Jussi Niinistö kehui lähes kuninkaallista vastaanottoa Yhdysvalloissa – kysymys salailusta sai hermostumaan

– Minä ainakin nautin täysillä, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi amerikkalaisten järjestämästä harvinaisesta sotilasparaatista.

9.5.2018 7:55

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) sanoi tiistaina Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa allekirjoitetun aiejulistuksen allekirjoittamisen jälkeen olevansa tyytyväinen maiden suhteiden syvenemiseen.

  • Ylläolevalla videolla kuvaa Suomelle ja Ruotsille järjestetystä paraatista sekä ministeri Jussi Niinistön kommentit tilaisuuden jälkeen.

Tapaamisessa Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin ja ruotsalaiskollega Peter Hultqvistin kanssa välit olivat silmin nähden lämpimät. Mattis jopa totesi julistuksen vievän maiden välisen sotilaallisen yhteistyön kokonaan uudelle tasolle.

– Nähtäväksi jää, miten tässä kirjoitettiin suomalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan historiaa. Vasta myöhemmät polvet tietävät sen. Tässä luodaan kyllä täydet edellytykset Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen monipuoliselle puolustusyhteistyön kehittämiselle yli hallintojen vaihtumisen, Niinistö myhäili suomalaistoimittajille Washingtonissa myöhemmin iltapäivällä.

Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattis vastaanotti puolustusministeri Jussi Niinistön ja Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin Washingtonin-vierailulle näyttävin menoin.

Yhä iso paraati vain naapureille

Jos paperilla oli merkitystä Suomelle, niin näytti olevan myös amerikkalaisille. Suomen ja Ruotsin ministerejä tervehdittiin puolustusministeriö Pentagonin pihamaalla niin sanotulla täydellä kunniaparaatilla, johon osallistui sata sotilasta Yhdysvaltojen asevoimien eri osastoilta. Soittokunnan soittamien kansallishymnien lisäksi pohjoismaisia ystäviä tervehdittiin yhdeksällätoista tykinlaukauksella.

Näin näyttävä seremonia on puolustusministerin vieraille perin harvinainen. Enemmän kunnialaukauksia ammutaan yleensä vain kuninkaallisten vieraillessa.

– Mattisin ministeriaikana tällainen on järjestetty vain kerran, Meksikon ja Kanadan puolustusministerien vierailun yhteydessä, Niinistö tiesi kertoa.

Paraatista ja amerikkalaisten juhlapuheista syntyi vahva käsitys siitä, että Washingtonissa julistus nähdäänkin huomattavasti tärkeämpänä asiana kuin Suomessa. Niinistöä kysymys asia tuntui kiusaannuttavan.

– Eikös näyttänytkin hyvältä? Minä ainakin nautin täysillä, hän tyytyi vastaamaan.

Ennen tiistain tilaisuutta Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi IS:lle, että aiejulistuksessa on todellisuudessa kyse isommista asioista kuin puolustusministeriö on Suomessa antanut ymmärtää.

– Se on varmastikin hänen mielipiteensä, Niinistö kommentoi arviota.

Puolustusministerit Peter Hultqvist, James Mattis ja Jussi Niinistö allekirjoittivat aiesopimuksen Washingtonissa.

Eduskunnassa kuohuu

Eduskunnassa vasemmiston kansanedustajat Paavo Arhinmäki ja Markus Mustajärvi ovat lisäksi ehtineet nostaa metakan siitä, että kansanedustajat saivat kuulla julistuksesta vasta maanantaina virka-ajan jälkeen. Ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnille tieto annettiin 19. huhtikuuta, mutta jäsenet eivät päässeet ottamaan kantaa asiaan.

Heinäkuussa 2016 Suomessa syntyi kohu, kun eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet lukivat lehdestä Suomen aikeista allekirjoittaa samanlainen asiakirja Britannian kanssa. Tuolloin valiokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) sanoi odottavansa Niinistöltä jatkossa parempaa tiedonkulkua.

Eilen Washingtonissa Niinistö osallistui Atlantic Councilin järjestämään paneelikeskusteluun, jossa hän korosti Suomen puolustuspäätösten takana olevaa vahvaa parlamentaarista tukea.

Keskustelun jälkeen Niinistö kiisti, että kommentti olisi ristiriidassa esimerkiksi sen kanssa, että nyt tehdystä julistuksesta kerrottiin eduskunnalle alle kolme viikkoa sitten eikä keskustelua käyty.

Niinistön mukaan koko asia ei oikeastaan edes kuulu eduskunnalle.

– Suomessa, niin kuin yleensä länsimaisissa demokratioissa, on vallan kolmijako-oppi, eli eduskunta ei draftaa (valmistele) tämäntyyppisiä aiejulistuksia vaan se on hallituksen tehtävä. Missään maassa ei eduskunta draftaa aiejulistuksia, Niinistö vastasi IS:n kysymykseen.

– Luulisi toimittajankin tämän tietävän, hän lisäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?