Ulkomaat

Välttääkö Trump uhkaavat oikeustoimet? – Giuliani: presidenttiä ei aiota syyttää Venäjä-tutkinnassa

Julkaistu:

Yhdysvallat
Presidentti Donald Trumpia ei olla asettamassa syytteeseen Venäjä-tutkinnassa, väittää Trumpin lakiavustaja Rudy Giuliani.
Liittovaltion poliisi FBI selvittää erikoissyyttäjä Robert Muellerin johdolla, tekikö Trump tai tämän kampanjatiimi yhteistyötä venäläisten kanssa näiden pyrkiessä vaikuttamaan erilaisin laittomin keinoin vuoden 2016 presidentinvaalin lopputulokseen. Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitea julkisti keskiviikkona oman päätelmänsä, jonka mukaan on selvää että Venäjä pyrki toimillaan varmistamaan Trumpin voiton vaaleissa.

Suurin kysymys tutkinnassa on ollut, voitaisiinko presidentti itse asettaa syytteeseen tutkinnan lopputuloksena. Tämä tarkoittaisi, että Trump olisi ollut tietoinen mahdollisesta yhteistyöstä venäläisten kanssa, osallistunut siihen itse tai tehnyt muuta rikokseen viittaavaa. Muellerin vetämä tutkinta on kuukausien kuluessa laajentunut koskemaan myös esimerkiksi Trumpin ja tämän kumppanien yksityisiä liikesuhteita.

Trumpin asianajajatiimiin huhtikuussa liittynyt New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani väitti keskiviikkona CNN:n haastattelussa Muellerin tutkijaryhmän tulleen johtopäätökseen, ettei se pysty nostamaan syytettä presidenttiä vastaan. Giulianin mukaan tutkijat olisivat kertoneet asiasta Trumpin asianajajille.

– He pääsevät vain kirjoittamaan raportin. He eivät voi nostaa syytettä. Ainakin he myönsivät tämän meille pienen taistelun jälkeen, Giuliani totesi.


Vaikka Giulianin kertoma olisi totta, ei se välttämättä kerro paljoa Trumpia vastaan mahdollisesti kerätystä todistusaineistosta. Yhdysvaltain oikeusministeriön linja on jo vuosikymmenten ajan ollut, ettei istuvaa presidenttiä voi asettaa syytteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätöksen mahdollisesta virkarikossyytteestä voi tehdä kongressi, jolle erikoissyyttäjä Mueller voi suositella eri toimenpiteitä tutkimustensa pohjalta.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  18-vuotias otti kaksi pilleriä festareilla ja kuoli – äiti julkaisi sydäntäsärkevän kirjoituksen: ”Jouduin tekemään päätöksen”

 2. 2

  Lohduttomat kuvat Liverpoolin maalivahdin tylystä kohtelusta – joukkuetoverien käytös pöyristyttää: ”Sitä oli kauheaa katsoa”

 3. 3

  Kuuma totuus säästä: Maanantaina voi olla historiallinen hellepäivä

 4. 4

  Aina hillitty ruhtinatar Charlene heittäytyi villiksi F1-palkintojenjaossa – ilmeili ja hörppäsi samppanjaa: ruhtinas Albert myhäili vieressä

 5. 5

  Räikkönen putosi palkintopallilta F1-kisassa – näin hän otti kantaa Ferrari-tallin taktiikkapeliin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

 2. 2

  Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? -potin – Olisitko tiennyt oikean vastauksen?

 3. 3

  Matkustaja kuvasi raitiovaununkuljettajan toimintaa ajon aikana ja kauhistui – HKL: ”Kuljettaja ei saa tehdä noin”

 4. 4

  Mitä rinnoille käy ilman liivejä? Asiantuntija vastaa

 5. 5

  Ricciardo voittoon, Räikkönen 4:s, Bottas 5:s – IS seurasi Monacon F1-kisaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 5. 5

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 6. Näytä lisää