Ulkomaat

Pohjois-Korea uhkaa perua ydinase­liennytyksen – lue koko kohulausunto: ”Emme voi piilotella vastenmielisyyttä...”

Julkaistu:

IS käänsi kokonaisuudessaan Pohjois-Korean keskiviikkona julkaiseman lausunnon, jossa se paheksuu erityisesti Trumpin turvallisuusneuvonantajan lausuntoja. Pohjois-Korea uhkaa jopa perua ydinaseliennytyksen.
  • Katso uutistoimisto Reutersin raportti jutun alussa alevalta videolta: Pohjois-Korea uhkaa perua Kimin ja Trumpin tapaamisen.

Kim Gye-gwan, Korean kansantasavallan apulaisulkoministeri, julkaisi keskiviikkona seuraavan lehdistötiedotteen. IS käänsi lausunnon kokonaisuudessaan.

Korean kansantasavallan valtion asioiden komitean puheenjohtaja Kim Jong-un teki strategisen päätöksen lopettaa Korean kansantasavallan ja Yhdysvaltain epämiellyttävä historia ja tapasi Pompeon, Yhdysvaltain ulkoministerin, kaksi kertaa tämän vieraillessa maassamme ja otti erittäin tärkeitä ja avarakatseisia askelia kohti rauhaa ja vakautta Korean niemimaalla ja maailmassa.

Vastauksena puheenjohtaja Kim Jong-unin jaloon aikeeseen, presidentti Trump ilmaisi aikeensa päättää historiallisesti syvälle juurtuneet vihamielisyydet ja parantaa suhteita Korean kansantasavallan ja Yhdysvaltain välillä.

Arvostin tätä päätöstä suuresti ja ja odotin, että tuleva Korean kansantasavallan ja Yhdysvaltain huippukokous olisi iso askel kohti liennytystä Korean niemimaalla sekä paremman tulevaisuuden rakentamista.

Mutta nyt ennen huippukokousta Yhdysvalloissa on annettu vastuuttomia ja provosoivia lausuntoja dialogin toisesta osapuolesta ja olen syvästi pettynyt tähän äärimmäisen epäoikeudenmukaiseen käytökseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valkoisen talon ja Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea-arvoiset viranomaiset, mukaan lukien Bolton, Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja, päästelevät näkemyksiä niin sanotusta Libyan mallin mukaisesta ydinaseriisunnasta: ”täydellinen, verifioitava ja peruuttamaton ydinaseriisunta”, ”ydinaseiden, ohjusten ja biokemiallisten aseiden totaalinen purkaminen” ja niin edelleen, samaan aikaan kun he puhuvat mallista, jossa ”ydinaseista luovutaan ensin, korvaukset tulevat jälkikäteen”.

Tämä ei ole dialogia asiassa ilmaistuista aikeista.

Tämä on tosiasiassa julistus karmean pahaenteisestä aikeista langettaa kunnioitettavan valtiomme osaksi Libyan tai Irakin kohtalo, kun ne alistettiin kokonaisuudessaan suurvalloille sen jälkeen, kun ne olivat antaneet periksi.

En voi pidätellä tuohtumustani tällaisista Yhdysvaltain toimista ja olla epäilemättä sen aitoa halua parantaa Korean kansantasavallan ja Yhdysvaltain suhteita dialogin ja neuvottelujen avulla.

Maailma tietää hyvin, että maamme ei ole Libya tai Irak, jotka ovat kohdanneet kurjan kohtalon.

On täysin absurdia verrata Korean kansantasavaltaa, joka on ydinasevaltio, Libyaan, joka oli vasta ydinasekehittelyn alkuvaiheissa.

Olemme esittäneet epäilyksiä Boltonista jo aiemmin, emmekä voi piilotella vastenmielisyyttä häntä kohtaan.

Jos Trumpin hallinto ei ota opikseen menneisyydestä, jolloin Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain neuvotteluissa oli käänteitä ja takaiskuja kuten nyt Boltonin kohdalla, kuuntelee neuvoja näennäisiltä ”patriooteilta”, jotka vaativat Libyan mallia, näkemys tulevasta Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välisestä huippukokouksesta ja maiden suhteista kokonaisuudessaan on kristallinkirkas.

Me olemme jo ilmaisseet aikomuksemme ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla ja tehneet selväksi ja todenneet useaan otteeseen, että ydinaseriisunnan edellytyksenä on Pohjois-Korean vastaisen vihamielisen politiikan sekä Yhdysvalloista tulevan ydinuhan ja kiristämisen lopettaminen.

Mutta nyt Yhdysvallat arvioi väärin, että Pohjois-Korean jalomielisyys ja laaja-alainen aloitteellisuus on merkki heikkoudesta, ja pyrkii värittämään ja markkinoimaan käsitystä, että pakotteet ja painostus ovat tuottaneet tulosta.

Yhdysvallat julistaa tarjoavansa taloudellista helpotusta ja hyötyä siinä tapauksessa, että luovumme ydinaseista. Mutta emme koskaan ole olettaneet, että Yhdysvallat tukee taloutemme rakentamista emmekä aio tehdä sellaista sopimusta myöskään tulevaisuudessa.

On naurettavaa komediaa nähdä Trumpin hallinnon väittävän kulkevansa eri tietä kuin aiemmat hallinnot ja silti pitävän kiinni vanhentuneesta, aiempien hallintojen Pohjois-Korea-politiikasta, jota harjoitettiin silloin, kun Pohjois-Korea kehitteli ydinasetta.

Jos presidentti Trump seuraa edeltäjiensä jalanjälkiä, hänet tullaan muistamaan järkyttävämpänä ja menestymättömämpänä presidenttinä kuin edeltäjänsä, mikä on kaukana hänen pyrkimyksestään olla ennennäkemättömän menestynyt.

Jos Trumpin hallinto lähestyy Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain huippukokousta vilpittömästi edistääkseen maiden välisiä suhteita, se saa ansaitsemansa vastauksen meiltä.

Jos taas Yhdysvallat pyrkii ajamaan meidät nurkkaan pakottaakseen meidät yksipuolisesti hylkäämään ydinaseet, emme ole enää kiinnostuneita tällaisesta vuoropuhelusta emmekä voi muuta kuin harkita uudestaan Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain huippukokousta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt