Suomalaistutkija: Trumpin Iran-päätös voi vaikuttaa jopa Pohjois-Koreaan – ”Hyvin, hyvin vaarallista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkija: Trumpin Iran-päätös voi vaikuttaa jopa Pohjois-Koreaan – ”Hyvin, hyvin vaarallista”

Julkaistu: 9.5.2018 0:00

Professori Hannu Juusolan mukaan presidentti Trumpin päätöksellä vetää Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta on kauaskantoiset vaikutukset.

Yhdysvaltain vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta luo ongelmia Yhdysvaltain ja Euroopan välille eikä jää huomaamatta Pohjois-Koreassakaan, sanoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Juusola kuvaa tilannetta kaoottiseksi.

– Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta, josta Iran on pitänyt kiinni, ilman minkäännäköistä selvää vastausta siihen, mitä tälle Iranin uhalle nyt tehdään. Kaikki jää auki, Juusola sanoo.

Presidentti Donald Trump kertoi tiistai-iltana Suomen aikaa päättäneensä irrottaa Yhdysvallat vuonna 2015 solmitusta sopimuksesta. Sopimusta oli neuvoteltu 12 vuotta.

 Euroopan kannalta tämä on tavattoman noloa.

Trump sanoi tiedotustilaisuudessa Iranin pyrkivän hankkimaan ydinaseita. Juusolan mukaan se ei kuitenkaan perustu maan tiedustelulähteiden julkisiin arviointeihin. Edes Israelista ei löydy sotilaallisia asiantuntijoita, jotka väittäisivät Iranin rikkoneen sopimusta.

– Tässä politiikassa ei ole järjen häivää.

Yksi suurista kysymyksistä on se, ajaako sopimuksesta vetäytyminen Irania ja Israelia yhä lähemmäs sotaa.

– Ottaen huomioon miten suurista alueellisista toimijoista on kysymys, se on hyvin, hyvin vaarallista kehitystä.

Mustaa valkoiselle. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti päätöksensä irrottaa Yhdysvallat Iranin ydinsopimuksesta.

Vaikutukset ulottuvat Pohjois-Koreaan ja Eurooppaan

Trumpin päätös ei jää huomaamatta myöskään Pohjois-Koreassa, vaikka Yhdysvallat onkin pyrkinyt pitämään Iranin ja Pohjois-Korean kysymykset erillään toisistaan.

– Mutta kyllähän Pohjois-Koreassakin osataan laskea, mitä tämä tarkoittaa Yhdysvaltain luotettavuuden kannalta.

Päätös lyö kiilan myös Yhdysvaltain ja Euroopan väliin. Eurooppalaiset ovat olleet aktiivisesti mukana sopimuksessa ja pyrkinee vaikuttamaan Yhdysvaltain kantoihin. Nyt työ meni hukkaan.

– Euroopan kannalta tämä on tavattoman noloa.

Eurooppalaiset joutuvat miettimään, pitävätkö kiinni sopimuksesta vai lähtevätkö Yhdysvaltain kelkkaan.

Samalla jännitteitä voi syntyä Euroopan sisään. Pysyykö esimerkiksi EU:n jättävä Britannia yhteisessä rintamassa?

Hannu Juusola

Konservatiivien asema vahvistuu Iranissa

Iranin presidentti Hassan Ruhani sanoi maanantaina maansa pysyvän ydinsopimuksessa siinäkin tapauksessa, että Yhdysvallat vetäytyy siitä ja palauttaa Iranin vastaiset pakotteet. Ruhani asetti tälle ehdoksi sen, että kaikki muut sopimuksen osapuolet pysyvät mukana.

Iranin sisällä Trumpin päätös kasvattaa valtataistelua ja vahvistaa konservatiivien asemaa, Juusola arvioi. Maassa voi olla toimijoita jotka katsovat, että on paras vastata kovaan kovalla.

Iranissa saatetaan myös tulla siihen lopputulokseen, että ainoa tie eteenpäin on vetäytyä kaikista kansainvälisistä sopimuksista ja alkaa kehittää ydinaseita toden teolla.

– Silloin ollaan tilanteessa, jossa Iranin kontrolloiminen on mahdollista ainoastaan sotilaallisin keinoin. Ja se ei tietenkään ole onnellisin vaihtoehto kenenkään kannalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?