Uusi massiivinen halkeama repesi Havaijilla – ”laavapommeja” lentää kymmenien metrien korkeuteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uusi massiivinen halkeama repesi Havaijilla – ”laavapommeja” lentää kymmenien metrien korkeuteen

Alueella on tehty uusia evakuointeja.

Noin 300 metriä pitkä halkeama.­

14.5.2018 3:01

Massiivinen magmaa ja kiviä sylkevä halkeama on revennyt Havaijilla Kilauea-tulivuoren luona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Helikopterista kuvattu halkeama vaikuttaa noin 300 metriä pitkältä. Se uhkaa läheisiä asuintaloja, ja viranomaiset ovat jo määränneet evakuointeja.

Halkeamia on avautunut jo 17 sen jälkeen, kun tulivuori alkoi purkautua 3. toukokuuta. Kymmeniä koteja on tuhoutunut ja satoja ihmisiä evakuoitu kymmenen päivän aikana.

Kilauea on 1 200 metriä korkea tulivuori, jonka huipulla on laavajärvi.

Alueella asuva Mark Clawson, 64, kuvailee purkauksen ääntä Boeing 747 -lentokoneen jylinäksi. Hänen mukaansa noin 50 kilon ”laavapommeja” lentää 30 metrin korkeuteen.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen tutkijan Tina Nealin mukaan laavavirta on tällä hetkellä verkkaista.

– Tilanne siellä jatkuu dynaamisena, hän totesi vuoren huipulla kuvatulla videolla.

Viranomaiset määräsivät Halekamahina Roadilla asuvat ihmiset evakuoitaviksi. Lisäksi asukkaita kehotettiin varomaan kaasupäästöjä ja laavaroiskeita.

Lähellä sijaitsevien lomahuoneistojen vuokraus on keskeytetty, jotta vettä saadaan säästettyä ja pelastustyöntekijät voivat keskittyä ympärivuotisten asukkaiden auttamiseen.

Clawsonin mukaan noin 8-10 ihmistä on päättänyt jättää noudattamatta evakuointimääräyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?