Voitonpäivän juhlinta jatkuu Moskovassa - seuraa suorana kello 15

rac

Julkaistu:

Vuotuinen sotilasparaati jyrisee taas pitkin Moskovan katuja.
Jyhkeiden Yars-ydinohjusten sekä Iskander-ohjusten kuljetusajoneuvot ja Armata-tankkien telat rouhivat taas keskiviikkona Moskovan katuja Punaisella torilla ja sen tuntumassa, kun Venäjä järjestää 73. kertaa vuotuisen voitonpäivän paraatinsa natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa saadun voiton kunniaksi.
  • Suora lähetys Punaiselta torilta kello 10–11. Lähetyksen toinen osa nähdään kello 15–17.

Maailman tunnetuimpiin sotilasparaateihin kuuluvassa tapahtumassa nähdään myös 13 000 viivasuorissa riveissä marssivaa mies- ja naissotilasta sekä kuunnellaan hävittäjien ja pommittajien jylisevää ylilentoa. Voitonpäivä on samalla suuri juhla- ja vapaapäivä Venäjällä, sillä se päättää vapusta alkaneen lomakauden. Juhlittavana on ollut myös maanantaina uuden virkakauden aloittanut presidentti Vladimir Putin.


Tämä vuosi ei tee poikkeusta myöskään siinä suhteessa, että Venäjä käyttää tilaisuutta hyväkseen esitelläkseen uusia aseitaan. Puolustusministeri Sergei Shoigu julkaisi jo hyvissä ajoin etukäteen lausunnon, että tämän vuoden uutuus ovat ”robottiaseet”.


Voitonpäivän paraati näyttää olevan pieneltä osin myös jatke Putinin maaliskuussa pitämälle kohutulle puheelle, jossa hän hehkutti Venäjän tulevaisuuden ihmeaseita. Silloin painopiste oli uusissa ydinaseissa, keskiviikkona painopiste on enemmän tavanomaisissa aseissa.

Video: Tältä näytti paraatin ensimmäinen osuus.


IS esittelee seuraavassa Venäjän etukäteen mainostamat aseet:

Tikari-ohjus

Kohutuin Venäjän esittelemistä aseista lienee Kh-47M2 Kinzhal-yliääniohjus (suom. tikari), jonka voi lukea kuuluvaksi Putinin hehkuttamiin ”ihmeaseisiin”. Kaksi sellaista näkyi kiinnitettyinä kahteen MiG-31K-hävittäjään paraatin ilmaharjoituksessa viime viikolla.


Kinzhalia on hehkutettu Venäjän mediassa teknologialtaan kumoukselliseksi, sillä sen väitetään lentävän kymmenkertaisella äänennopeudella jopa 2 000 kilometrin päässä olevaan kohteeseen ja kykenevän nopeutensa ansiosta ohittamaan kaikki ohjuspuolustukset. Amerikkalainen ilmavoimien kenraali John Hyte varoitti maaliskuussa, että sellainen ohjus ydinkärjellä varustettuna olisi jotain, mitä vastaan Yhdysvalloilla ei ole puolustuskeinoa.

IS:n haastattelema asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki suhtautuu varovaisesti arvioihin ohjuksen suorituskyvystä, koska oikeita lukuja tuskin kerrotaan julkisuuteen. Hän pitää voitonpäivän paraatia ylipäätään Venäjän kansalle suunnattuna esityksenä, jossa näytetään vain vähän todellisia suorituskyvyn parannuksia.

Pulkki pitää Kinzhalia mitä suurimmalla todennäköisyydellä ballistisena Iskander-ohjuksena, joka on nostettu ilma-aluslavetille. Syynä sen kehittämiseen voi olla pyrkimys kiertää aserajoitussopimuksia, jotka koskevat maasta laukaistavia ohjuksia. Näin ohjukselle saadaan merkittävästi lisää kantamaa sopimuksia rikkomatta, ja liikkuva ilmalavetti on huomattavasti vaikeampi tuhota.

– Mikään tuomiopäivän ase se ei ole, vaan keskipitkän matkan ballistinen ohjus liikkuvalla lavetilla, Pulkki luonnehtii.

Su-57-hävittäjä

Ensimmäistä kertaa ylilennon paraatissa suorittaa Venäjän kohuttu Suhoi Su-57-häivehävittäjä, jollaisia on raportoitu osallistuneen jo myös ilmaiskuihin Syyriassa. Aiemmin nimellä T-50 tai PAK FA tunnettu kone on ilmavoimien ylpeys, jonka suorituskyvystä ja kehityksen tilasta liikkuu kuitenkin hyvin kriittisiä arvioita maailmalla.


