Havaijin Kilauea-tulivuorella räjähti – kraatteri sylkee mikroaaltouunin kokoisia lohkareita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Havaijin Kilauea-tulivuorella räjähti – kraatteri sylkee mikroaaltouunin kokoisia lohkareita

Tulivuoresta räjähdysmäisen purkauksen myötä nousseen tuhka- ja savupatsaan kerrottiin ulottuneen yli yhdeksän kilometrin korkeuteen.

17.5.2018 22:47

Havaijin suurimmalla saarella sijaitsevalla Kilauea-tulivuorella tapahtui varhain torstaiaamuna paikallista aikaa räjähdysmäinen purkaus. Asiasta kertoneen Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan räjähdys lennätti tuhkaa ja savua yli 9 kilometrin korkeuteen.

  • Tuoretta kuvaa tulivuorenpurkauksesta on nähtävissä yllä olevalla videolla.

Reutersin mukaan tulivuori sylki jo keskiviikkona ”mikroaaltouunin kokoisia” lohkareita, joiden uumoiltiin olevan mahdollisesti alkua räjähdysmäisille purkauksille.

Vuodesta 1983 lähes jatkuvasti aktiivisena olleen Kilauean purkautuminen alkoi kiihtyä pari viikkoa sitten. Viime viikolla USGS varoitti, että räjähdysmäiset purkaukset ovat mahdollisia, mikäli kraatterin laavajärvi jatkaa laskeutumistaan pohjaveden tasolle.

Tuolloin kerrottiin, että voimistuvat purkaukset saattavat singota useiden tonnien painoisia ”ballistisia lohkareita” jopa kilometrin päähän kraatterista. Lisäksi tulivuori voi sylkeä pienempiä kiviä ja tuhkaa useiden kilometrien säteelle.

USGS julkaisi kuvia ”ballistisista lohkareista”, jotka olivat lentäneet noin puolen kilometrin päässä tulivuoresta sijaitsevalle parkkipaikalle.­

Big Island -nimellä tunnetun Havaijin saaren asukkaita kehotettiin suojautumaan laajalle alueelle ulottuneelta tuhkapilveltä. Pilven pelättiin kantautuvan saaren suurimpaan kaupunkiin Hiloon, joka on myös turismin suurin keskittymä saarella.

Geologitkin joutuivat evakkoon

Myös USGS:n geologit ja muu henkilökunta jouduttiin evakuoimaan tulivuoren läheisyydestä hieman ennen räjähdystä. Lentoliikenteelle annettiin niin sanottu punainen varoitus, koska on mahdollista, että tuhkaa kulkeutuu lentoreiteille ja se vahingoittaa koneiden moottoreita.

Rikkidioksidikaasuja vuoti maankuoren repeämästä noin neljä tuntia räjähdysmäisen purkauksen jälkeen.­

Tuhkapilven pelättiin myös ulottuvan muille Havaijin saarille, jos se yltää stratosfääriin ja sitä myöten tuulten kuljettamaksi.

Noin 40 kilometrin päässä Kilaueasta sijaitsevassa Pahoan kylän lähellä työskentelevät kansalliskaartin joukot joutuivat suojautumaan kaasunaamarein myrkyllisiltä rikkidioksidikaasuilta.

USGS:n geologi työskenteli laavan hehkussa Kilauean läheisyydessä keskiviikkona. Seuraavana päivänä myös laitoksen henkilöstö jouduttiin evakuoimaan.­

Myös alueen koulut suljettiin myrkkykaasujen pitoisuuden noustua ilmassa vaaralliselle tasolle.

Tulivuorenpurkaus on tuhonnut tähän mennessä ainakin 37 asuintaloa sekä muita rakennuksia saaren kaakkoispuolella, jossa maaperään on syntynyt myös uusia, laavaa tihkuvia repeämiä. Ainakin 2 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan kodeistaan.

Torstaina otetussa näkyy, kuinka laava roiskahteli kahden maankuoren repeämän välisellä alueella.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?