Veljensä nimellä elänyt Isis-johtaja napattiin Turkissa – sitten viritettiin kännykkäansa, joka johti jättipidätykseen

Julkaistu:

Äärijärjestön johtajan Abu Bakr al-Baghdadin oikea käsi johdatti Irakin ja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset neljän muun Isis-johtajan pidätykseen.
Irakissa keskiviikkona julkistettu viiden korkean Isis-johtajan kiinni jääminen tapahtui pitkään valmistellun operaation avulla. Uutistoimisto Reutersin irakilaisista turvallisuuslähteistä saamien tietojen mukaan neljä miehistä oli houkuteltu ansaan ensimmäisenä vangitun Isis-johtajan kännykkäsovelluksen avulla.

Vaaleihin valmistautuvassa Irakissa joukkopidätystä on juhlittu merkittävänä askeleena Isisin kukistamisessa ja sen ylimmän johtajan Abu Bakr al-Baghdadin jahdissa.


– Silmukka kiristyy hänen (al-Baghdadin) ympärillään, turvallisuusneuvonantaja Hisham al-Hashimi kommentoi Reutersille torstaina.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi pidätyksistä tuoreeltaan keskiviikkona voitonriemuisena.

Pankkimies kiinni

Ensimmäisenä Isis-viisikosta jäi kiinni al-Baghdadin oikeana kätenä pidetty Ismail al-Eithawi, joka tunnetaan myös taistelijanimellä Abu Zaid al-Iraqi. New York Timesin mukaan irakilaisviranomaiset olivat jäljittäneet häntä pitkään, kunnes vuodenvaihteessa jäljet johtivat Turkkiin, jossa mies oleskeli Sakaryan maakunnassa syyrialaisen vaimonsa kanssa veljensä henkilöllisyyttä käyttäen. Turkin viranomaiset pidättivät al-Eithawin 15. helmikuuta ja luovuttivat hänet Irakiin.

Al-Eithawin uskotaan vastanneen Isisin ryöstämien rahojen siirroista ulkomaille. Hänen viikkoja kestäneiden kuulusteluidensa ansiosta Irakin ja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten kerrotaan saaneen tietoonsa sekä Isisin pankkitilejä että salaisia viestintäkoodeja.


Al-Eithawin tietojen avulla Yhdysvallat teki huhtikuun puolivälissä myös ilmaiskun Syyrian Deir Ezzorin maakunnassa, jossa 39 Isis-taistelijan kerrotaan saaneen surmansa.

Lopulta al-Eithawin kännykän Telegram-viestisovelluksen avulla asetettiin ansa, jonka avulla neljä muuta Isis-johtajaa houkuteltiin Syyriasta Irakiin. Heidät pidätettiin välittömästi rajan ylityksen jälkeen.

Vankipuvuissa tv:ssä

Yksi pidätetyistä on syyrialainen Saddam al-Jamal, joka toimi äärijärjestön paikallisjohtajana Deir Ezzorin alueella. Maakunnan pikkukaupungit Eufrat-joen laaksossa lähellä Irakin rajaa ovat viimeisiä Isisin hallitsemia alueita Syyriassa, ja myös al-Baghdadin uskotaan yhä piileskelevän siellä.

Kurdimedia Rudawin mukaan al-Jamalin uskottiin jo kuolleen vuonna 2016, mutta nyt hänen sanotaan paljastaneen kuulustelijoille tietoja Isisin sisäisistä kiistoista. Kolme muuta pidätettyä ovat Isisin kenttäjohtajia nimiltään Essam al-Zawbai, Omar al-Karbouli ja Mohamed al-Qadeer. Viimeksi mainittu on syyrialainen, kaksi ensimmäistä irakilaisia.

Viisikko esiteltiin torstaina näyttävästi Irakin tv:ssä, jossa he esiintyivät keltaisissa vankipuvuissaan ja antoivat lyhyen lausunnon toiminnastaan Isisissä samalla kun ruudussa näytettiin myös kuvaa heistä Isisin propagandavideoilla. Miehet vaikuttivat fyysisesti hyväkuntoisilta. Heidän olinpaikkaansa ei tiedetä.

Irak julisti jo viime joulukuussa voittoa Isisistä, kun viimeinen sen hallussa ollut iso irakilaiskaupunki vallattiin. Isis on kuitenkin jatkanut pommituksia ja väijytyksiä myös Irakissa. Järjestön lopulliseksi nujertamiseksi keskeiseksi tavoitteeksi on nousemassa al-Baghdadin nappaaminen.

– Hän on pääkohde kahdesta syystä. Hänen poistamisensa symboloisi Isisin tappiota Irakissa ja Syyriassa, ja hän on Isisin jäänteitä koossa pitävä voima. Jos hän olisi poissa, Isis voisi pirstaloitua, luonnehti amerikkalaisen CBS-kanavan asiantuntija, entinen CIA:n apulaisjohtaja Michael Morrell.