Kolme Yhdysvaltain kansalaista saatetaan vapauttaa pian Pohjois-Koreassa – näiden syiden takia heidät pidätettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kolme Yhdysvaltain kansalaista saatetaan vapauttaa pian Pohjois-Koreassa – näiden syiden takia heidät pidätettiin

CNN:lle puhuneiden viranomaislähteiden mukaan Kim Dong-chul, Tony Kim sekä Kim Hak-song saattavat olla vapautumassa pian.

3.5.2018 21:38

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vihjaisi keskiviikkona, että Pohjois-Koreassa vangittuina olevat kolme Yhdysvaltain kansalaista olisivat vapautumassa.

– Kuten kaikki tietävät, aiempi hallinto on pitkään pyytänyt kolmen panttivangin vapauttamista Pohjois-Korean työleiriltä, mutta turhaan. Pysykää kuulolla! Trump twiittasi.

Pohjois-Koreassa vangittuna ovat Yhdysvaltain kansalaiset Kim Dong-chul, Tony Kim sekä Kim Hak-song. Vaikka Trump viittasi twiitissään edellisen hallinnon pyrkimyksiin miesten vapauttamiseksi, heistä kaksi otettiin kiinni Pohjois-Koreassa hänen oman presidenttikautensa ollessa jo käynnissä.

CNN:n mukaan neuvotteluiden kulusta perillä olevat viranomaislähteet ovat kertoneet, että Yhdysvaltain kansalaisten vapauttaminen olisi tapahtumassa lähiaikoina. Lähteiden mukaan pohjoiskorealaiset päättivät asiasta kaksi kuukautta sitten, ja maan ulkoministeri Ri Yong-ho ehdotti vapauttamista maaliskuussa tekemänsä Ruotsin-vierailun yhteydessä.

Yhdysvaltain viranomaisten kerrottiin vaatineen tuolloin, että vankien vapauttamisen ei tule liittyä neuvotteluiden pääaiheena olevaan ydinaseriisuntaan tai höllentää sen ehtoja. Trump sanoi jo viime kuussa, että hänen hallintonsa työskentelee ”erittäin uutterasti saadakseen amerikkalaiset takaisin”.

BBC kertoi torstaina illalla, että miehet olisi siirretty jo hotelliin Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

Kim Dong-chul esiintyi Pohjois-Korean hallinnon järjestämässä tiedotustilaisuudessa maaliskuussa 2016.­

Kim Dong-chul

Pisimpään kolmesta yhdysvaltalaisesta vangittuna on ollut liikemies Kim Dong-chul, joka pidätettiin lokakuussa 2015 syytettynä valtionvastaisesta toiminnasta ja vakoilusta. Etelä-Koreassa syntynyt, kuusikymppinen mies tuomittiin seuraavan 2016 huhtikuussa 10 vuodeksi pakkotyöhön.

Syytteiden mukaan Kim oli vastaanottanut pohjoiskorealaiselta entiseltä sotilaalta muistitikun, jonka väitettiin sisältäneen ydinaseisiin liittyviä ja muita sotilastietoja. Kuukautta ennen oikeudenkäyntiään mies esiintyi Pohjois-Korean hallinnon järjestämässä tiedotustilaisuudessa, jossa hän pyysi anteeksi yritystä varastaa salaisia sotilaallisia tietoja salaliitossa Etelä-Korean kanssa. Etelä-Korean tiedustelupalvelu on AFP:n mukaan kiistänyt osallisuutensa asiaan.

CNN:lle tammikuussa 2016 antamassaan haastattelussa Kim kertoi asuvansa Virginian Fairfaxissa ja pyörittäneensä aiemmin kauppaan ja hotellipalveluihin keskittynyttä yritystä, joka toimi Pohjois-Korean, Kiinan ja Venäjän rajaseudulla olevalla erikoistalousalueella.

Tony Kim

Myös nimellä Kim Sang-duk tunnettu Tony Kim pidätettiin huhtikuussa 2017 Pjongjangin lentokentällä, kun hän oli poistumassa maasta. Hän oli viettänyt useita viikkoja Pohjois-Koreassa, jossa hän oli opettanut muun muassa Pjongjangin tieteeseen ja teknologiaan erikoistuneessa PUST-yliopistossa.

Tony Kim.­

Kim on kiinalaisen, lähellä Pohjois-Korean rajaa sijaitsevan Yanbianin tiede- ja teknologiayliopiston entinen professori, jonka erikoisalaa on hänen verkkosivujensa mukaan kirjanpito. Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan lähes kuusikymppinen mies oli tehnyt lapsiin kohdistuvaa avustustyötä Pohjois-Korean maaseudulla.

Yonhapille puhunut lähde kuvaili Kimiä uskonnolliseksi mieheksi. AFP:n mukaan Kimin poika on kertonut Facebookissa, että perhe ei ole saanut mieheen yhteyttä pidätyksen jälkeen. Pojan mukaan Kimistä on tulossa pian isoisä.

Kim Hak-song

Pjongjangin PUST-yliopistossa maatalouden kehittämisen parissa työskennellyt Kim Hak-song pidätettiin Pjongjangin rautatieasemalla toukokuussa 2017 epäiltynä ”vihamielisistä toimista” maan hallintoa vastaan. Mies oli lähdössä tuolloin junalla Kiinan Dandongissa sijaitsevaan kotiinsa.

Noin 55-vuotias Kim syntyi Kiinan Jilinissä ja opiskeli Kalifornian yliopistossa. CNN:n mukaan hän palasi Kiinaan asuttuaan Yhdysvalloissa 10 vuoden ajan.

Vuonna 2010 toimintansa aloittaneen PUST-yliopiston perustivat ulkomaiset, evankeliset tahot. Yliopistossa työskentelee useita yhdysvaltalaisia opettajia, ja sen opiskelijat ovat tyypillisesti Pohjois-Korean eliitin jälkeläisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?