Krimin Venäjään liittävä jättimäinen silta aukesi – Putin huristeli sille ensimmäisenä oranssilla kuorma-autolla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Krimin Venäjään liittävä jättimäinen silta aukesi – Putin huristeli sille ensimmäisenä oranssilla kuorma-autolla

Presidentti avasi lähes 20 kilometriä pitkän Kertshinsalmen ylittävän sillan näytöstyyliin. Silta on Euroopan pisin.

15.5.2018 17:18

Venäjän uusi silta Kertshinsalmen yli Krimin niemimaalle avattiin tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa. Uudella sillalla on neljä kaistaa, ja sitä voi käyttää 40 000 autoa päivässä. Rautatiesillan on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.

Ensimmäisenä sillalle ajoi pitkä raskaiden ajoneuvojen saattue, jonka ensimmäisen oranssin kuorma-auton ratissa oli presidentti Vladimir Putin.

Vladimir Putin ilmoitti sillan rakentamisesta heti, kun Venäjä oli vallannut Krimin Ukrainalta. Tiistaina hän ajoi itse ensimmäisenä oranssilla kuorma-autolla sillalle.

Krimin puoleiseen päähän päättyneen ajelun jälkeen Putin onnitteli ja kiitti sillan rakentajia hyvin toteutetusta urakasta. Presidentti luonnehti sillan avaamista historialliseksi hetkeksi.

19 kilometriä pitkä silta on maksanut 228 miljardia ruplaa eli vajaat 3,7 miljardia euroa. Silta on Euroopan pisin, sillä se jättää taakseen Lissabonissa sijaitsevan Vasco da Gama -sillan.

Kertshinsalmen ylittävän sillan katsotaan kietovan Krimin niemimaan entistä tiukemmin Putinin pikkusormen ympärille.

Venäjä liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin itseensä keväällä 2014 ja Putin ilmoitti pian sen jälkeen, että salmelle ryhdytään rakentamaan siltaa. Silta parantaa Ukrainalta vallatun Krimin yhteyksiä Venäjään tuntuvasti. Tähän asti Krimille on kuljetettu elintarvikkeita ja muita tuotteita pääosin meriteitse.

Rakennuttajana Rotenbergin yritys

Krimin siltaa alettiin suunnitella jo Venäjän viimeisen tsaarin, Nikolai II:n aikana. Hanke tyssäsi silloin sotaan. Toisen maailmansodan aikaan saksalaiset miehittivät alueen ja aloittivat sillan rakentamisen, mutta hanke ei valmistunut.

Ensimmäisenä sillalle ajoi pitkä raskaiden ajoneuvojen saattue, jota johti Putinin ajama kuorma-auto.

Siltaurakan voitti vuonna 2015 Putinin liittolaisen ja vanhan judokaverin Arkadi Rotenbergin omistama yhtiö. Rotenberg on sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistoilla. Suomalaisille Rotenberg on tuttu nimi, koska hän kuului aiemmin Hartwall-areenan ja jääkiekkoseura Jokerien omistajiin.

Viime syksynä uutisoitiin lisäksi ukrainalaisten aktivistien raporteista, joiden mukaan Venäjä käytti pakotteista huolimatta ”uudelta näyttävää” suomalaisen Junttanin valmistamaa hydraulista vasaraa Kertshinsalmen sillan rakennustyömaalla. Junttanin toimitusjohtaja Pasi Poranen vahvisti tuolloin Helsingin Sanomille nähneensä YouTube-videon, kun ukrainalainen tutkivien journalistien ryhmä lähetti hänelle siihen linkin. Yhtiön mukaan kyseinen hydraulivasara oli kuitenkin vanha.

Ukraina: Silta loukkaa kansainvälisiä lakeja

Ukraina on tuominnut rakennusprojektin sanoen, että projekti on vahingoittanut luontoa. Lisäksi sillasta on haittaa laivaliikenteelle Ukrainan satamiin.

Ukraina on tuominnut Putinille tärkeän rakennushankkeen, koska katsoo sen rikkovan kansainvälisiä lakeja.

Ukrainan Pääministeri Volodymyr Hroisman tuomitsi mahtipontiset avajaiset ja totesi Putinin siltahankkeen loukkaavan kansainvälisiä lakeja.

– Venäjän miehitysvallat, jotka hallitsevat tilapäisesti Krimiä, jatkavat kansainvälisiä lakeja loukkaavia toimiaan, pääministeri sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Putinin masinoima rakennushanke on herättänyt keskustelua myös kansainvälisessä mittakaavassa, sillä sillan ei ole katsottu ainoastaan olevan osa infrastruktuuria, vaan lisäksi symbolinen osoitus siitä, että Venäjä aikoo pitää kynsin ja hampain kiinni Krimistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?