Venäläissivusto Niinisalon Arrow 18 -harjoituksesta: ”Yhdysvallat pakotti Suomen venäläis­vastaisiin sota­harjoituksiin”

Venäjän mediassa on vedetty rankkoja johtopäätöksiä Suomen maavoimien Arrow 18 -harjoituksesta, jossa on mukana myös Yhdysvaltain ja Norjan sotilaita.

Leopard-panssarivaunu ajoi miinaan Arrow 18 -sotaharjoituksessa.

9.5.2018 10:47

Venäläinen nettisivusto Utro.ru julistaa otsikossaan, että ”Yhdysvallat pakotti suomalaiset järjestämään venäläisvastaiset harjoitukset”. Sivuston mukaan Arrow 18 -harjoituksessa on kyse siitä, että Yhdysvallat pääsee näin ”tunnustelemaan maaperää” Venäjän lähistöllä.

– Yhteistyö Yhdysvaltain joukkojen kanssa osoittaa jälleen kerran, millä puolella Suomi tulee olemaan, jos konflikti alkaa, Utron toimittaja Aleksandr Iljin kirjoittaa.

Maavoimien tiedotteen mukaan Arrow 18 -harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 3 200 henkilöä.

Suomalaisten lisäksi harjoitukseen osallistuu Yhdysvaltain Eurooppaan sijoitettujen maavoimajoukkojen ratsuväkieskadroonasta 120 sotilasta ja Yhdysvaltain merijalkaväen Euroopan ja Afrikan joukkojen panssarivaunujoukkueesta 30 sotilasta. Lisäksi Norjan armeijan panssarintorjuntajoukkueesta osallistuu noin 50 sotilasta.

Harjoituksessa on mukana noin 150 panssaroitua ajoneuvoa ja noin 300 muuta ajoneuvoa. Venäjällä huomiota on herättänyt erityisesti amerikkalaisten Stryker-miehistönkuljetusvaunujen ja M1 Abrams –taisteluvaunujen tuonti Suomeen.

Iljinin mukaan Arrow 18 on Suomen kokoluokassa merkittävä harjoitus.

– Kerrotaan, että amerikkalaiset toivat Abrams-tankkeja päästäkseen testaamaan niitä lähempänä Venäjän rajoja, hän kuvailee.

Venäjän valtiollinen RT-propagandakanava käsittelee myös Arrow 18 -harjoitusta jutussaan, jonka otsikko kuuluu: ”He pelkäävät vakavissaan Venäjää. Miksi Suomi järjestää sotaharjoitukset yhdessä Nato-maiden kanssa?”

Jutussa on haastateltu Moskovan kansainvälisten suhteiden Mgimo-instituutin dosenttia Kirill Koktyshia, jonka mukaan osa suomalaisista poliitikoista lobbaa Nato-jäsenyyttä pelkkää omaa henkilökohtaista etuaan tavoitellen.

– Nämä poliitikot laskevat sen varaan, että sitten kun Suomi on aloittanut liittymisprosessin Natoon, he itse saavat virkoja valtiollisista elimistä ja pääsevät hoitamaan integraatiota sotilasliittoon. Sellaisilla paikoilla ihmiset pääsevät vastaamaan rahojen jakamisesta ja myöntämisestä, mikä tarkoittaa sitä, että he voivat käyttää asemaansa omaksi hyödykseen, Koktysh selittää.

RT on haastatellut lisäksi Aleksandr Hramitshihiniä, joka esitellään Poliittisen ja sotilaallisen analyysin instituutin varajohtajaksi. Hänen mukaansa Suomi varautuu mahdolliseen sotaan Venäjän kanssa.

– Jotkut poliitikot ja tavalliset ihmiset Suomessa pelkäävät vakavissaan meidän maatamme, Hramtshihin kuvailee.

 Jotkut poliitikot ja tavalliset ihmiset Suomessa pelkäävät vakavissaan meidän maatamme.

Hramtshihinin mukaan Venäjän-pelko johtuu muun muassa suomalaisesta virallisesta historiankirjoituksesta, jossa Suomen suuriruhtinaskunnan aika osana Venäjää ”esitetään miehityksenä”.

– Oma osuutensa on myös venäläisvastaisen hysterian luomisella, mitä harjoittavat niin paikalliset kuin eurooppalaisetkin toimittajat ja poliitikot, Hramtshihin selittää.

RT:n mukaan näyttää siltä, että Suomi ei ole kuitenkaan ainakaan lähitulevaisuudessa liittymässä Natoon, sillä suurin osa kansasta ei kannata Nato-jäsenyyttä.

Hramtshihinin mukaan selvää on myös, että Suomeen ei kohdistu Venäjän taholta mitään todellista uhkaa, vaikka suomalaisissa sotaharjoituksissa Venäjä joutuukin olemaan oletusvastustajan roolissa.

– On itsestään selvää, että me emme aio hyökätä Suomeen eikä meillä ole alueriitaa suomalaisten kanssa. Mutta tällä ei ole merkitystä siinä vaiheessa, kun täytyy luoda viholliskuvaa.

Arrow 18 alkoi Niinisalossa 7. toukokuuta ja jatkuu 18. päivään toukokuuta asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?