Havaijilla jälleen maanjäristys – järistystä seurasi uusia purkauksia Kilauea-tulivuoresta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Havaijilla jälleen maanjäristys – järistystä seurasi uusia purkauksia Kilauea-tulivuoresta

Julkaistu: 5.5.2018 3:20

Alueelta on evakuoitu paljon ihmisiä.

Yhdysvaltain Havaijia on jälleen vavisuttanut maanjäristys, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGC. Paikallista aikaa perjantaina iltapäivästä sattunut järistys oli voimakkuudeltaan 6,9 ja sen keskus oli Kilauea-tulivuoren eteläpuolella. Järistystä seurasi uusia purkauksia tulivuoresta.

Uutiskanava CNN:n mukaan viranomaiset ovat kertoneet, että järistys aiheutti lukuisia maanvyörymiä ja katkoi sähköt tuhansilta.

Havaijin isoimmalla saarella sijaitseva Kilauea purkautui kertaalleen jo paikallista aikaa torstaina useiden järistysten jälkeen. Tuhansia ihmisiä kehotettiin purkauksen takia jättämään kotinsa. Viranomaisten mukaan alueella, josta ihmisiä kehotettiin lähtemään, asuu arviolta 10 000 ihmistä. CNN kertoi, että pakollinen evakuointimääräys koski noin 1 700:aa ihmistä.

Maa järisi saarella myös aiemmin perjantaina. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 5,7.

USGC:n mukaan uusin järistys sattui melkein samassa kohdassa kuin vuonna 1975 sattunut järistys, joka oli voimakkuudeltaan 7,1. Vuonna 1975 tapahtunut järistys surmasi kaksi ihmistä ja lähes 30 loukkaantui.

Tiedossa ei ole, että kukaan olisi kuollut ja tai loukkaantunut tällä viikolla sattuneissa järistyksissä tai purkauksissa.