Ruotsi neuvoo kansalaisiaan varautumaan sotaan, ohjekirja jaetaan jokaiseen kotiin – ”Emme koskaan anna periksi”

Ruotsissa viranomaiset ohjeistavat kansalaisia mahdollisen konfliktin varalta.

Ote jokaiseen ruotsalaiskotiin jaettavasta ohjekirjasesta.

22.5.2018 1:24

Maan hallitus on ryhtynyt toimittamaan jokaiseen kotitalouteen jaettavaa ohjekirjasta, jossa annetaan käytännön neuvoja tilanteeseen jossa Ruotsi joutuu sotaan.

Om krisen eller kriget kommer (Jos kriisi tai sota tulee) -niminen kirjanen pitää sisällään ohjeita esimerkiksi ruoan, veden ja lämmön saatavuuden varmistamiseen kriisitilanteessa sekä tietoa yleisistä varoitussignaaleista ja pommisuojien sijainnista. Kansalaisille myös annetaan neuvoja Ruotsin ”totaaliseen puolustukseen” osallistumiseen ja propagandan tunnistamiseen.

– Jos toinen maa hyökkää Ruotsiin, emme anna koskaan periksi. Kaikki tieto, jonka mukaan puolustustaistelu olisi loppumassa, on väärää, kirjasessa todetaan.

Toisen maailmansodan ja kylmän sodan aikojen varautumisohjeet mieleen tuovassa vihkossa on 20 sivua, joita koristavat piirroskuvat sireeneistä, pommikoneista ja kodeistaan pakenevista perheistä.

– Vaikka Ruotsi on turvallisempi kuin monet muut maat, kohdistuu maamme turvallisuuteen ja itsenäisyyteen uhkia, kirjassa varoitellaan.

Sodan lisäksi ohjekirja neuvoo varautumaan myös muunlaisiin uhkiin, esimerkiksi terrorismiin tai ilmastonmuutoksen aiheuttamiin luonnonkatastrofeihin.

Kirjasen julkaissut Ruotsin puolustusministeriön alainen, siviilien turvallisuudesta vastaava viranomainen MSB ei ole tarkentanut, mistä suunnasta mahdollisen sotilaallisen uhkan pelätään tulevan. Muiden Itämeren alueiden maiden tapaan myös Ruotsissa ollaan oltu viime vuosina varuillaan sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014.

Viime aikoina Ruotsi on ilmoittanut useista sotilaallisista vahvistustoimista, kuten asevelvollisuusarmeijan palauttamisesta ja sotilaiden sijoittamisesta Itämerellä sijaitsevalle Gotlannin saarelle. Ruotsin mukaan varotoimien taustalla ovat Venäjän aggressiiviset toimet alueella.

Ruotsin julkaiseman varoituskirjasen voi ladata verkosta sekä ruotsiksi että englanniksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?