Sukellusrobotit tekivät Omaninlahdelta tutkijoita järkyttäneen löydön – ”Valtameri tukehtuu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sukellusrobotit tekivät Omaninlahdelta tutkijoita järkyttäneen löydön – ”Valtameri tukehtuu”

Meren hapeton alue on Skotlantia suurempi, tutkijat kertovat.

Näkymä Omaninlahdelle Irakin Chabaharista.

1.5.2018 12:52

Omaninlahden pohjaa tutkineet tiedemiehet ovat löytäneet maailman suurimman valtameren hapettoman vyöhykkeen.

Populaaritiedesivusto IFL Science kertoo, että alue on kooltaan Skotlantia suurempi ja lisäksi se kasvaa jatkuvasti.

– Tutkimus osoittaa, että tilanne on pelättyä pahempi. Hapeton alue on valtava ja kasvaa. Valtameri tukehtuu. Kalat, merikasvit ja muut eläimet eivät selviydy täällä, sillä ne tarvitsevat happea toteaa tutkimusta johtanut tohtori Bastien Queste.

IFL Science kertoo tutkijoiden tienneen jo jonkin aikaa Omaninlahden hapettomasta vyöhykkeestä, mutta sen tarkempi tutkiminen on ollut hankalaa muun muassa alueen poliittisen turbulenssin takia. Lisäksi lahdella liikkuvat merirosvot ovat ahdistelleet tutkijoita.

Tällä kertaa Itä-Anglian ja Sulttaani Qaboosin yliopistojen tutkijat laskivat lahden pohjaan autonomisia robotteja, jotka keräsivät dataa kilometrin syvyydestä jopa kahdeksan kuukauden ajan.

Selvisi, että 200-800 metrin syvyydessä oleva hapeton vyöhyke ei ole ongelma paitsi eläimille ja kasveille, vaan myös meren normaalille ravinnekierrolle.

Hapen puute vaikuttaa esimerkiksi typen veteen siirtymiseen, mikä vaikuttaa kasvien elämää vielä lisää. Kaiken kukkuraksi näin voi syntyä dityppioksidia, joka on huomattavasti hiilidioksidia hankalampi kasvihuonekaasu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?