Tänään vietetään maailman mehiläispäivää – Yhdysvalloissa puolet pörriäisistä hävisi kaksi vuotta sitten

Tänään vietetään ensimmäistä kertaa YK:n julistamaa Maailman mehiläispäivää. Kolme viidestä ihmisen nauttimasta ruokapalasta on syntynyt mehiläisen ansiosta.

20.5.2018 10:24

Los Angelesin laitakaupungilla Half Barrel Ranch -tilalla käy rauhoittava, tasainen pörinä. Avokadopuiden katveeseen on sijoiteltu 36 mehiläisten pesälaatikkoa.

Mehiläisten lisäksi täällä mehiläiskasvattajien liiton kevätkokouksessa pörrää joukko valkoisiin haalareihin ja suojalaseihin pukeutuneita ihmisiä. Heidän joukossaan on kaikenikäistä sakkia ja niin vuosia mehiläisten parissa puuhanneita kuin vasta asiaan vihkiytyneitä.

Aviopari Wendoline ja Kaiti Infante alkoivat pitää mehiläisiä vasta pari viikkoa sitten.

– Mehiläiset ovat ovat söpöjä ja pörröisiä. Nykyään alalla on standardit. Se on tehnyt mehiläistenhoidosta helpompaa, freelance-kuvittajana toimiva Kaiti kuvailee.

Mehiläiskasvatuksessa kiinnostavat luonnonsuojelu, virkistäytyminen, hunajansaanti ja kiintymys mehiläisiin. Naiset laittoivat pesälaatikon takapihalleen saatuaan taloyhtiöltä luvan.

– Haluamme auttaa mehiläisiä ja saada samalla hunajaa. Toivottavasti mehiläiset pölyttävät avokadopuumme, joka ei ole kukkinut pariin vuoteen, juristina työskentelevä Wendoline toivoo.

Hunajaa naiset voivat odottaa aikaisintaan syksyllä. Harrastuksen alkuun pääsee aloittajapesällä, suojapuvulla ja savuttajalla.

Mark Haag kentällä, jossa Cal Poly Pomonan mehiläispesiä pidetään.

Lisäoppia löytyy Cal Poly Pomona -yliopiston mehiläisluennoitsija Mark Haagin pakeilta.

– Mehiläistenhoitajat ovat ainutlaatuinen ihmisryhmä. He auttavat toisiaan mielellään, mutta jokaisella on omat niksinsä, jotka sopivat harvoin yhteen muiden kanssa. Kiersin yhdistyksiä ja seminaareja, jotta pystyisin opettamaan tätä kurssia.

Luokka alkoi 24 opiskelijan ja 16 mehiläisyhdyskunnan voimin. Kurssin lopuksi opiskelijoiden oli avattava pesä, tunnistettava kuningatar, munat, toukat ja osattava perustaa oma mehiläisyhdyskunta. Nyt käynnissä on jo toinen kurssi.

– Monet opiskelijat ovat jääneet alalle tavalla tai toisella, Haag kiittää.

Mehiläisten kasvattajaa Jeremy Jenner on tuonut mehiläispesiään Half Barrel Ranchille pölyttämään avokadopuita.

Sitä mukaan kun mehiläiset häviävät kaupungistumisen tieltä, ihmisten vastuu niiden kasvattajana korostuu.

– Kolme viidestä ihmisen nauttimasta ruokapalasta on syntynyt mehiläisen pölyttämisen kautta. Eli mehiläisten työ on tärkeää, mutta me kavennamme niiden elinpiiriä järkyttävään tahtiin, Haag harmittelee.

Kalifornian jättimäisillä maatiloilla kasvatetaan usein vain yhtä lajiketta. Se tietää huonoa mehiläisille.

– Esimerkiksi mantelipuut kukkivat helmikuussa. Kaliforniassa on puoli miljoona hehtaaria mantelipuita, jotka tarvitsevat kaksi miljoonaa mehiläisyhdyskuntaa.

Mehiläiset saavat mantelipuista ravintoa vain puolitoista kuukautta kestävän kukinnan ajan. Sen jälkeen niille ei ole ruokaa. Siksi maanviljelijät maksavat mehiläishoitajille siitä, että he tuovat mehiläisiä mantelitarhoihinsa kukinnan ajaksi. Sen jälkeen mehiläishoitajat vievät pesät muiden lajien kukinta-alueille.

 Mehiläiset kertovat sinulle, mitä tarvitsevat. Sinun on vain kuunneltava niitä.

Yhdysvaltain mehiläisistä liki puolet, 42 prosenttia, hävisi vuonna 2015. Pääsyyksi epäillään tuholaismyrkkyjä.

– Vaikket itse käyttäisi tuholaismyrkkyjä puutarhassasi, mehiläinen voi saada niitä muista pihoista, sillä se lentää kahdeksan kilometriä nektarin perässä. Suurissa puutarhaketjuissa myytävien kasvien siemenet on suihkutettu tuholaistorjuntamyrkyillä. Kun kasvi puhkeaa kukkaan, myrkky tappaa mehiläisen, Haag kertoo.

