Jo 52 palestiinalaista kuollut Israelin rajalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jo 52 palestiinalaista kuollut Israelin rajalla

Palestiinalaiset osoittavat tänään mieltään Yhdysvaltain suurlähetystön avaamista vastaan.

Julkaistu: 14.5.2018 15:31, Päivitetty 14.5.2018 19:28

Tuhansia ihmisiä on kokoontunut Israelin ja Palestiinan rajalle. Tilanne on tulenarka. Haavoittuneita on Gazan viranomaisten mukaan yli 500.

Jo 52 palestiinalaisen kerrotaan kuolleen israelilaistulitukseen Gazan rajalla puhjenneissa yhteenotoissa, jotka alkoivat maanantaina Yhdysvaltain Jerusalemin suurlähetystön avajaisten vuoksi.

Ensin kerrottiin kahden palestiinalaisen kuolleen, mutta uhriluku on kasvanut nopeasti. Kuolleista yksi on Gazan terveysministeriön mukaan vasta 14-vuotias.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että loukkaantuneita olisi jo yli 500. Heistä noin 200 on terveysviranomaisten haavoittunut luodeista. Reutersin mukaan mielenosoitukset ovat muuttuneet väkivaltaisiksi ainakin viidessä eri paikassa Gazan alueella. Paikalta nousee sakea, musta savu, kun mielenosoittajat polttavat renkaita.

Yllä olevalta videolta näet suoraa lähetystä Israelista. Kuva vaihtelee Israelin ja Gazan rajalta Israelin ja Länsirannan alueen rajalla Qalandijassa.

Levottomuudet Gazassa ovat jatkuneet maaliskuun lopulta asti ja niissä on kuollut kymmeniä palestiinalaisia. Kyseessä on uutistoimistojen mukaan uhriluvussa mitattuna tuhoisin yhteenotto Israelin ja Palestiinan välillä sitten vuoden 2014, jolloin Gazassa sodittiin.

Mielenosoittajat polttavat renkaita, joten Gazan aluetta peittää parhaillaan musta savu.

Israelin armeijan mukaan maanantain mellakoihin ja mielenosoituksiin on osallistunut yli 35 000 ihmistä.

Palestiinalaiset vastustavat lähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin, koska myös he pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

– Tänään on suuri päivä. Ylitämme aidan ja kerromme Israelille ja maailmalle, ettemme hyväksy sitä, että miehitetyllä alueella ikuisesti, sanoi Aliksi esittäytynyt opettaja Gazassa Reutersille.

– Monista voi tuolla marttyyreita tänään, mutta maailma kuulee viestimme. Miehityksen on loputtava.

Suoraa lähetystä mielenosoituksista voit seurata tästä.

Maanantain mielenosoituksen uhriluku on kasvanut nopeasti.

Turkin varapääministeri Bekir Bozdag on uutistoimisto AFP:n mukaan sanonut, että Israelin lisäksi myös Yhdysvallat on vastuussa Gazan ”järkyttävästä verilöylystä”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti lähetystön muutosta joulukuussa ja tunnusti samalla Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Suurlähetystön avajaisten on määrä alkaa kello 16 paikallista aikaa ja tänään maanantaina juhlistetaan myös Israelin valtion 70-vuotispäivää.

Trump kommentoi maanantaina Twitterissä maanantain olevan ”upea päivä Israelille”. Hän itse osallistuu juhlallisuuksiin videon välityksellä. Paikalla Jerusalemissa ovat hänen neuvonantajatyttärensä Ivanka sekä niin ikään neuvonantajana työskentelevä vävy Jared Kushner.

Juttua päivitetty klo 19.28 tuoreilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?