Ulkomaat

Otsonikerrosta tuhoavan kemikaalin päästöt lähtivät mystisesti nousuun – kuka tuottaa kiellettyä kaasua jossain päin Itä-Aasiaa?

Julkaistu:

Päästöt
Tutkijat tarvitsevat lisää salapoliisityötä päästölähteen löytämiseksi. Muuten otsonikerroksen palautuminen voi hidastua.
Tiedemiehet ovat havainneet äkillisen ja huolestuttavan nousun otsonikerrosta tuhoavan CFC-yhdisteen päästöissä ilmakehään. Selvityksissä on tultu johtopäätöksiin, että joku tuottaa kiellettyä CFC-11-kemikaalia suuria määriä salaa jossain päin Itä-Aasiaa.

Yhdysvaltain merien- ja ilmakehän tutkimuslaitoksen NOAA:n keskiviikkona julkaistu tutkimus esittää, että maapalloa ja ihmiskuntaa vaaralliselta ultraviolettisäteilyltä suojaavan otsonikerroksen korjaantuminen ennalleen voi hidastua, jos uusia päästöjä ei saada kuriin. Mysteerin ratkaisu vaatii kuitenkin vielä lisää salapoliisityötä.

– Olen tehnyt tätä työtä 27 vuotta ja tämä on yllättävin asia, minkä olen nähnyt. Olin aivan shokissa siitä, kuvaili NOAA:n päätutkija Stephen Montzka löytöä Guardianin mukaan keskiviikkona.

Pitkä selvitystyö

Ilmakehän otsonikerroksen ohentuminen havaittiin ensi kerran jo 1970-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä paljastui, että Antarktiksen yläpuolella otsonikerrokseen on puhjennut aukko. Hälyttävät uutiset johtivat poikkeukselliseen kansainväliseen saavutukseen, kun otsonikerrosta tuhoavien kaasujen käyttö kiellettiin niin sanotulla Montrealin pöytäkirjalla vuonna 1987.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CFC-yhdistettä käytettiin aiemmin kylmälaitteissa freoni-nimellä sekä esimerkiksi suihkepulloissa ponnekaasuna. Yhdistettä sisältäviä vaahtomuoveja käytettiin runsaasti huonekalu- ja rakennusteollisuudessa ympäri maailman.

CFC-pitoisuudet ilmakehässä laskivat tasaisesti vuodesta 2002 aina vuoteen 2012 asti. Vuonna 2013 havaittiin kuitenkin, että pitoisuuksien lasku hidastui merkittävästi. Havaintoja tehtiin eri mittauspisteillä, mutta erityisesti Havaijilla.


Tutkijat aloittivat selvitystyön, mistä päästöt johtuvat. Yksitellen on suljettu pois mahdollisuudet, että jossain esimerkiksi purettaisiin merkittävästi vanhoja rakennuksia, joista CFC-yhdistettä vapautuisi, tai että päästöjä tapahtuisi jonkin muun kaasun valmistuksen sivutuotteena.

– Jäljelle jäi vain se, että joku on alkanut tuottaa sitä uudelleen, Montzka selitti.

On arveltu, että lähde on Itä-Aasiassa, mutta sen tarkemmin ei vielä pystytä sanomaan. Tutkijat päättivät julkistaa tietonsa, jotta sopimushuijarien etsintä nopeutuisi.

– Teemme mittauksia varsin kaukaa tuolta alueelta. Uskon, että pääsemme tarkempiin tuloksiin, kun ihmiset ... sillä alueella katsovat huolellisesti omia mittauksiaan ja julkaisevat ne, Montzka perusteli.

Vaara rajallinen

Kaikki asiantuntijat eivät olleet yhtä diplomaattisia kommenteissaan havainnoista.

– CFC-11:n korvaajat ovat ehkä vaikeampia tai kalliimpia tuottaa joillekin maille. Kansainvälinen yhteisö voi painostaa Kaakkois-Aasian maita, ehkä Kiinaa, katsomaan, voivatko ne saada enemmän tietoa, mistä päästöt tulevat. Niiden pitäisi kertoa teollisuudelle, että homma ei toimi, sanoi BBC:n haastattelema Readingin yliopiston tutkija Michaela Hegglin.

Tutkijat huomauttavat, että uusien päästöjen aiheuttama vaara otsonikerrokselle on rajallinen. Sen palautuminen on meneillään, mutta voi hidastua. Jos uudet päästöt loppuisivat nyt, suurta lisävahinkoa ei olisi välttämättä tapahtunut. Jos päästöt eivät lopu, otsonikerroksen palautuminen voi hidastua ehkä jopa vuosikymmenellä. Aiemmin on arvioitu, että otsonikerros palautuisi vuosisadan puoliväliin mennessä.

Otsonikatoa pidetään jopa ilmastonmuutosta vaarallisempana ilmiönä maapallolle, koska se on huomattavasti nopeampi. Ultraviolettisäteily aiheuttaisi lisääntyessään esimerkiksi ihosyöpiä sekä muutoksia kasveissa ja eläinkunnassa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  2. 2

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  5. 5

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää