18-vuotiaan tytön kiinalainen mekko nostatti raivon Yhdysvalloissa, kiinalaiset puolustavat: ”Hän näyttää tyrmäävältä”

Keskustelu kulttuurisesta omimisesta ja perinteisten asusteiden käytön loukkaavuudesta käy kuumana myös Yhdysvalloissa.

Qipao on perinteinen kiinalainen asu, joka oli yläluokkaisten naisten suosiossa 1920-1930-luvuilla.

3.5.2018 2:12

Viime viikolla Suomessa puhutti Ylen päätös vetää ruudusta Pikku kakkosessa pitkään nähty lastenohjelma Herra Heinämäki sen jälkeen, kun katsojapalautteessa ohjelman intiaanihahmoa oltiin pidetty loukkaavana. Yhdysvalloissa niin sanottu kulttuurinen omiminen, esimerkiksi alkuperäiskansojen asusteiden ottaminen vähemmistöön kuulumattomien käyttöön, on puhuttanut jo pitkään maan monikulttuurisen luonteen vuoksi.

Keskustelu aiheesta ryöpsähti viimeksi tällä viikolla 18-vuotiaan lukiolaisen Keziah Daumin ladattua Twitter-tililleen kuvia itsestään tanssiaismekossa, joka mukailee kiinalaista perinneasua. Daumin kuvat saivat monet aasialaistaustaiset amerikkalaiset tuomitsemaan asuvalinnan.

– Minun kulttuurini EI ole tanssiaisasusi, kirjoitti Jeremy Lam -niminen Twitter-käyttäjä. Myöhemmässä viestissään hän lisäsi, ettei pidä ajatuksesta kiinalaisen kulttuurin alistamisesta amerikkalaisen valkoisen väestön kulutuskulttuurille, joka tuo mieleen siirtomaa-ajan.

Ihonmyötäinen qipao oli 1920-1930-luvuilla suosittu yläluokkaan kuuluvien kiinalaisnaisten keskuudessa, mutta kommunistisen vallankumouksen jälkeen asua alettiin paheksua liian porvarillisena.

New York Times -lehden mukaan toinen aasialais-amerikkalainen perusteli, ettei itse laittaisi päälleen esimerkiksi irlantilaista, kreikkalaista tai ruotsalaista perinneasua.

Verkkokeskusteluissa Daum on kerännyt myös paljon tukea, ja monen mielestä asussa ei ole mitään loukkaavaa. Brittilehti Telegraphin mukaan kiinalaisessa Weibo-palvelussa asua on kutsuttu kiinalaisen kulttuurin kunnioittamiseksi, ei omimiseksi.

– Olen iloinen siitä että hän on päättänyt käyttää qipaoa. Se tarkoittaa että hän pitää meidän kulttuuriamme kauniina, yksi käyttäjä kirjoittaa lehden mukaan.

– Minusta hän näyttää tyrmäävältä. Ja jos länsimaalaiset ihmiset sanovat että hän ei saa käyttää kiinalaisia vaatteita, tarkoittaako se että kiinalaiset eivät saa käyttää länsimaisia vaatteita, esimerkiksi hääpukua? Se olisi tyhmää, toinen jatkaa.

Daum itse vastasi myöhemmin Twitter-viestissään, ettei hänen tarkoituksenaan ollut loukata kiinalaisia.

– Haluan yksinkertaisesti osoittaa kunnioittavani heidän kulttuuriaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?