Ulkomaat

Ei eroa eurosta Italian hallitusohjelmassa

Julkaistu:

Säästölinjalle ja veronkorotuksille tulossa loppu.
Italiassa populistipuolue Viiden tähden liike julkisti tänään hallitusohjelman, jonka puolue luonnosteli hallituskumppaniksi tulossa olevan äärioikeistolaisen Legan kanssa. Ohjelmassa ei mainita, että Italia tavoittelisi eroa eurovaluutasta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan hallitusohjelmasta ei löydy kirjausta "yksipuolisesta erosta" euroalueesta. Aiemmin julki vuotaneen hallitusohjelman version mukaan Italia olisi vaatinut EU:hun mekanismia, joka mahdollistaisi eroamisen eurosta.

Hallitusohjelma näyttää myös hylkäävän säästäväisyyden. Ohjelmaan on kirjattu, että Italia pyrkii vähentämään julkista velkaansa bruttokansantuotteen noston ja maan sisäisen kysynnän kasvun avulla. Hallitusohjelman mukaan on käynyt ilmi, että velan vähentämiseen aiemmin käytetyt verotuksen tiukennus ja säästötoimet eivät ole yltäneet tavoitteeseensa.

Viiden tähden liikkeen johtajan Luigi Di Maion mukaan hallitusohjelmassa onnistuttiin saavuttamaan se, mitä puolue lupasi vaalikampanjassaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puoluekaksikko ei ole toistaiseksi ilmoittanut, kuka niiden riveistä olisi nousemassa Italian pääministeriksi.

Saapasmaan uusi hallitus saataneen selville aikaisintaan ensi viikolla. Kummankin hallitukseen tähtäävän puolueen äänestäjien on vielä hyväksyttävä johtajien neuvottelujen tulos.