Ulkomaat

”Kyse on todella sodasta ja rauhasta” – Israel teki vuosikymmenien tuhoisimman ohjusiskun Irania vastaan Syyriassa

Julkaistu:

Israel iski viime yönä Syyriassa. Sen mukaan Iran ampui sitä ennen Syyriasta raketteja kohti Israelin sotilaita.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo Iranin ylittäneen ”punaisen viivan” ampuessaan Syyriasta käsin raketteja kohti Israelin sotilaita Golanin kukkuloilla.

Reutersin mukaan Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisyksikkö ampui varhain torstaina 20 ohjusta Israelin joukkoihin Golanin kukkuloilla. Israelin armeijan mukaan osa ohjuksista torjuttiin ja kukaan ei kuollut.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Iran iskee Israeliin Syyrian puolelta. Iran ei ole myöntänyt olleensa vastuussa raketti-iskusta Golanille.


Israel iski viime yönä Syyriassa useisiin kohteisiin, jotka sen mukaan ovat Iranin joukkojen hallussa. Netanjahun mukaan isku oli asianmukainen vastaus Iranin toimiin. Eri uutislähteiden mukaan Israelin isku on tuhoisin iranilaisjoukkoja vastaan tehty vuosikymmeniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän mukaan Israel ampui Syyriaan 70 ohjusta.

Syyrian sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoo, että Israelin iskuissa kuoli yli 20 ihmistä, jotka kuuluivat Syyrian hallituksen puolella taisteleviin joukkoihin. Järjestön mukaan osa kuolonuhreista oli syyrialaisia ja osa ulkomaalaisia.

Syyria: uusi vaihe sodassa

Israelin isku merkitsee uutta vaihetta Syyrian sodassa, Syyrian ulkoministeriö sanoo. Se syyttää Israelia aggressiivisesta käytöksestä, joka lisää jännitteitä alueella.

Maailmalla sodan huoli on kasvanut iskujen jälkeen. Venäjä, Ranska ja Saksa kehottivat osapuolia malttiin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vetosi Israeliin ja Iraniin, jotta maat liennyttäisivät jännitteitään.

– Viime tuntien eskalaatio osoittaa, että on todella kyse sodasta ja rauhasta, varoitti puolestaan Saksan liittokansleri Angela Merkel.


Venäjän apulaisulkoministeri Mihail Bogdanov kuvaili tilannetta huolestuttavaksi ja kertoi, että Venäjä on yhteydessä "kaikkiin osapuoliin".

Yhdysvallat tuki liittolaistaan

Yhdysvallat sanoo tukevansa vahvasti Israelin oikeutta itsepuolustukseen. Valkoinen talo tiedotti tuomitsevansa Iranin raketti-iskut Israelin kansalaisia vastaan.

Yhdysvallat kuvaili Iranin Syyriasta käsin tekemiä iskuja provokatiivisiksi.


Israelin mukaan Iranin joukot ampuivat Syyriasta parikymmentä rakettia kohti Israelin sotilaita Golanin kukkuloilla. Israel vastasi iskemällä viime yönä Syyriassa useisiin kohteisiin, jotka sen mukaan ovat Iranin joukkojen hallussa.

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta. Päätöstä on arvosteltu ulkomailla kovasanaisesti, mutta Israel on tukenut sitä odotetusti.
  • Katso alta video Yhdysvaltojen sopimuksesta vetäytymisestä.

Iran ei ole kommentoinut ohjusiskua.