Uusi video paljastaa kuinka laava muutti paratiisisaaren helvetiksi – liki 2 000 ihmistä paennut kodeistaan Havaijilla

Henkilövahingoilta on toistaiseksi säästytty, vaikka torstaina alkaneissa purkauksissa on tuhoutunut jo 26 kotia.

7.5.2018 19:37

Torstaista asti purkautunut Kilauea-tulivuori on pakottanut Havaijilla 1 700 ihmistä jättämään kotinsa ja tuhonnut 26 kotia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uusi laavaa ja myrkyllisiä kaasuja sylkevä halkeama paljastui uutistoimiston mukaan sunnuntaina Leilani Estatesin alueella, eli vajaan 20 kilometrin päässä tulivuoresta.

Lähiseudun asukkaat saivat seurauksena tekstiviestin, jossa varoitettiin rikkidioksidikaasusta, joka voi olla hengenvaarallista.

Kuumana hohkaava laava on katkonut myös teitä.

Vaikka kuvat ja videot paratiisimaisena tunnetulta saarelta ovat näyttäneet suorastaa apokalyptisilta, on pahimmalta vältytty. Henkilövahinkoja ei nimittäin ole toistaiseksi todettu.

Evakuoitujen joukossa oleva 36-vuotias Jeremy Wilson kertoi Reutersille, että hänen kotinsa on purkauksen synnyttämien kymmenien, ja jopa satojen metrien mittaisten halkeamien saartamana. Hän kertoi ottaneensa jalat alleen nähtyään savua nousevan asvaltin pinnassa olleista halkeamista.

Juuri Leilani Estatesin alue on ollut suosittua seutua tulivuoresta kiinnostuneiden matkailijoiden keskuudessa. Kilauea on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista ja se on purkautunut yhtäjaksoisesti tammikuusta 1983 lähtien.

Tulivuoren syöksemä laava on pakottanut liki 2000 ihmistä jättämään kotinsa Havaijin saarella.

Havaijin tulivuoriobservatorion tiedottaja Janet Babb sanoi viikonloppuna Reutersille, että torstaina alkaneiden rajumpien purkausten sarja voikin jatkua jopa ”viikkoja tai kuukausia”.

Observatoriosta kerrottiin maanantaina, että alueella oli mitattu kuluneen vuorokauden aikana 142 maanjäristystä. Toistaiseksi suurin järistys osui perjantaille, jolloin maa järisi 6,9 magnitudin voimalla. Kyseessä oli Havaijin voimakkain järistys sitten vuoden 1975.

Vaikka tulivuori on kiehtonut turisteja, kertoo Jessica Gauthier, että hän ja muut lomalaisille asuntoja välittävät ovat havainneet, että viikonlopun yli jatkunut tilanne on saanut ihmiset perumaan varauksiaan, vaikka tulivuori sijaitsee syrjässä saaren suosituimpiin turistikohteisiin nähden.

Uusi laavaa ja myrkyllisiä kaasuja sylkevä halkeama paljastui uutistoimiston mukaan sunnuntaina Leilani Estatesin alueella, eli vajaan 20 kilometrin päässä tulivuoresta.

Hän kuitenkin uskoo, että tilanne tulee kääntymään lähiaikoina.

– Uskon, että kuukauden kuluttua saarelle alkaa tulla laavaturisteja, Gauthier sanoo, vaikka viranomaiset ovat kieltäneet jyrkästi menemästä lähelle laavaa, jonka lämpötila voi olla jopa pitkälti yli tuhat celsiusastetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?