Ulkomaat

Opiskelija laukoi suorat sanat päin Nicaraguan presidentin naamaa: ”Tämä on näyttämö, jolla neuvotellaan sinun poistumisestasi”

Julkaistu:

Nicaraguassa yritettiin selvitellä viikkojen ajan jatkunutta kriisiä katolisen kirkon järjestämässä tilaisuudessa.
Nicaraguassa jo viikkoja jatkuneita hallituksen vastaisia protesteja yritettiin keskiviikkona liennyttää katolisen kirkon järjestämässä tapahtumassa, jonka tarkoituksena oli neuvotella ratkaisua tulehtuneeseen tilanteeseen.

Tapahtuma tarjosi presidentti Daniel Ortegaa vastustaville mielenosoittajille harvinaisen tilaisuuden kertoa näkemyksensä suoraan hänelle itselleen. Reutersin mukaan tunteet nousivat nopeasti pintaan, kun Ortega valitteli kaduilla viime viikkoina nähtyä väkivaltaa.

– Tämä ei ole dialogin näyttämö. Tämä on näyttämö, jolla neuvotellaan sinun poistumisestasi, ilmoitti heti kättelyssä eräs paikalla ollut opiskelija, joka ei kertonut nimeään.


– Me emme voi käydä dialogia... koska se, mitä tässä maassa tapahtuu, on kansanmurha, opiskelija jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Murhaaja!”-huutoja kuultiin Reutersin mukaan useaan otteeseen tilaisuuden aikana.

Ainakin 49 ihmistä on saanut surmansa mielenosoituksissa, jotka saivat sytykkeen hallinnon kaavailemasta ja sittemmin perumasta eläkeuudistuksesta. Peruminen ei kuitenkaan auttanut maan johtoa tilanteen rauhoittamisessa, sillä tyytymättömyys yhä enemmän diktatuuria muistuttavaan hallintoon on kytenyt pinnan alla pitkään.

Mielenosoittajien kärjekkäistä kommenteista huolimatta Ortega jatkoi puhumistaan. Hänen mukaansa kaikki kuolemat tulisi tutkia. Lisäksi Ortega sanoi, että poliisille on annettu käsky olla avaamatta tulta mielenosoittajia vastaan.


Viime viikkojen mielenosoitukset ovat olleet laajin Ortegaa kohdannut kriisi hänen tämänhetkisellä hallintokaudellaan. Mielenosoittajat vaativat Ortegan eroa sekä syyttävät häntä perhedynastian perustamisesta maahan.

Paikalla katolisen kirkon järjestämässä tapahtumassa oli myös Ortegan puoliso ja maan varapresidentti Rosario Murillo, joka puolusti hallituksen otteita mielenosoituksiin vastaamisessa. Hän kiisti väitteet, joiden mukaan mielenosoittajia olisi kadonnut tai heitä pidettäisiin poliittisina vankeina.

Murillo vaati myös loppua mielenosoituksille vedoten siihen, että ne vahingoittavat maan taloutta.

Armeija otti etäisyyttä

Lauantaina Nicaraguan armeija näytti ottavan askeleen etääntyäkseen Ortegasta ja ilmoitti, ettei se aio tukahduttaa hallituksen vastaisia protesteja.

– Meillä ei ole syytä tukahduttaa niitä. Uskomme, että ratkaisu on dialogi, armeijan tiedottaja, eversti Manuel Guevara totesi AFP:lle.


Perjantaina YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto kertoi pyytäneensä Nicaragualta pääsyä maahan keräämään todisteita mielenosoituksissa tapahtuneista opiskelijoiden kuolemista.

Vasemmistolaisia sandinisteja edustava Ortega on entinen sissi, joka nousi valtaan ensimmäisen kerran vuonna 1979 tapahtuneen, diktaattori Anastasio Somozan kukistumiseen johtaneen vallankumouksen jälkeen.

Vallankumoukseen aikanaan osallistunut Ortegan veli Humberto Ortega kertoi pari viikkoa sitten Miami Heraldille, että mieltään osoittavien opiskelijoiden tappaminen oli todennäköisesti käännekohta hänen veljensä hallinnon kannalta.


– Tämä hallitus ei voi palata siihen tilanteeseen, joka oli ennen kriisiä. Se ei voi palata aiempiin monopolistisiin ja autoritäärisiin hallintotapoihinsa, Humberto Ortega totesi.

Hän lisäsi myös, ettei näe presidenttiparille tulevaisuutta, kuten ei myöskään suurimmalle osalle maan nykyisestä oppositiosta. Hänen mukaansa ainoa keino päästä ulos kriisistä on kansallinen sopimus ja dialogi, joissa välittäjänä on kirkko.

Pari viikkoa sitten lähes 50 entistä sandinistisissiä ja viranomaista allekirjoitti lausunnon, jossa Ortegan hallinto tuomittiin ”verisenä diktatuurina”, joka on suoraan vastuussa maassa tapahtuneesta verilöylystä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kanye West hankki 73 000 eurolla albumin kanteen salakuvan Whitney Houstonin sotkuisesta kylpyhuoneesta – faneilta täystyrmäys: ”Häpeä!”

  2. 2

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  3. 3

   Liverpoolin maalivahti aneli kyynelsilmin anteeksipyyntöä faneilta – paljasti mitä pukukopissa tapahtui ottelun jälkeen

  4. 4

   Sipilä Ylellä: Maakuntavaalien ajankohta lykkääntyy

  5. 5

   Arkistolöytö paljastaa Dannyn isoisän Algot Niskan sopimuksen norjalaisten natsien kanssa – oliko Niska natsien auttaja vai huijaaja?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Matkustaja kuvasi raitiovaununkuljettajan toimintaa ajon aikana ja kauhistui – HKL: ”Kuljettaja ei saa tehdä noin”

  2. 2

   Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? -potin – Olisitko tiennyt oikean vastauksen?

  3. 3

   Mitä kouluvuosista jäi päähän? Testaa, pääsisitkö läpi ala-asteelta

  4. 4

   Insinööri-Johannan, 26, vähäpukeiset kuvat keräävät huomiota – saa somessa kasoittain palautetta kurveistaan: ”Olen täysin luomu”

  5. 5

   Hanna Pakarinen sai esikoisensa – suloinen otos vastasyntyneestä isänsä kanssa: ”Miun elämäni miehet”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää