IS Pentagonissa: Niinistö allekirjoitti aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä – USA järjesti komean vastaanoton

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen puolustusministerit allekirjoittivat tiistaina kolmenvälisen aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä.

Puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist Pentagonissa.

8.5.2018 22:48

Sopimuksen tarkoituksena on Suomen puolustusministeriön mukaan kokoaa yhteen maiden jo aiemmin sopimia asiakokonaisuuksia ja selkeyttää esimerkiksi harjoitusyhteistyötä. Yhdysvaltain puolustusministeriössä Pentagonissa järjestettyyn allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat delegaatioineen Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Jussi Niinistö (sin) ja Peter Hultqvist sekä amerikkalainen virkaveli James Mattis.

Ennen allekirjoitustilaisuutta puolustusministeriön pihalla järjestettiin vieraiden kunniaksi komea sotilasseremonia, jonka näyttävyys kertoi jotain sopimuksen merkityksestä. Osana esitystä neljä tykkiä ampui kunnialaukauksia puolustusministerien astellessa kunniavartion editse.

Allekirjoitustilaisuudessa Mattis kiitteli ministerikollegoitaan ja iloitsi nyt syntyneestä sopimuksesta.

– Tämä vie sotilaallisen yhteistyömme uudelle tasolle, Mattis totesi.

Myös Mattis viittasi komeaan vastaanottoon ja sen merkitykseen.

– Näitte selvästi kuinka me osoitamme kunniaa sotilaallisesti näille kahdelle maalle.

Mattis kertoi jatkavansa mielellään kolmenkeskisiä neuvotteluja siitä, mihin ne jäivät viime marraskuussa Mattisin vierailtua Helsingissä. Hän korosti kolmen maan yhteisiä, demokraattisia arvoja ja vahvaa puolustuksellista suhdetta.

Niinistö amerikkalaisen kollegansa James Mattisin kanssa.

Mattisin mukaan Suomi ja Ruotsi tukevat alueellista ja maailmanlaajuista vakautta nojaamalla kansainväliseen lakiin ja kunnioittavat muiden maiden itsenäisyyttä. Mailla on tärkeä rooli alueella, jolla tilanne on kiristynyt Venäjän toimien seurauksena.

Mattis mainitsi että Suomella ja Ruotsilla on ensimmäisen käden kokemusta siitä, minkälaisia vaikutuksia kansainvälisten sääntöjen noudattamatta jättämisellä on alueen vakaudelle.

– Venäjän hyökkäys Suomeen Talvisodassa lähes 80 vuotta sitten on yksi esimerkki. Toisen Georgia ja Ukraina tuntevat hyvin viime ajoilta, Mattis sanoi.

Ruotsissa taas muistetaan sen aluevesien loukkaukset venäläisten sukellusveneiden toimesta kylmän sodan aikana.

Mattis myös kiitti Suomea ja Ruotsia osallistumisesta kansainväliseen kriisinhallintatyöhön ja kehitysapuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?