IS Venezuelassa: Hämmentävä äänestyskortti on selvä todiste – kiistelty Maduro voittaa presidentinvaalit

rac

Julkaistu:

Venezuela äänestää tänään presidentinvaaleissa.
– Miksi äänestäisin? Käytän vapaapäiväni mieluummin johonkin muuhun, puuskahtaa caracasilaisen ravintolan La Esquinan tarjoilija Luis Aleman, kun kysyn, aikooko hän äänestää tänään sunnuntaina Venezuelan presidentinvaaleissa.

Moni on samalla kannalla. Venezuelaa koettelee historian pahin humanitaarinen kriisi. Maassa on pulaa kaikesta, ja roskiksista ruokaa etsivistä ihmisistä on tullut arkipäivää pääkaupunki Caracasin kaduilla.

Minimipalkka on muutaman dollarin, noin 1,5–2,5 miljoonaa bolivaria. Summa riittää hädin tuskin kartonkiin kananmunia.

Esquina-ravintolassa vesipullosta saa maksaa lähes puoli miljoonaa. Venezuelaa koettelevat lukuisat epidemiat, esimerkiksi malaria on levinnyt koko maahan. Ihmiset kuolevat diabetekseen ja aidsiin, sillä lääkkeitä ei ole. Epätoivoisessa tilanteessa työskenteleviä lääkäreitä on pidätetty, kun he ovat protestoineet hallitusta vastaan.
  • Jutun alussa olevalla videolla uutistoimisto Reutersin reportaasi Caracasista ja presidentinvaaliin valmistautuvasta Venezuelasta.

Syyttävä sormi osoittaa Maduroa

Monien syyttävä sormi osoittaa uudelle kuusivuotiskaudelle pyrkivää Nicolas Maduroa. Maduro on jatkanut edeltäjänsä Hugo Chavezin sosialistisella linjalla, mutta hänen rasitteenaan on ollut öljyn maailman markkinahinnan lasku. Venezuelaa koettelee hyperinflaatio, jonka odotetaan kipuavan tänä vuonna ainakin 13 000 prosenttiin.

– Diktatuuri jatkuu, äänestämme tai emme, sanoi taksikuski Jose Pardo. Pardo kuljetti minua muutama päivä ennen vaalipäivää Chacaon kaupunginosassa pidettävään opposition mielenilmaukseen.

Oppositio on tuominnut ainakin 30 kansainvälisen yhteisön maan tapaan vaalit laittomiksi. Mielenosoittajat ovat sonnustautuneet paitoihin, joita koristaa oppositiojohtaja Leopoldo Lopezin kasvot. Lopez tuomittiin vankeuteen väkivallan käyttöön yllyttämisestä mielenosoituksissa vuonna 2014. Neljäntoista vuoden tuomio muutettiin kotiarestiksi viime vuoden heinäkuussa.

Myös muilta oppositiojohtajilta hallitus on evännyt mahdollisuuden asettua ehdokkaaksi.


Maduron kasvot kymmenen kertaa äänestyskortissa

Nicolas Maduron päävastaehdokkaana on entinen chavisti Henri Falcón, jonka mahdollisuuksiin haastaa Maduro pidetään olemattomina.

Maaliskuussa julkaistu äänestyskortti, jonka avulla kansalaiset äänestävät, on tyrmistyttänyt ja vetänyt monet Maduroon pettyneet hiljaiseksi. Kuvaavaa on, että äänestyskortissa näkyy Maduron kasvot kymmenen kertaa. Kaikki häntä tukevat kymmenen sosialistipuoluetta on merkitty korttiin erikseen.

Äänestyskortti siis näyttää ehdokkaat, mutta on eri asia kuin äänestyslippu. Se tulee äänestyspaikalla koneesta, jonka kosketusnäytöltä valitaan ehdokas. Painalluksen jälkeen kone tulostaa äänestyslipun, joka pudotetaan uurnaan.