Syyllisiksi mehiläiskatoon on arveltu myös yhden lajin viljelyä ja uutta parasiittia, varroapunkkia. Tutkija on toivorikas mehiläisten tulevaisuudesta, kunhan ihminen ojentaa niille auttavan kätensä.

– Mehiläiset kertovat sinulle, mitä tarvitsevat. Sinun on vain kuunneltava niitä.

Kuningatar esitellään mehiläisyhdyskunnalle neulalaatikossa. Muut mehiläiset pääsevät laatikon avulla tutustumaan kuningattareen ja sen erittämiin feromoneihin vähitellen.

Half Barrel Ranchin mehiläislaatikot omistaa liikemies Jeremy Jensen, 22. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt pitää mehiläisiä seitsemän vuotta.

– Nämä viljelijät tarvitsevat mehiläisiä pölyttämään avokadopuut. Tule tänne katsomaan tätä puuta, Jeremy pyytää.

Mehiläiset pörräävät avautuneiden kukkien ympärillä.

– Teemme täällä avokadohunajaa, Jensen selittää.

Ensimmäisen pesänsä Jensen hankki 15-vuotiaana siirtämällä kaverin kotipihalla pesineet mehiläiset pesälaatikkoon. Jensen koulutti itsensä alalle lukemalla aiheesta kaiken mahdollisen ja liittymällä mehiläishoitajien kerhoon. Hän piti pesälaatikoita aluksi omalla takapihalla ja alkoi sitten tehdä diilejä paikallisten maanviljelijöiden kanssa.

– Kysyin maanomistajilta, voisinko tuoda mehiläispesiä heidän mailleen. Vastikkeeksi he saisivat niin paljon hunajaa kuin haluaisivat.

Tätä nykyä Jeremyllä on 200 pesää viidellätoista tilalla. Lisäksi hän myy hunajaa kolmella tuottajatorilla viikossa – ja opiskelee täysipäiväisesti liiketaloutta yliopistossa. Hän maksaa koulunkäyntinsä mehiläisbisneksillään ja aikoo tehdä mehiläisistä elämänuransa.

Kimalaisten hoidossa auttaa tyttöystävä Anna Reyes, 25. Pari viikkoa sitten nainen oli kuolla mehiläispistoihin.

– Työskentelimme toisen mehiläishoitajan mehiläisten kanssa. Ne olivat aggressiivisia ja seurasivat pihan laidalta toiselle. Olin kävelemässä autolle, kun huomasin kaksi mehiläistä suojaharsoni alla. Ne alkoivat pistää. Sain nitistettyä ne ja otin harson pois. Siinä vaiheessa kimppuuni hyökkäsi mehiläisparvi. Sain noin 80 pistosta päähäni, Reyes kuvailee.

Reyes meni anafylaksiaan ja hänen kasvonsa turposivat.

– Se oli pelottavaa. Tunsin oloni kylmäksi ja kurkkuni alkoi sulkeutua. Kävin lähellä kuolemaa.

Sairaalassa hänet hoidettiin ja päästettiin muutaman tunnin jälkeen kotiin. Hänen oli syötävä lääkkeitä viikon ajan.

– Mehiläiset ovat pieniä ja kauniita, mutta niitä on kunnioitettava.

Nyt nainen häärää taas mehiläisten kimpussa kuin mitään ei olisi tapahtunut: syöttää, etsii kuningattaria, jakaa pesiä kahteen ja kirjaa ylös, mitä kuhunkin pesään tarvitaan.

Vierailun päätteeksi Jeremy tarjoaa hunajaa suoraan pesästä. Se maistuu makealle ja mehiläisvahaa jää hampaiden väliin loppupäiväksi. Samalla tavalla mieleen jäävät myös mehiläiset. Niissä on jotain käsittämättömän viehättävää.

Mehiläiset

  • Mehiläispesässä on 20 000–75 000 yksilöä.

  • Mehiläisiä on kolmenlaisia: kuningatar eli emo, kuhnurit ja työmehiläiset. Kuhnuri on koiras, jonka ainoa tehtävä on paritella kuningattaren kanssa. Kaikki työmehiläiset ovat naaraita.

  • Mehiläiset kommunikoivat keskenään muun muassa tanssimalla. Tanssin yksityiskohdat ja kesto kertovat muille mehiläisille, missä nektaria on saatavilla.

  • Kuningatar tekee yhden parittelulennon viikon ikäisenä noin 20 koiraan kanssa, jotka kuolevat sen jälkeen. Kuningatar on lennon jälkeen niin täynnä spermaa, että se pystyy munimaan 2 000 munaa päivässä seuraavien neljän vuoden ajan. Se on kaikkien yhdyskunnan mehiläisten äiti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?