Mediat: Texasin kouluammuskelun epäilty nimetty – 10 kuollut, myös pommeja löytynyt

Julkaistu: , Päivitetty:

Texasin kuvernöörin mukaan perjantaisessa kouluammuskelussa kuoli kymmenen ihmistä.
– Raskain sydämin joudun vahvistamaan, että toistaiseksi kuolleita on kymmenen ja toiset kymmenen on haavoittunut, kertoi Texasin kuvernööri Gregg Abbott tiedostustilaisuudessa perjantaina illalla.

Poliisi on ottanut kiinni ampujaksi epäillyn, joka on 17-vuotias koulun miesoppilas. Opiskelija ampui Santa Fen lukiossa perjantaina aamupäivällä paikallista aikaa.

Hän surmasi kymmenen ihmistä, joista CNN:n mukaan yhdeksän oli oppilaita ja yksi opettaja. Haavoittuneita on kymmenen. Heistä kaksi on poliiseja. Toinen poliiseista, kriittisesti haavoittunut John Barnes toimi koulun vartijana.

Abbottin mukaan ampuja oli suunnitellut itsensä surmaamista teon jälkeen, mutta oli muuttanut mielensä iskun aikana ja ”päätti antautua”.

Poliisi on ilmoittanut myös löytäneensä mahdollisia räjähteitä asuntovaunusta. Poliisi tutkii kohdetta.

CNN:n lähteiden mukaan paikalta on löytynyt putkipommeja sekä painekeittimiä. Kuvernööri Abbottin mukaan poliisi on tehnyt etsintöjä kahteen asuntoon ja löytänyt ”useita räjähdelaitteita” mukaan lukien ”kaasupullo” ja ”Molotovin cocktaili”.

Abbottin mukaan ammuskelussa käytettiin haulikkoa ja .38-revolveria. Kumpikaan ei kuulunut ampujalle, vaan ne olivat pojan isän omistuksessa, kertoi kuvernööri. Kuvernöörin mukaan ei ole tiedossa, tiesikö isä pojan vieneen aseet.

Houston Chronicle -lehden mukaan ampuja oli aseistautunut AR-15-tyylisellä puoliautomaattikiväärillä, haulikolla, pistoolilla sekä putkipommeilla. AR-15-tyyppisiä aseita on käytetty useissa viime vuosien joukkosurmissa Yhdysvalloissa.

– Poliisit kohtasivat koulun sisällä verisen näyn. Ilmeisesti tekijä oli heittänyt myös putkipommeja sisällä. Emme tiedä vielä, räjähtivätkö ne, kertoo lehden poliisilähde.

Ampuja nimettiin

Media kertoo, että poliisilähteiden mukaan epäilty ampuja on koulun 17-vuotias oppilas Dimitrios ”Dimitri” Pagourtzis. Hänen nyt poistetuilla Facebook-sivuillaan oli kuvia mm. aseista. Hän oli laittanut sivuilleen myös kuvat t-paidasta, jossa on teksti ”Born to Kill” sekä pitkähelmaisesta mustasta takista.
Silminnäkijöiden mukaan ammuskelija oli saapunut kouluun pitkään takkiin pukeutuneena.

Eräät ammuskelun jälkeen haastatellut koulun oppilaat kertoivat ampujaksi epäillyn joutuneen koulussa sekä oppilaiden että opettajien kiusaamisen kohteeksi. Häntä kuvailtiin ”hiljaiseksi” kaveriksi, jonka ei oltu odotettu käyttäytyvän väkivaltaisesti.
Pagourtzis pelasi koulun amerikkalaisen jalkapallon joukkueessa, jossa hänellä oli ollut ”iso rooli” viime syksyn pelissä.

Poliisi on tutkinut asuntovaunualuetta, jossa Pagourtzis on asunut.

Poliisi on ottanut kiinni myös 18-vuotiaan henkilön, jota epäillään perjantain ammuskelijan rikoskumppaniksi.