Ulkomaat

New York Times: Myrkytetyn ex-vakoojan matkat herättävät kysymyksiä – oliko Sergei Skripal sittenkään eläkkeellä?

Julkaistu:

New York Timesin mukaan maaliskuun alussa Salisburyssa myrkytetty Sergei Skripal matkusteli ainakin Virossa ja Tshekissä kertomassa Venäjän tiedustelun toiminnasta.
Entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julija Skripalin myrkytys Britannian Salisburyssa nostatti alkukeväästä diplomaattisen kriisin, jonka myötä useat maat karkottivat yli 150 venäläisdiplomaattia.

Britannian viranomaiset ovat syyttäneet Venäjää Skripalin salamurhan yrityksestä sekä epäilleet, että myrkytys olisi ollut Kremlin viesti, jonka mukaan pettureille ei annettaisi anteeksi. Kaksoisagenttina toiminut Skripal sai Venäjällä vankeustuomion, mutta hän päätyi Britanniaan suurta huomiota saaneen vakoojavaihdon yhteydessä vuonna 2010.


Venäjä puolestaan on kiistänyt voimakkaasti osallisuutensa Skripalien myrkytykseen siitä huolimatta, että myrkytyksessä käytetty Novitshok-hermomykky oli brittitutkijoiden mukaan peräisin Venäjältä. Venäjä on myös esittänyt väitteitä, joiden mukaan myrkky olisi valmistettu jossakin länsimaisessa laboratoriossa.

Turvapaikan Britanniasta saanut Skripal eli Salisburyssa vuosien ajan päällisin puolin rauhallista eläkeläisen elämää. New York Timesin tuore artikkeli viittaa kuitenkin siihen, että hän ei ehkä sittenkään ollut täysin eläköitynyt vakoojakuvioista.


Lehden mukaan vaikuttaa siltä, että Skripal on viime vuosien aikana matkustellut ympäriinsä tarjoamassa tietoja Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n toiminnasta. Artikkelin lähteenä ovat olleet nimettöminä haastatellut eurooppalaiset viranomaiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähteiden mukaan Skripalin tapaamiset tapahtuivat lähes varmasti Britannian viranomaisten hyväksyminä, ellei jopa avustamina. Briteille tämä oli lähteiden mukaan mahdollisesti keino sekä kouluttaa liittolaismaiden viranomaisia sekä tarjota Skripalille tulonlähde.

Skripalin kerrotaan tavanneen Tshekin tiedusteluviranomaisia useaan otteeseen sekä vierailleen Virossa tapaamassa paikallisia vakoojia vuonna 2016. Vierailut eivät olleet New York Timesin mukaan laittomia, eivätkä myöskään tavattomia vakoojaloikkareille.

Viranomaiset eivät kommentoi

Asiantuntijoiden mukaan tietojen ja kokemuksen jakaminen on usein ainoa keino, jolla entiset vakoojat pystyvät tienaamaan elantonsa. Lisäksi eläkkeelle jääminen saattaa luoda elämään tyhjiön, kun jännityksen täyteinen vakoojan elämä vaihtuu eläkeläisen hiljaiseloon. Tämä saattaa houkutella jatkamaan tavalla tai toisella vanhoissa kuvioissa.

Tshekin-vierailuista yksityiskohtia kertoneen tahon mukaan vuonna 1999 GRU:n palveluksesta eläkkeelle jääneen Skripalin tiedot olivat vanhentuneita.

Tieto Skripalin matkoista herättää kuitenkin kysymyksen siitä, oliko hänen myrkyttämisensä mahdollisesti kosto siitä, että hän avasi Venäjän tiedustelun toimia viranomaisille, jotka pyrkivät estämään sen toimintaa omissa maissaan.


Matkat pidettiin visusti salassa, eivätkä niistä tienneet kuin harvat tahot, vaikka esimerkiksi vuonna 2012 Prahaan suuntautuneesta vierailusta uutisoitiin myös paikallisessa mediassa. Tshekin tiedusteluviranomaisten kerrotaan käyneen myös tapaamassa Skripalia Britanniassa.

Tshekin ja Viron tiedusteluviranomaiset eivät olleet halukkaita kommentoimaan Skripalin vierailuja. Myös Britannian sisäministeriön tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa lehdelle.

Joka tapauksessa Skripalin tiedetään pysyneen Venäjän tarkkailun alaisena, sillä vuonna 2013 GRU muun muassa hakkeroi Britannian hallituksen mukaan Julija Skripalin sähköpostitilit.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen viranomainen John Sipher arvioi New York Timesille, että Kreml ei olisi pitänyt Skripalia uhkana pelkästään vanhentuneen tiedustelutiedon jakamisen vuoksi. Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin toinen, jos häntä käytettiin johonkin muuhun tarkoitukseen, kuten esimerkiksi uusien venäläisvakoojien rekrytoimiseen kaksoisagenteiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt