IS Tukholmassa: Ruotsinsuomalaiset selasivat läpi joka kotiin jaettavan sota- ja kriisioppaan – ”Tämä on hyvä lukea läpi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Tukholmassa: Ruotsinsuomalaiset selasivat läpi joka kotiin jaettavan sota- ja kriisioppaan – ”Tämä on hyvä lukea läpi”

Julkaistu: 24.5.2018 21:19

Ruotsissa jaetaan jokaiseen kotiin hallituksen laatima opasvihko kriisitilanteiden, jopa sodan, varalta. Näin ruotsinsuomalaiset reagoivat vihkoseen.

IS kertoi aiemmin tällä viikolla, että Ruotsin hallitus on laatinut jokaiseen kotitalouteen jaettavan ohjekirjasen, jossa kansalaisia neuvotaan toimimaan mahdollisissa kriisitilanteissa. Om krisen eller kriget kommer (Jos kriisi tai sota tulee) -nimisessä infovihkosessa annetaan käytännön ohjeita esimerkiksi sodan syttymisen, terrori-iskun tai ympäristökatastrofin varalta.

Kirjaseen on lisäksi listattu 41 kohdan lista tarvikkeita ja varusteita, joita kotitalouksista olisi hyvä löytyä esimerkiksi sodan tai ympäristökatastrofin sattuessa.

  • Voit itse testata alla olevalla testillä, kuinka monta kriisiajan varustetta sinulta löytyy. Jos testi ei näy alla, pääset siihen täältä.

Luo tietovisa - powered by Riddle

IS vieraili keskiviikkona auringon ja lämmön hellimässä Tukholmassa ja kysyi paikallisilta näkemyksiä Ruotsissa kaikkiin kotitalouksiin jaettavasta vihkosesta. Tukholman ruotsinsuomalaisen koulun pihalla vihkoon tutustui kolme ruotsinsuomalaista.

Ruotsissa vuodesta 1974 asunut Tukholman suomalaisen seuran puheenjohtaja Seija Sjöstedt kertoo kuulleensa ohjekirjasesta jo mediasta.

Sjöstedt pitää tiedon tarjoamista ja lehtisen toimittamista kansalaisille järkevänä ja hyvänä asiana, mutta uskoo, että jotkut saattavat myös pelästyä asiaa.

– Kyllä tämä ihan järkevää on, mutta voihan se myös pelottaa joitain ihmisiä. Että ihmiset miettivät, että onko jotain tapahtumassa.

Vuodesta 1969 Ruotsissa asunut Tukholman suomalaisen seuran jäsen Anneli Clevenrot on vihkosesta yllättynyt.

– Tämä ei pelota, mutta kyllä tämä oli vähän yllättävää, että tällainen jaetaan kotitalouksiin.

Tukholman Suomalaisen seuran jäsen Anneli Clevenrot ja puheenjohtaja Seija Sjöstedt ovat asuneet Ruotsissa pitkään.

Clevenrot pitää kansalaisten ohjeistamista mahdollisessa kriisitilanteessa toimimisen suhteen hyvänä ja positiivisena asiana.

– Tämä on hyvä lukea läpi, ja sieltä varmaan löytyy sellaista tietoa, mitä voi käyttää hyödyksi.

Naiset pohtivat ruotsalaisten olevan tuudittautuneita vahvaan turvallisuudentunteeseen, jota reilun vuoden takainen Tukholman kuorma-autoisku on kuitenkin hieman horjuttanut.

– Tässä kerrotaan esimerkiksi miten reagoida, jos tapahtuu terrori-isku, jollainen Tukholmassa on jo tapahtunut, Clevenrot pohtii.

– Uskon, että terrori-iskuasia on varmaan tänä päivänä Ruotsia lähempänä kuin mikään sotauhka sinänsä, Sjöstedt lisää.

Kumpikaan naisista ei aio varustaa asuntoaan oppaassa listatuilla tarvikkeilla.

– Tässähän ohjeistetaan, että pitäisi varastoida kotiin näitä ruokatarpeita. Ajattelen vaan, että kuinkahan kauan vaikkapa ne kananmunat säilyvät, jos tässä sotaa odotetaan, Sjöstedt vitsailee.

Sjödstedt vakavoituu vielä miettiessään, mitä lehtisestä mahtavat tuumia kriisialueilta Ruotsiin muuttaneet henkilöt.

– Ruotsissa on paljon henkilöitä, jotka ovat tulleet niistä maista, joissa tämä on todellisuutta. Että mitenkä sellaiset ihmiset reagoivat tähän. Että tuleeko heille sellainen tunne, että nyt se tulee tännekin, hän pohtii.

