Isossa-Britanniassa huolestuttiin äitiys­pakkauksista – suomalais­asian­tuntija yllättyi kritiikistä

Suomalainen asiantuntija yllättyi skottitutkijan äitiyspakkauksen arvostelusta.

Skotlantilainen äitiyspakkaus.

2.5.2018 17:44 | Päivitetty 2.5.2018 21:16

Suomalaisten keksimä äitiyspakkaus on kerännyt viime vuosina kehuja maailmalla. Esimerkiksi helmikuussa 2018 The Guardian listasi kymmenen suurinta suomalaista keksintöä. Niiden joukossa komeili äitiyspakkaus.

Viime vuonna Skotlannissa käynnistettiin kokeilu, jonka yhteydessä raskaana oleville naisille on jaettu kymmeniä tuhansia pahvisia äitiyspakkauksia. Pakkauksissa on suomalaisen esikuvan mukaan muun muassa vuodevaatteita, peite, makuupussi, hoitotarvikkeita, kirjoja ja lasten kylpytarvikkeita.

Nyt brittilehti The Guardian kertoo, että Isossa-Britanniassa on huolestuttu äitiyspakkausten turvallisuudesta.

Kahden arvostetun tutkijan väittely aloitti kiistan

Kriittinen keskustelu sai alkunsa kahden arvostetun tutkijan sananvaihdosta.

Skotlannin hallituksen lääketieteellinen pääneuvonantaja Catherine Calderwood kertoi ensin, että äitiyspakkaus on suunniteltu siten, että lapsen on turvallista nukkua pakkauksessa.

– Äitiyspakkaus on Britannian turvallisuusstandardien mukaan turvallinen lapsen kehto lapselle kotikäytössä, hän kertoi.

Tutkija Peter Blair Bristolin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta vastasi pian Calderwoodin lausuntoon. Blairin erikoisalaan kuuluvat lääketieteen tilastolliset tutkimukset ja lapsikuolleisuus.

– Ei ole mitään todisteita siitä, että äitiyspakkaus olisi lapsen nukkumiseen turvallinen, saati siitä, että sen käyttö olisi vähentänyt kätkytkuolemia, hän kertoo muistiossaan Guardianin mukaan.

Blairin mukaan pakkauksen reunat ovat niin korkeat, että vanhempien on vaikea nähdä, voiko nukkuva lapsi hyvin.

– Viranomaisten ei pitäisi suositella lasten nukkumista näissä pakkauksissa. Niitä pitäisi käyttää vain silloin, jos mitään kunnollista pikkulasten vuodetta tai kehtoa ei ole käytössä, Blair korostaa.

Myös British Standards Institute eli BSI, joka vastaa osapuilleen Suomen Standardisoimisliittoa, on lehden mukaan alkanut epäillä Skotlannin hallituksen lausuntoa siitä, että äitiyspakkaus olisi turvallinen pikkulapsen vuoteeksi.

Hallituksen mukaan skottien äitiyspakkaus olisi saanut ainoana maailmassa turvallisuusluokituksen. BSI:n mukaan tällaista äitiyspakkausten luokitusta ei edes ole olemassa koko Isossa-Britanniassa eikä siis myöskään Skotlannissa.

  • Alla video vuoden 2018 suomalaisesta äitiyspakkauksesta.

Täyslaidallinen epäilyjä äitiyspakkausta kohtaan

Blair lataa täyslaidallisen epäilyjä äitiyspakkausta vastaan. Blair on kansainvälisen lapsikuolleisuuden estämiseen keskittyvän säätiön eli Ispidin (Society for the Study and Prevention of Perinatal and Infant Death) puheenjohtaja.

Blair lähetti Skotlannin hallitukselle lausunnon äitiyspakkauksista.

– Väitteet sitä, että äitiyspakkaus olisi vähentänyt kätkytkuolemia Suomessa perustuvat puutteellisesti perusteltuihin ja todistamattomiin väitteisiin, joiden paikkansapitävyys on osittain kiistetty muualla Pohjoismaissa, hän sanoo lausunnossaan.

– Äitiyspakkaus on liian pieni vuoteeksi yli kaksi ja puolikuukautiselle lapselle, kuuluu toinen väite.

Hän epäilee myös pahvipakkausten kestämistä kotikäytössä ja pelkää niiden likaantuvan liian helposti.

– Perheen kotieläimet ovat saattaneet nukkua äitiyspakkauksissa vanhempien huomaamatta. Päällystämätön pahvi ei ole edes paloturvallinen, Blair sanoo.

Suomalaisasiantuntija: Suomessa kokemukset ovat hyviä

– Olen yllättynyt kritiikistä. Suomessa kokemukset äitiyspakkauksesta ovat olleet hyviä jo 1930-luvun lopusta lähtien, äitiyspakkauskoordinaattori Veera Petäjä Kelasta sanoo.

Hän arvelee, että Peter Blairin pohdinta kätkytkuolemista ei ole oikein tarkka.

– Asia ei ole aivan näin yksiselitteinen. Kätkytkuolemien vähentyminen Suomessa on pääosin äitiysneuvolajärjestelmän ansiota. Neuvoloissa tunnistetaan mahdollisimman varhain raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt sekä järjestetään nopeasti tarvittavaa hoitoa, apua ja tukea. Äitiyspakkaus on vain pieni osa tämän järjestelmän kehittymistä, hän sanoo.

Artikkelia korjattu 2.5.2018 kello 21.16. Tutkijan väitteen mukaan äitiyspakkauksen laatikko olisi liian pieni vuoteeksi yli kaksi ja puolikuukautiselle lapselle, eikä kaksi ja puolivuotiaalle, kuten artikkelissa alun perin sanottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?