Entiset SS-miehet kertovat vuosistaan natsien eliittijoukoissa: ”Hitler oli elämäni mies ”

Ranskalaisohjaaja Serge de Sampignyn dokumentti Pelätyt SS-joukot (Inside the SS, 2017) kuvaa natsi-Saksan vaikutusvaltaisten SS-joukkojen historiaa. Dokumentti nähdään tänään illalla tv:ssä.

Pääkallomerkin miehet vannoivat uskollisuutta Hitlerille.

3.5.2018 6:40

Kaksiosaisen dokumentin ensimmäinen osa keskittyy joukkojen aseman vakiintumiseen 30-luvulla, jälkimmäinen Waffen-SS-joukkojen tehtävään sotavuosina.

Pääkallomerkeistään tunnetut puolisotilaalliset SS-joukot (Schutzstaffel) perustettiin alun perin vuonna 1925 Adolf Hitlerin henkivartiokaartiksi, mutta niiden merkitys laajeni huomattavasti, kun Heinrich Himmler tuli joukkojen johtoon 20-luvun lopulla.

Himmler muovasi SS:stä eliittijoukon, jotka toimivat natsi-ideologian mannekiineina sekä väkivaltaisina toimeenpanijoina. SS-joukot vannoivat uskollisuuden valansa suoraan Hitlerille, vähän kuin suuressa uskonnollisessa messussa.

Täydellisimmillään ideologia ottikin uskonnon kaltaisen paikan. Dokumentissa vilahtava vastasyntyneen kastetilaisuutta esittävä valokuva on paljon puhuva. Siinä seremonian toimittavat SS-miehet, ja alttarilla ristin on korvannut valokuva Hitleristä.

Ideologian ote läpäisi käytännössä ihmisten elämän arjesta juhlaan. Arjalaisen ydinperheen malli sidottiin osaksi natsi-ihanteita, ja SS-joukoissa se ilmeni kaikkein selvimmin. SS-järjestelmässä naisilla oli oma roolinsa. Tulevia SS-puolisoja kurssitettiin tehtäväänsä kolmannen valtakunnan edustusvaimoiksi, ja luvan naimisiinmenoon myönsi SS-joukkojen rotuosasto, joka samalla valvoi eliittijoukkojen rotupuhtautta.

Kohotakseen hierarkiassa SS-miehen tuli solmia avioliitto 26. ikävuoteen mennessä ja saada esikoislapsensa viimeistään täytettyään 28 vuotta. Sen jälkeen oli hyvä, jos lapsia tupsahteli maailmaan kahden vuoden välein vähintään neljä.

Vangitsevassa dokumentissa kuullaan useita entisiä SS-miehiä. Enemmistö suhtautuu menneisyyteensä katuen, mutta osaan lapsuudessa ja nuoruudessa imetty propaganda on jättänyt jälkensä. Erään vanhan herran kotia koristavat edelleen natsi-Saksasta muistuttavat esineet. Kysyttäessä, oliko Hitler hänen elämänsä mies, vanhus ei epäröi hetkeäkään vastatessaan myöntävästi.

Haastattelujen lisäksi dokumentti on kuvitettu runsailla propaganda- ja yksityishenkilöiden kuvaamilla filmeillä. Niistä välittyvä fanatismi on vaikeaa katseltavaa.

Pelätyt SS-joukot, to 3.5. National Geographic klo 21.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?