Yhdysvallat irtaantuu Iranin ydinsopimuksesta – Trump moitti aiempaa sopimusta ”mädäksi ja lahonneeksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat irtaantuu Iranin ydinsopimuksesta – Trump moitti aiempaa sopimusta ”mädäksi ja lahonneeksi”

Julkaistu: 8.5.2018 21:21

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi päätöksestään tiistai-iltana Washingtonissa.

Presidentti Donald Trump on päättänyt irrottaa Yhdysvallat vuonna 2015 solmitusta Iranin ydinsopimuksesta.

Trump kertoi päätöksestään tiistai-iltana Suomen aikaa Valkoisessa talossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Trumpin mukaan ydinsopimuksen tarkoitus oli suojella Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia, mutta hänen mukaansa se sen sijaan mahdollisti Iranille uraanin rikastamisen edelleen.

– Minulle on selvää, että me emme voi estää Irania valmistamasta ydinpommia nykyisen sopimuksen lahonneiden ja mädäntyneiden rakenteiden puitteissa. Iran-sopimus on puutteellinen ytimeltään. Jos emme tee mitään, emme tiedä tarkalleen, mitä tulee tapahtumaan. Näin olleen ilmoitan tänään, että Yhdysvallat vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta, Trump sanoi.

Trump kertoi myös, että Iraniin aiotaan kohdistaa voimakkaimman tason taloudellisia pakotteita. Pakotteiden kohteeksi joutuvat presidentin mukaan myös kaikki muut valtiot, jotka auttavat Irania ydinaseen valmistamisessa.

Vuoden 2015 sopimuksessa Iranin ydintuotantoa rajoitettiin vastineena taloudellisten pakotteiden poistamisesta. Useat Euroopan johtajat varoittivat aiemmin Yhdysvaltoja siitä, että sopimuksesta vetäytyminen rapauttaisi vuosien työn, jolla ydinaseet on pyritty pitämään poissa Iranin ulottuvilta.

Iranin viranomaiset kertoivat jo aiemmin tiistaina, että maan presidentti Hassan Ruhani antaa vastauksensa Trumpin päätökseen myöhemmin illalla valtion televisiossa.

– Jos Trump puhuu, presidentti Ruhani vastaa tänä iltana, nimetön viranomaislähde kertoi AFP:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?