Tukholman ruotsinsuomalaisen koulun apulaisrehtori Marko Leppälä Smolander sanoo, ettei ole lukenut esitettä vielä läpi. Hän sanoo, että vihkosen käsittelemät mahdolliset kriisitilanteet tuntuvat onneksi kaukaisilta.

– Kyllä minä varmaan tulen lukemaan sen läpi ihan kiinnostuksesta.

Marko Leppälä Smolander aikoo lukea oppaan läpi.

Leppälä Smolander sanoo olevansa kansalaisille jaettavasta ohjeistuksesta hieman yllättynyt.

– Se voi herättää jonkinlaisia reaktioita. Onhan se vähän erikoista.

– Jos ajattelen, niin aikaisemmin puhuttiin enemmän näistä asioista Ruotsissa.

IS jututti aiheesta myös Tukholman keskustassa vastaan tulleita ruotsalaisia.

Puiston nurmikolla auringonpaisteessa istuskelevat nuoret naiset Julia Törnvall ja Maja Alenius kertovat, etteivät olleet kuulleet lehtisestä.

Kuultuaan mistä vihkosessa on kyse, hyväntuuliset nuoret naiset eivät ole asiasta moksiskaan.

– Kuulostaa hyvältä, että saamme kotiin informaation siitä, mitä tehdä tarvittaessa. En ole koskaan aiemmin tullut ajatelleeksi mitä tehdä, jos jotain tapahtuisi. Siinä mielessä olen yllättynyt, Törnvall sanoo.

Maja Alenius ja Julia Törnvall eivät olleet aiemmin kuulleet kriisilehtisestä.

Asunnon varustamiseen kriisin varalta vihkosen listaamin tarvikkein hän ei aio ryhtyä.

– Jos varustaisin kotini, niin minusta tulisi varmaan pelokkaampi, hän pohtii.

Törnvallin kanssa samalla linjalla on Alenius.

– Tämä on mielestäni hyvä asia. En pelkää sitä, että jotain tapahtuisi. Mutta siltä varalta, että tapahtuisi, tällainen ohjeistus on hyvä olla olemassa.

Kansalaisten ohjeistamista mahdollisten kriisitilanteiden varalta järkevänä asiana pitävät myös kadulla kävelevät, kolmenkymmenen kypsemmällä puolella olevat Henrik Salomonson Frej ja Martin Holst.

Salomonson Frej kertoo kuulleensa vihkosesta ystävältä. Häntä kansalaisten ohjeistaminen ei yllätä.

– Olen yllättyneempi siitä, että meillä ei ollut tällaista niin moniin vuosiin. Se on tarpeellinen.

– Uskon, että tämä on asia, joka pitää olla olemassa jossain muodossa. Olisi tavallaan naiivia olla ilman tällaista ohjeistusta, Holst komppaa.

Martin Holst ja Henrik Salomonson Freij pitävät kansalaisten ohjeistamista järkevänä.

Mitä mieltä kaksikko sitten on siitä, ettei Suomen pääministeri Juha Sipilä näe vastaavanlaiselle vihkoselle tarvetta Suomessa?

– Uskon, että ero Suomen ja Ruotsin välillä on se, että historian vuoksi sota on kenties enemmän suomalaisten mielissä. Ehkä suomalaiset jollain tavalla jo tietävät nämä asiat, Salomonson Frej tuumii.

– Ajattelen, että ”iso paha susi” Venäjä on tietyllä tapaa jonkinlainen mahdollinen uhka. Mutta toisaalta, en tunne hyvin Suomen asioita ja tilannetta, Holst pohtii.

Tukholmassa sijaitsevaan asuntoonsa kävelevä Kenneth Petterson ei ole kuullut kansalaisille jaettavasta vihkosesta ennen kuin häneltä kysytään asiasta. Hän on infolehtisestä yllättynyt, muttei halua kommentoida sen sisältöä ennen ohjeistuksen lukemista.

Kenneth Petterson tutustui oppaaseen ensi kertaa.

– Ymmärrän, että ruotsalaisia halutaan informoida. Mutta kyllä minä mietin, että miksi tämä julkaistaan nyt. Olemme olleet aiemmin lähempänä sotaa kuin nyt.

Petterson uskoo, että infolehtinen saattaa herättää joissain kansalaisissa myös negatiivisia reaktioita.

– Minä en tästä pelästy, mutta uskon, että tämä saattaa pelästyttää joitain ihmisiä. He saattavat miettiä, että onko sota tulossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?