Maduron kannatus rypee pohjamudissa, mutta sitä ei voisi päätellä Candelarian kaupunginosan kaduilla vaaleja edeltävänä torstaina.

Avenida Bolivarilla liehuvat punaliput, kun Maduron kannattajat kokoontuvat juhlimaan presidentin vaalikampanjan päätöstilaisuutta. Päätien varrella on loputtoman tuntuinen letka busseja: kannattajia on tuotu pääkaupunkiin Venezuelan joka kolkasta. Osa kannattajista kertoo saaneensa palkaksi pitkästä matkasta eväspussin.

Yksi kannattajista tarttuu käteeni ja pyytää minua ottamaan kuvan.

Tomasa Rojasiksi esittäytyvä nainen kertoo Maduron olevan hänen sankarinsa.

– Maduro on Chavezin valitsema seuraaja. Siksi tuemme häntä. Kriisi on seurausta Yhdysvaltojen painostuksesta, Rojas uskoo.

Hän kuuluu bolivaariseen naisjärjestöön ja kirjoittaa haastatteluvihkooni: Tomasa Rojas, isänmaan äiti.

Onko Rojas tosissaan, sitä on mahdoton tietää.


Laatikolla kiristetään kannatusta

Esimerkiksi valtion työntekijöiltä ei kysytä haluavatko he tukea Maduroa, heidän käytännössä pakotetaan siihen. Mikäli äänestää väärin ja tai jättää äänestämättä, seurauksena on työpaikan tai ruoka-avustuksen, CLAP-laatikon menetys. CLAP on halvoista raaka-aineista koottu elintarvikelaatikko, jota myydään nimelliseen hintaan kansalaisille, joilla on hallituksen tukemisesta kertova isänmaan henkilökortti, carnet de la patria.

Samalla laatikko on väline, jolla kiristetään kannatusta Madurolle.

Kampanjan päätöstilaisuudessa joku on askarrellut CLAP-laatikolle pyörät ja laatikko kulkee ihmismassan seassa kuin juna. Mukana on myös pahvista rakennettu, Chavez-patsas, jonka kanssa ihmiset poseeraavat ja ottavat kuvia. Kuvien ottaminen on tärkeää, että pystyy todistamaan olleensa tilaisuudessa.


Maradona Maduron tukena

Maduron presidentinvaalikampanjan päättymistä juhlitaan karnevaalitunnelmissa. Kaikkialla soi musiikki, ihmiset laulavat kannatuslauluja ja huutavat mantraa ”Vamo Nico” eli suomeksi ”Mennään (eteenpäin) Nico”.

Kun Maduro saapuu lavalle, väkijoukko hurraa. Paikalle on kutsuttu myös Maduron tukijana tunnettu argentiinalainen jalkapallotähti Diego Maradona, joka ottaa tanssiaskelia lavalla.

Karnevaalitunnelmasta siirrytään hiljaisuuteen. Perjantaina Caracasissa alkaa vaalien seurauksena kieltolaki, joka kieltää alkoholin myynnin maanantaihin asti. Ajatuksena on, että päihtymys voisi vaikuttaa vaalitulokseen tai aiheuttaa levottomuuksia.

Caracasilaisessa baarissa lakia kuitenkin kielletään kaatamalla punaviiniä mukeihin, josta ei näy läpi.

Sunnuntaina äänestysuurnat aukeavat jo kuudelta aamulla, mutta ainakin Altamiran kaupunginosassa äänestyspaikoilla on vielä silloin melko hiljaista.

Maduron jatkokauden pelätään tarkoittavan monelle venezuelalaiselle entistä kurjempaa tulevaisuutta. Myös venezuelalaisten pako kriisimaasta kiihtynee valinnan myötä entisestään.

Myös taksikuski Jose Pardo on suunnitellut lähtemistä.

– Heti kun minulla on tarpeeksi rahaa säästössä, lähden Kolumbiaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt