Ulkomaat

Virolainen pikku­paikka­kunta edustaa nyt lipussa, jossa on kannabiksen lehti – huikea ääni­vyöry yllätti päättäjät

Julkaistu:

Viro
Kunnanvaltuusto hyväksyi uuden tunnuksen täpärästi äänin 9–8.
Etelä-Virossa sijaitseva Kanepin kunta sai symbolikseen kannabiksen lehden. Asiasta äänestettiin avoimessa verkkoäänestyksessä, jossa oli ehdolla seitsemän eri symbolia.

Kannabislehti haali itselleen jopa 80 prosenttia äänistä. Ääniä annettiin huimat 15 000 kappaletta, vaikka Kanepin kunnassa on alle 5 000 asukasta.

Kanepin lipussa ja vaakunassa vaikuttava tunnus kaipasi uusimista siitä syystä, että alueella tehtiin kuntaliitoksia.

Avoimen äänestyksen jälkeen uusi tunnus piti hyväksyttää Viron vaakunoita valvovalla viranomaisella, jonka jälkeen asia siirtyi kunnanvaltuuston harkintaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kunnanvaltuustossa kannabistunnus meni läpi vain täpärästi, sillä yhdeksän valtuuston jäsentä äänesti puolesta ja kahdeksan vastaan. Äänestystulos varmistui tiistaina.

– Täytyy sanoa, etten pidä ajatuksesta, että marssimme tällaisen lipun alla, kommentoi kannabistunnusta vastaan äänestänyt kunnanvaltuutettu Arno Kakk Reutersille.

Puhemies Kaido Koiv sen sijaan oli lehtilipun puolella. Hän mukaansa äänestysprosessi oli varsin demokraattinen, vaikka avoimen äänestyksen suuret äänimäärät nostivat kysymyksiä ilmaan. Hän ei nähnyt mitään syytä hylätä tunnusta.

Kunnan vironkielinen nimi Kanepi tarkoittaa suomeksi hamppua. Nimen juuret kantautuvat vain 150 vuoden taakse, jolloin kanepilaisten esi-isät vielä kasvattivat hamppukasvia vaatteiksi, öljyksi ja köydeksi.

Hampusta valmistettavan huumaavan kannabiksen kasvattaminen ja käyttö on Virossa laitonta.