Marat, 43, palkattiin Pietarin trolli­tehtaaseen – oudot kohtaamiset poliisin kanssa alkoivat töiden päätyttyä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Marat, 43, palkattiin Pietarin trolli­tehtaaseen – oudot kohtaamiset poliisin kanssa alkoivat töiden päätyttyä

Marat Mindijarov lopetti työt trollina vain parin kuukauden pestin jälkeen 2015. Venäjän viranomaisten kanssa hänellä on ollut ongelmia vasta viime kuukausina.

Julkaistu: 6.5.2018 10:51, Päivitetty 6.5.2018 11:17

Marat Mindijarov on joutunut jo kaksi kertaa oudosti tekemisiin poliisin kanssa.

Kuriirina nykyisin työskentelevä Marat Mindijarov, 43, kertoo olleensa syksyllä 2014 rahapulassa, kun hän kuuli työmahdollisuudesta Internet Research Agengylla.

– Menin testeihin ja tajusin heti, mistä on kyse. Venäjän mediassa oli ollut jo muutama juttu trollitehtaasta. Mutta tarvitsin rahaa, ja yllättäen he hyväksyivät minut, Mindijarov kertoi IS:lle Pietarissa.

Mindijarov kertoi olleensa trollitehtaan ”alinta kastia”.

Mindijarovia ovat haastatelleet jo aiemmin useat venäläiset ja ulkomaalaiset tiedotusvälineet, sillä hän on yksi harvoista julkisuuteen tulleista entisistä trolleista. IS:lle Mindijarov lähetti nähtäväksi muun muassa harjoitustehtäviä, joiden avulla trollit opettelivat puolustamaan Kremlin kantoja.

Yhdessä tehtävässä trollikokelaiden piti välittää seuraavaa viestiä, mutta muokata se uskottavaksi tavallisen kansalaisen nettikirjoitukseksi:

”Euroopan unionin maat harjoittavat venäläisvastaista politiikkaa, joka on seurausta Yhdysvaltain painostuksesta. Euroopan täytyy katkaista suhteensa Yhdysvaltoihin.”

Trollitehdas sijaitsi ennen tuoreinta muuttoa osoitteessa Ulitsa Savushkina 55.

Mindijarov oli töissä trollitehtaalla joulukuusta 2014 helmikuuhun 2015, joten hän ei ehtinyt nähdä kuin pienen osan toiminnasta.

– Kirjoitin kommentteja vain venäläisille keskustelupalstoille ja uutissivustoille. Englannin kielen taitoni ei riittänyt siihen, että minua olisi hyväksytty niin sanottuun Facebook-tiimiin, joten olin alinta kastia.

Yksi taktiikka oli muodostaa kolmen trollin ryhmiä, joiden piti väitellä netissä. Yksinkertaistettuna kaava meni niin, että yksi trolli teeskenteli olevansa Putin-vastainen ja kaksi muuta trollia perustelivat hänelle Putinin hyvyyttä.

– Kaavaan kuului, että epäilijän piti keskustelun lopuksi vakuuttua Putinin hyvydestä.

Trollitehtaan uudet isommat toimitilat sijaitsevat osoitteessa Ulitsa Optikov 4/3.

Trollitehtaan valemediasivustoja pyöritetään myös osoitteessa Beloostrovskaja 8.

Lopetettuaan työnsä trollitehtaalla Mindijarov on joutunut jo kaksi kertaa erikoisella tavalla tekemisiin Venäjän poliisin kanssa. Keväällä hän joutui asuintoverinsa kanssa pitkiin poliisikuulusteluihin sen jälkeen, kun poliisi väitti saaneensa heiltä pommihuijaussoiton. Soitosta ei lopulta kuitenkaan löytynyt todisteita teleoperaattorilta, joten kuulustelut lopetettiin.

Parhaillaan Mindijarovia syytetään oikeudessa poliisin vastustamisesta. Hän itse sanoo joutuneensa rautatieasemalla poliisin pahoinpitelemäksi. Yllättäen aseman valvontakamerat eivät tuolloin toimineet, ja poliisin hankkimat silminnäkijätodistajat väittävät Mindijarovia syylliseksi.

– Minulle on sanottu, että selviäisin sakoilla, jos tunnustaisin syyllisyyteni, mutta muuten minua uhkaa viiden vuoden vankeus. Mitä te tekisitte, kun olisitte oikeasti syytön?

Pietarin trollitehtaassa toimii myös trolliuutistehdas eli noin parinkymmenen valeuutissivuston verkosto. Tunnetuin niistä on FAN-nimellä esiintyvä ”uutistoimisto”, jonka Google on jo blokannut uutistarjonnastaan.

Taktiikkana on, että Fan julkaisee valeuutisten seassa normaaleja uutisia ja jopa skuuppeja ennen Venäjän virallista valtionmediaa, mikä pakottaa muut välineet siteerauksiin ja nostaa sivustoa hakukoneissa.

LiveInternetin tilastojen mukaan trollitehtaan valeuutissivustojen tavoittavuus oli helmi-maaliskuun vaihteessa Venäjällä jopa 72 miljoonaa käyntiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?