Meriin päätyvä muovijäte on noussut viimeistään kuluneen vuoden aikana yhdeksi suurimmista puheenaiheista maailmalla. Uutiskuviin on tallentunut esimerkiksi Norjan rannikolle ajautunut valas, jonka vatsasta löydettiin 30 muovipussia ja muuta jätettä sekä muovia nielleitä kilpikonnia, joille muovi on koitunut kuolemaksi. Myös kuvat Tanskassa pesänsä muovikasaan rakentaneesta joutsenesta kertovat karua kieltään mereen ajautuvan muovin määrästä.
Meressä kelluvat muovimäärät näkyvät myös turistien suosimissa ranta- ja sukelluskohteissa pahemmin kuin koskaan aiemmin. Esimerkiksi marraskuussa alkaneen puhdistuskampanjan aikana Balin rannoilta on poistettu satoja tonneja jätettä. The Beach -elokuvasta tuttu, Thaimaan Phi Phillä sijaitseva Maya Bay puolestaan suljetaan turisteilta ensi kesänä ainakin kolmeksi kuukaudeksi kunnostustöiden vuoksi.
Syvyyksistä löytynyt muovipussi ja muu jäte kertovat siitä, kuinka vakava valtamerien muoviongelma on.
Tilanteen vakavuudesta maailman merillä kertonee myös se, että maailman syvimpään kohtaan sukeltanut laite löysi muovipussin jopa Mariaanien haudan pohjasta. Löytö tehtiin 10 898 metrin syvyydestä ja siitä uutisoi muun muassa brittilehti Telegraph.
Ihmisten toiminnan vaikutusta meren syvyyksiin tutkineen japanilaisen merentutkimuslaitoksen havainnoista kerrottiin ensin Marine Policy -tiedejulkaisussa. Merenpohjaa kartoitettiin kauko-ohjattavien robottien avulla.
Tutkitulta alueelta löydettiin yli 3 000 ihmisten tuottamaa roskaa, jotka ovat päätyneet sinne 30 vuoden aikana. Yli kolmannes muovista oli mikromuovia.
Tutkijat löysivät syvyyksistä myös muun muassa kalastukseen liittyviä välineitä, lasia sekä liuta muuta ihmisen valmistamaa tavaraa.
Tutkimusten yhteydessä syvyyksistä löydettiin lisäksi metallia, kumia, kalastukseen liittyviä välineitä, lasia sekä liuta muuta ihmisen valmistamaa tavaraa.
Helmikuussa uutisoitiin, että muoviongelma näkyy myös arktisella alueella. Siellä tehty tutkimus osoitti, että litrasta sulatettua merijäätä löytyi jopa 234 muovihiukkasta. Muovipartikkeleiden tiheys on tutkijoiden mukaan huomattavasti suurempi kuin avomereltä otetuissa näytteissä.