Israel hyökkäsi Iranin kimppuun Syyriassa yöllä – Tästä on kyse: Ohjusisku tuhoisin vuosikymmeniin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israel hyökkäsi Iranin kimppuun Syyriassa yöllä – Tästä on kyse: Ohjusisku tuhoisin vuosikymmeniin

Israelin ja Syyriassa toimivien iranilaisjoukkojen yhteenotto on suurin vuosikymmeniin.

10.5.2018 10:46

Israelin armeijan tekemä isku Syyriassa toimivia iranilaisjoukkoja vastaan on tuhoisin isku vuosikymmeniin, eri uutislähteet kertovat.

Israel sanoo iskeneensä Syyriassa useisiin kohteisiin, jotka sen mukaan ovat Iranin joukkojen hallussa. Israelin asevoimien mukaan operaatio oli yksi suurimmista viime vuosina, ja se kohdistui liki kaikkeen Iranin infrastruktuuriin Syyriassa.

Israelin armeijan mukaan ohjukset laukaistiin vastauksena Iranin Syyriassa olevien joukkojen ampumiin raketteihin ja ohjuksiin.

Syyriassa toimivat Iranin armeijan joukot ampuivat varhain torstaina 20 ohjusta Israelin armeijan joukkoja päin Golanin kukkuloilla lähellä Syyrian rajaa. Ohjusiskun teki Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen yksikkö, Reuters kertoo.

Israelin armeijan mukaan ainakin osa iranilaisjoukkojen ohjuksista torjuttiin. Armeijan mukaan kukaan ei kuollut ohjus- ja rakettilaukaisuissa. Isku tehtiin hieman puolenyön jälkeen paikallista aikaa. Tämä oli ensimmäinen iranilaisjoukkojen tekemä isku Israeliin Syyrian puolelta.

Israelilaissotilaita Golanin kukkuloilla keskiviikkona.

Israel pitää Irania yhtenä suurimpana vihollisenaan. Tilanne maiden välillä on kärjistynyt sen jälkeen, kun Syyrian liittolainen Iran asetti sotilasjoukkonsa Syyriassa Israelin rajalle. Iran tukee Syyrian hallitusta maan sisällissodassa.

Libanonilaiset sotilaat tutkivat ohjuksen jäänteitä Libanonissa tänään.

Israelilaisen Haaretz-lehden haastatteleman sotilaslähteen mukaan Israelin isku iranilaisjoukkoja vastaan on suurin sen jälkeen, kun tulitauko astui voimaan 1974 maiden välisen Jom Kippur -sodan päätyttyä.

Israelin armeijan edustajan Jonathan Conricuksen mukaan että iranilaisten Quads-joukkojen isku ei saavuttanut tavoitteitaan. Israel iski takaisin tuhoten lukuisia armeijan tukikohtia Syyriassa, Conricus sanoi tiedotusvälineille. Syyrialaisjoukot yrittivät ampua alas Israelin lentokoneita, siinä onnistumatta. Vastaiskusta annettiin ennakkovaroitus Venäjälle.

Syyrian valtion tiedotusvälineiden mukaan Israelin ohjukset osuivat tutka-asemaan, ilmavoimien tukikohtaan sekä ammusvarastoon.

– Emme vielä tiedä iranilaisjoukkojen uhrilukua, Conricus sanoi Reutersin mukaan.

– Mutta voin sanoa, että tarkoituksena ei ollut aiheuttaa henkilöuhreja vaan iskeä armeijan kalustoon ja aiheuttaa pidempiaikaista haittaa Iranin armeijan toimintakykyyn. Arvioimme, että kestää kohtuullisen kauan aikaa täydentää kalustoa, Conricus jatkoi.

Israelin armeijan joukot tankkien päällä Golanin kukkuloilla lähellä Syyrian rajaa.

BBC:n ja Reutersin mukaan Israel on odottanut iranilaisjoukkojen iskua siitä lähtien, kun maan ilmavoimat iskivät iranilaisjoukkoja vastaan huhtikuussa tappaen seitsemän vallankumouskaartin jäsentä. Israel valmistautui iskuun tiistaina hälyttäen viranomaiset Golanille turvaamaan siviilejä.

Alueellisten kiistojen on odotettu kärjistyvän sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump päätti tällä viikolla vetää maansa Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta.

Sanomalehti Guardian kirjoittaa, että jos tieto Iranin osallisuudesta pitää paikkaansa, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Iran on hyökännyt suoraan Israelin joukkoja vastaan raketti-iskuin.

Iran ei ole kommentoinut Israelin väitteitä. Iran tukee Syyrian sodassa presidentti Bashar al-Assadin hallitusta. Israel on varoittanut, ettei se aio katsoa sivusta, jos Iran yrittää juurruttaa joukkojaan Syyriaan.

– Emme halua eskalaatiota, mutta emme anna kenenkään hyökätä meitä vastaan tai rakentaa infrastruktuuria tulevaa hyökkäystä varten -- toivottavasti tämä episodi on ohi ja viesti meni kaikille perille, Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman sanoi.

Jo aiemmin tällä viikolla Israel asetti joukkonsa Golanilla hälytystilaan Iranin mahdollisten iskujen takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?