Otsonikerrosta tuhoavan kemikaalin päästöt lähtivät mystisesti nousuun – kuka tuottaa kiellettyä kaasua jossain päin Itä-Aasiaa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Otsonikerrosta tuhoavan kemikaalin päästöt lähtivät mystisesti nousuun – kuka tuottaa kiellettyä kaasua jossain päin Itä-Aasiaa?

Tutkijat tarvitsevat lisää salapoliisityötä päästölähteen löytämiseksi. Muuten otsonikerroksen palautuminen voi hidastua.

Otsonikerros suojaa maapalloa auringon haitallisilta säteiltä.­

17.5.2018 10:32

Tiedemiehet ovat havainneet äkillisen ja huolestuttavan nousun otsonikerrosta tuhoavan CFC-yhdisteen päästöissä ilmakehään. Selvityksissä on tultu johtopäätöksiin, että joku tuottaa kiellettyä CFC-11-kemikaalia suuria määriä salaa jossain päin Itä-Aasiaa.

Yhdysvaltain merien- ja ilmakehän tutkimuslaitoksen NOAA:n keskiviikkona julkaistu tutkimus esittää, että maapalloa ja ihmiskuntaa vaaralliselta ultraviolettisäteilyltä suojaavan otsonikerroksen korjaantuminen ennalleen voi hidastua, jos uusia päästöjä ei saada kuriin. Mysteerin ratkaisu vaatii kuitenkin vielä lisää salapoliisityötä.

– Olen tehnyt tätä työtä 27 vuotta ja tämä on yllättävin asia, minkä olen nähnyt. Olin aivan shokissa siitä, kuvaili NOAA:n päätutkija Stephen Montzka löytöä Guardianin mukaan keskiviikkona.

Pitkä selvitystyö

Ilmakehän otsonikerroksen ohentuminen havaittiin ensi kerran jo 1970-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä paljastui, että Antarktiksen yläpuolella otsonikerrokseen on puhjennut aukko. Hälyttävät uutiset johtivat poikkeukselliseen kansainväliseen saavutukseen, kun otsonikerrosta tuhoavien kaasujen käyttö kiellettiin niin sanotulla Montrealin pöytäkirjalla vuonna 1987.

CFC-yhdistettä käytettiin aiemmin kylmälaitteissa freoni-nimellä sekä esimerkiksi suihkepulloissa ponnekaasuna. Yhdistettä sisältäviä vaahtomuoveja käytettiin runsaasti huonekalu- ja rakennusteollisuudessa ympäri maailman.

CFC-pitoisuudet ilmakehässä laskivat tasaisesti vuodesta 2002 aina vuoteen 2012 asti. Vuonna 2013 havaittiin kuitenkin, että pitoisuuksien lasku hidastui merkittävästi. Havaintoja tehtiin eri mittauspisteillä, mutta erityisesti Havaijilla.

Aukko otsonikerroksessa näkyi Nasan julkistamassa kuvassa helmikuussa. Samalla kuitenkin kerrottiin, että otsonikatoa aiheuttavien aineiden määrä oli laskussa otsonikerros vahvistui.­

Tutkijat aloittivat selvitystyön, mistä päästöt johtuvat. Yksitellen on suljettu pois mahdollisuudet, että jossain esimerkiksi purettaisiin merkittävästi vanhoja rakennuksia, joista CFC-yhdistettä vapautuisi, tai että päästöjä tapahtuisi jonkin muun kaasun valmistuksen sivutuotteena.

– Jäljelle jäi vain se, että joku on alkanut tuottaa sitä uudelleen, Montzka selitti.

On arveltu, että lähde on Itä-Aasiassa, mutta sen tarkemmin ei vielä pystytä sanomaan. Tutkijat päättivät julkistaa tietonsa, jotta sopimushuijarien etsintä nopeutuisi.

– Teemme mittauksia varsin kaukaa tuolta alueelta. Uskon, että pääsemme tarkempiin tuloksiin, kun ihmiset ... sillä alueella katsovat huolellisesti omia mittauksiaan ja julkaisevat ne, Montzka perusteli.

Vaara rajallinen

Kaikki asiantuntijat eivät olleet yhtä diplomaattisia kommenteissaan havainnoista.

– CFC-11:n korvaajat ovat ehkä vaikeampia tai kalliimpia tuottaa joillekin maille. Kansainvälinen yhteisö voi painostaa Kaakkois-Aasian maita, ehkä Kiinaa, katsomaan, voivatko ne saada enemmän tietoa, mistä päästöt tulevat. Niiden pitäisi kertoa teollisuudelle, että homma ei toimi, sanoi BBC:n haastattelema Readingin yliopiston tutkija Michaela Hegglin.

Tutkijat huomauttavat, että uusien päästöjen aiheuttama vaara otsonikerrokselle on rajallinen. Sen palautuminen on meneillään, mutta voi hidastua. Jos uudet päästöt loppuisivat nyt, suurta lisävahinkoa ei olisi välttämättä tapahtunut. Jos päästöt eivät lopu, otsonikerroksen palautuminen voi hidastua ehkä jopa vuosikymmenellä. Aiemmin on arvioitu, että otsonikerros palautuisi vuosisadan puoliväliin mennessä.

Otsonikatoa pidetään jopa ilmastonmuutosta vaarallisempana ilmiönä maapallolle, koska se on huomattavasti nopeampi. Ultraviolettisäteily aiheuttaisi lisääntyessään esimerkiksi ihosyöpiä sekä muutoksia kasveissa ja eläinkunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?