David, 57, nukkui sohvallaan Havaijilla, kun lähistölle repesi uusi laavaa ja myrkkykaasuja sylkevä halkeama – ”Se kuulosti samalta kuin 10 tai 20 suihkumoottoria” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

David, 57, nukkui sohvallaan Havaijilla, kun lähistölle repesi uusi laavaa ja myrkkykaasuja sylkevä halkeama – ”Se kuulosti samalta kuin 10 tai 20 suihkumoottoria”

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus varoitti keskiviikkona, että Kilauea-tulivuoren kraatterissa mahdollisesti syntyvät räjähdykset voivat singota tonnien painoisia lohkareita jopa kilometrin päähän.

9.5.2018 23:55

Havaijilla purkautuvan Kilauea-tulivuoren toiminta saattaa voimistua lähiviikkoina, varoitti Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS keskiviikkona Reutersin mukaan. Vuodesta 1983 lähes jatkuvasti aktiivisena olleen Kilauean purkautuminen kiihtyi viime torstaina, ja siitä lähtöisin olevat laavavirrat ovat tuhonneet ainakin 36 kotia ja muita rakennuksia sekä johtaneet noin 2 000 asukkaan evakuoimiseen.

  • Kuvaa purkauksesta on nähtävissä yllä olevalla videolla.

USGS:n mukaan voimistuvat purkaukset saattavat singota useiden tonnien painoisia ”ballistisia lohkareita” jopa kilometrin päähän kraatterista. Lisäksi tulivuori voi sylkeä pienempiä kiviä ja tuhkaa useiden kilometrien säteelle.

Laavavirrat ovat tukkineet teitä Kilauea-tulivuoren ympäristössä.­

Räjähdysmäisiä purkauksia voi syntyä, jos Kilauean kraatterin laavajärvi romahtaa pohjaveden tasolle. Tuolloin romahduksen aiheuttama veden virtaus saattaa yhdessä kuuman höyryn kanssa johtaa räjähdyksiin kraatterissa.

USGS kertoi tiedotteessaan, että huoli räjähdyksistä on kasvanut, koska laavajärvi on laskeutunut tasaiseen tahtiin.

”Emme voineet tehdä muuta kuin istua alas ja itkeä”

Havaijin viranomaiset kertoivat keskiviikkoaamuna, että tulivuoreen syntyneiden uusien purkautumisaukkojen laajeneminen oli pysähtynyt ainakin toistaiseksi. Viranomaisten mukaan aukoista vuotaa kuitenkin edelleen myrkyllisiä ja hengitettäessä vaarallisia rikkidioksidihöyryjä.

Kaasunaamareilla varustautuneet viranomaiset kiersivät ovelta ovelle etsimässä paikallisia evakuoitavaksi pois tulivuoren välittömästä läheisyydestä. Yksi evakuoiduista on David Nail, 57, joka sai kuulla Leilani Estatesin asuinalueella sijaitsevan kotinsa tuhoutuneen.

Viranomaiset olivat merkinneet tiehen syntyneitä halkeamia oranssilla maalilla.­

Nail kertoi Reutersille nukkuneensa sohvallaan, kun reilun 600 metrin päässä talosta syntyi uusi laavaa ja kaasuja syöksevä halkeama.

– Se kuulosti samalta kuin 10 tai 20 suihkumoottoria, kertoi Kaliforniasta vastikään eläkepäiviä Havaijille viettämään muuttanut Nail kuvaili halkeaman repeämisestä syntynyttä ääntä.

Maahan syntyneestä uudesta halkeamasta vuoti myrkyllisiä höyryjä tiistaina.­

Mies kertoi yrittäneensä päästä tiistaina katsomaan tilannetta kotitalolleen, mutta se ei onnistunut, koska vastassa oli kuusimetrinen kasa laavaa.

– Emme voineet tehdä muuta kuin istua alas ja itkeä.

Torstain jälkeen tulivuoreen on syntynyt 14 uutta halkeamaa, joista laavaa on syöksynyt paikoitellen jopa 90 metrin korkeuteen. Noin 42 hehtaarin laajuisen alueen kerrottiin peittyneen laavakerroksen alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?