Katso filmi vuodelta 1945: Tältä näyttivät Berliinin viimeiset linnakkeet natsivallan romahduksen jälkeen

8. ja 9. toukokuuta on useissa maissa vietetty Voitonpäivää natsi-Saksan kukistumisen kunniaksi. Toinen maailmansota päättyi toukokuussa 1945.


9.5.2018 19:24

Toisen maailmansodan viimeinen suuri taistelu oli Berliinin valtaus huhti-toukokuussa 1945. Neuvostoliiton divisioonat saartoivat Saksan pääkaupungin huhtikuun lopussa ja etenivät kiivaissa katutaisteluissa kortteli korttelilta kohti natsivallan ydintä.

Adolf Hitler teki itsemurhan bunkkerissaan 30.4.1945. Bunkkerin viimeiset asukkaat yrittivät päästä pakoon. Taistelu kaupungista oli toivoton.

Natsi-Saksa oli nimellisesti pystyssä vielä muutaman päivän ennen lopullista antautumista länsiliittoutuneille ja Neuvostoliitolle. Tuota päivää on muistettu esimerkiksi tänään Moskovassa suurella sotilasparaatilla.

Uutistoimisto Reutersin arkistosta löytyy uutisfilmi, joka kuvaa Berliiniä kevätkesällä 1945 vain vähän sodan päättymisen jälkeen. Filmin näet yllä olevalla videolla. Se sisältää ainutlaatuista kuvaa pahoin tuhoutuneesta kaupungista sekä liittoutuneiden sotilaista.

Yksi tunnetuimmista filmin alkupuolella näkyvistä paikoista on valtiopäivätalo Reichstag, jonka valtaus oli puna-armeijalle symbolisesti erittäin tärkeää. Niin tärkeää, että linnoitukseksi muutettu rakennus vallattiin väkisin raskaista tappioista välittämättä.

Filmillä vilahtaa myös kuvaa Brandenburgin portin alueesta, joka on edelleen kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Keväällä 1945 se oli täysin tuhottu, lohduton kenttä, jossa lojui palanutta sotaromua.

Alla lisää kuvia Berliinistä sodan päättymisen jälkeen vuodelta 1945.

Ihmisiä jonottamassa vettä Frankfurter Alleen lähellä.

Puna-armeijan ajoneuvot ohittavat Neue Wachen Unter den Linden -kadulla.

Berliiniläisiä lapsia ja amerikkalaissotilas.

Kurfürstendamm kesällä 1945.

Kuva Berliinistä vuodelta 1945.

Pommitettu kaupungintalo.

Kyltti osoittaa amerikkalaisten miehitysvyöhykkeen.

Pommitettu talo Wittenbergplatzilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?