Kone on ns. 5. sukupolven hävittäjä, joka on vaikeasti tutkassa havaittava ja jonka sensorien on määrä antaa lentäjälle etulyöntiasema taistelussa. Su-57:ssa on kuitenkin yhä vanhan 4. sukupolven hävittäjän moottori, ja koneen tuotannossa on huhuttu olevan muitakin vaikeuksia.

– Se ei vedä vertoja F-22:n tai F-35:n häiveominaisuuksille, eikä hinnalle. Pidän sitä köyhän miehen häivehävittäjänä. Se on kuitenkin erittäin suorituskykyinen alusta, kommentoi venäläisaseistukseen perehtynyt CNA-ajatushautomon tutkija Michael Kofman Business Insiderille.

Arto Pulkki näkee keskustelussa 5. sukupolven hävittäjistä selvän eron itäisessä ja läntisessä suhtautumisessa. Yhdysvalloissa painotetaan häiveominaisuuksia, Venäjällä koneen liikkuvuutta. Venäjän tiedetään osaavan rakentaa mainioita suihkumoottoreita.

Uudella, toimivalla moottorilla Su-57:n sanotaan olevan jättiaskel Venäjän ilmavoimien suorituskyvylle. Pulkin mukaan voitonpäivänä nähdään yhä vain yksi prototyyppi koneesta, ja matkaa sarjatuotantoon on vielä ehkä vuosikymmen.

Uran-9-tankki

Venäjällä ”robottitankki”-nimityksenkin saanut Uran-9 on teloilla liikkuva miehittämätön taisteluajoneuvo, jonka toimintaa ohjataan etänä kuin taistelulennokkia. Robottinimityksen oikeuttaa vain se, että sen väitetään kykenevän osittain itsenäisesti etsimään kohteensa ja lukitsemaan tähtäimensä siihen. Laukaisunappia painaa yhä ihminen kauko-ohjauksella.


– Miehittämättömät ajoneuvot ja lennokit ovat tällä hetkellä kaikkialla kovan kehityksen kohteena, Arto Pulkki selittää Venäjän halua esitellä oma saavutuksensa.

– Ollaan vielä kaukana siitä, että ne käyttäisivät aseitaan autonomisesti, hän toteaa.

Uran-9:n väitetään jo saaneen tulikasteensa taistelussa Syyriassa. Totta tai ei, sitä pidetään maataistelussa pelottavana aseena. Miinanraivaukseen tarkoitettu aseistamaton sisarvaunu Uran-6 on jo toiminut Syyriassa, kun se Venäjän julkaisemien videokuvien perusteella raivasi miinakenttiä.

Vihollisen kulkuneuvojen tuhoamiseen optimoidussa Uran-9:ssä on tehokas 30 millin tykki, ja se voidaan ladata täyteen panssarintorjuntaohjuksia, kun miehistölle ei tarvitse varata tilaa. Samasta syystä se on pieni ja nopea. Joidenkin tietojen mukaan se voisi ampua myös ilmaan, jolloin sen tuhoaminen olisi vaikeampaa.

Korsar-lennokki

Paraatissa ohimarssin suorittaa myös kuljetusajoneuvon lavalle kiinnitetty Korsar-drooni. Se ei ole varsinainen ilma-ase, vaikka joidenkin väitteiden mukaan Venäjä kehittelisi etäohjattua lennokkia varten omaa ohjusta. Korsar on tarkoitettu ilmatiedusteluun, maalinosoitukseen ja esimerkiksi pienten lastien kuljettamiseen omille joukoille. Toimintasäteeksi kerrotaan noin 120 kilometriä, mutta pyrkimyksenä on nostaa se 200:aan. Sarjatuotantoon ja joukoille luovuttamiseen sen väitetään olevan valmis jo tänä vuonna.


Pulkin mukaan Venäjä on tähän asti joutunut ostamaan käyttämänsä isommat lennokit ulkomailta, koska siltä on puuttunut tarvittavaa sensoritekniikkaa. Mikäli Korsarista haluttaisiin tehokas ilma-ase, kehityskustannukset olisivat käytännössä hävittäjäluokkaa.

Pulkki pitää Venäjän tavassa esitellä aseitaan mielenkiintoisena yksityiskohtana sitä, että Neuvostoliiton aikaan esille tuotiin yleensä vain valmiita projekteja, jotka olivat olleet jo pitkään käytössä.

– Nyt näytetään prototyyppejä, joista toivotaan, että ne joskus olisivat toiminnassa.

Lähteet: Business Insider, news.com.au, Aviationist, National Interest, Tass.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt