Ulkomaat

Tutkinta: Malesialais­koneen Itä-Ukrainassa 2014 pudottanut ohjus oli peräisin Venäjän ase­voimien joukko-osastosta

Julkaistu: , Päivitetty:

MH17
Malaysia Airlinesin Boeing 777 -matkustajakone ammuttiin heinäkuussa 2014 ilmatorjuntaohjuksella alas Itä-Ukrainan yllä. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat.
Malesialaisen matkustajakoneen alas ampumista tutkiva kansainvälinen ryhmä vahvistaa, että koneen pudottanut Buk-ohjus kuului Venäjän asevoimille. JIT-tutkijaryhmän mukaan koneen kesällä 2014 alas ampunut ohjuslavetti oli tuotu Ukrainaan Venäjän 53. ilmatorjuntaohjusprikaatista Kurskista.

Riippumattomien tutkijoiden Bellingcat-yhteisö on kertonut kyseisen joukko-osaston roolista tapauksessa jo aiemmin. Tutkijaryhmä perusteli jo aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen julkistamista vasta nyt sillä, että rikostutkinnassa kerättyjen todisteiden on pidettävä myös aikanaan oikeudessa.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleessa Malaysia Airlinesin Boeing 777 -koneessa oli 298 ihmistä, suuri osa heistä hollantilaisia. Kaikki saivat surmansa.

JIT-tutkijaryhmään kuuluvat Australia, Belgia, Malesia, Hollanti ja Ukraina. Tutkijat eivät osaa vielä vasta siihen, miksi matkustajakone ammuttiin alas ja kuinka kauan rikostutkimus vielä kestää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

JIT:n tutkijat ovat jo aiemmin kertoneet, että MH17-lento ammuttiin alas venäläisvalmisteisella Buk-ohjuksella ja että ohjus laukaistiin alueelta, joka oli kesällä 2014 Itä-Ukrainan separatistien hallussa.