Texasin ampuja sai nolot pakit luokan edessä ennen veritekoa – lähenteli uhriksi joutunutta tyttöä kuukausien ajan

Kouluammuskelussa kuolleen tytön äidin mukaan ampujaksi epäilty 17-vuotias oli yrittänyt pitkään lähestyä hänen tytärtään.

21.5.2018 4:01

Yksi Texasin kouluampujan uhreista oli tyttö, joka oli torjunut ampujan lähentely-yrityksiä kuukausien ajan, kertoi uhrin äiti.

Dimitrios Pagourtzis, 17, surmasi perjantaina kymmenen ihmistä Santa Fen lukiossa Texasissa. Hän oli itse koulun oppilas.

  • Ylläolevalla videolla kerrotaan epäillyn lähentely-yrityksistä.

Sadie Baze kertoi, että epäilty oli painostanut hänen tytärtään Shana Fisheriä, 16, kuukausien ajan. Viikko sitten tyttö oli ilmoittanut koko luokan kuulleen pojalle, ettei halua tapailla tätä.

– Viikkoa myöhemmin poika ampui jokaista, josta ei pitänyt. Shana oli yksi ensimmäisistä, äiti kertoi Los Angeles Timesille.

– Yksi haulikon panoksista oli tytärtäni varten. Hän ei enää koskaan kävellyt ulos luokasta, kertoi surun murtama äiti.

Shana oli täyttänyt 16 vain muutamaa päivää aiemmin.

– Hänen piti saada ensimmäinen autonsa, ei hautajaisia, kirjoitti tytön täti Candi Thurman Twitterissä.

Pagourtzis käytti haulikkoa ja revolveria surmatessaan oppilaita ja opettajia Yhdysvaltain neljänneksi verisimmäksi muodostuneessa kouluammuskelussa. Kymmenen kuolleen lisäksi 13 haavoittui.

Teosta epäillyn 17-vuotiaan Dimitrios Pagourtzisin pidätyskuva.

Haavoittuneista kaksi on kriittisessä tilassa. Toinen heistä yksi on eläkkeellä ollut poliisi John Barnes, joka toimi koulun vartijana.

Deedra Van Ness kertoi, että hänen tyttärensä Isabelle Laymance selvisi elossa, koska piiloutui luokan komeroon. Van Ness kertoo tyttärensä kuulleen, kuinka ampuja huusi ”Woo Hoo!” samalla kun surmasi uhrejaan.

Tapauksen tutkijat eivät vielä eiliseen mennessä olleet virallisesti ilmoittaneet ammuskelun mahdollista motiivia.

Koulutovereiden mukaan ampujaa pidettiin hiljaisena ja yksin viihtyvänä. Hän pelasi koulun amerikkalaisen jalkapallon joukkueessa.

Pitkään mustaan takkiin pukeutunut Pagourtzis surmasi uhrinsa pääosin taideluokassa. Elossa selviytyneiden mukaan nuorukainen oli solvannut uhrejaan ennen kuin ampui heitä.

Epäilty on ollut kuulusteluissa vähäsanainen, kertoo hänen asianajajansa Nicholas Poehl.

– Hän osoittaa välillä tunteita, ja on toisaalta oudon tunteeton. Hän ymmärtää jotain teostaan, mutta osaa ei, yritti Poehl kuvailla asiakkaansa mielentilaa.

Poliisin kuulusteluissa Pagourtzis on kertonut tarkoituksella säästäneensä niiden hengen, joista oli pitänyt. Pagourtzis sanoi syyksi, että henkiin jääneet voisivat kertoa tapahtuneesta.

Texasin kuvernööri Greg Abbott kertoi, että Pagourtzis oli käyttänyt ammuskelussa isänsä omistamia aseita.

Veriteosta epäilty kävi Santa Fen lukiota jossa ampuminen tapahtui.

Abbottin mukaan ampuja oli myös suunnitellut itsensä surmaamista, mutta oli muuttanut mieltään ja lopulta antautunut poliisille.

Pagourtzisin perhe julkisti lauantaina oman lausuntonsa kertoen heidän olevan järkyttyneitä ja hämmentyneitä sekä ottavansa osaa uhrien puolesta.

– Hän on älykäs, hiljainen, ihana poika. Emme vielä tiedä yksityiskohtia eilisestä tragediasta, mutta mitä olemme kuulleet mediasta, ei se kuulosta siltä pojalta, jota rakastamme, perhe ilmoitti.

Pagourtzis on pidätettynä ja häntä epäillään useita murhista sekä viranomaisen vastustamisesta. Texasissa murhista voidaan langettaa kuolemantuomio. Pagourtzis kuitenkin säästyy siltä, sillä lain mukaan alle 18-vuotiaan maksirangaistus on elinkautinen vankeus, josta pääsee ehdonalaiseen aikaisintaan 40 vuoden kuluttua.

Kaikki Santa Fen koulut pidetään suljettuina maanantaina ja tiistaina.

Lähteet: Reuters, CNN, New York Times

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?