Dubain hallitsijan tyttären ja suomalaisen Tiinan pakomatka: Intialaislehti esitti hätkähdyttävän väitteen purjealukselle tehdystä rynnäköstä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dubain hallitsijan tyttären ja suomalaisen Tiinan pakomatka: Intialaislehti esitti hätkähdyttävän väitteen purjealukselle tehdystä rynnäköstä

Julkaistu: 1.5.2018 7:37

Business Standard -lehden lähteiden mukaan käsky operaatiosta olisi tullut suoraan Intian pääministeriltä.

Dubaista maaliskuun alussa kadonneen suomalaisen Tiina Jauhiaisen tapaus nousi otsikoihin maaliskuussa. Suomeen sittemmin palannut Jauhiainen on kertonut auttaneensa ranskalaisen ex-vakoojan Hérve Jaubertin kanssa Dubain hallitsijan tytärtä, sheikha Latifa bint Mohammed al-Maktoumia pakenemaan kotimaastaan.

  • Yllä olevalla videolla Tiina Jauhiainen kertoo pakomatkan tapahtumista.

Kolmikko oli edennyt käytössään olleella purjealuksella Intian rannikon edustalle, kun alukselle tehtiin rynnäkkö. Al-Maktoumia ei ole tämän jälkeen nähty, mutta hänet kuljetettiin tiettävästi takaisin Dubaihin Jauhiaisen ja Jaubertin lailla.

Intiassa ilmestyvän Business Standard -lehden väitteen mukaan määräys alukselle tehtävästä rynnäköstä tuli itseltään pääministeri Narendra Modilta. Lehti kertoo saaneensa tiedon ”useilta korkea-arvoisilta hallituslähteiltä”.

Business Standardin väitteestä uutisoi myös Washington Post.

Lähteiden mukaan Modi olisi antanut määräyksen sen jälkeen, kun kansallisesta turvallisuudesta vastaavat viranomaiset olivat kertoneet rynnäkön olevan välttämätön Intian terrorisminvastaisten ja strategisten intressien turvaamisen kannalta.

Intia ei vahvista eikä kiistä

Business Standardin mukaan maaliskuun 4. päivänä tehtyyn operaatioon osallistui kolme rannikkovartioston alusta, helikoptereita sekä merialuetta tarkkaileva lentokone. Operaation tapahtuessa Yhdysvaltain lipun alla oleva Nostromo-niminen purjealus oli noin 50 kilometrin päässä Intian Goan osavaltion rannikosta.

Intian hallinto ei ole toistaiseksi vahvistanut tai myöskään kiistänyt tapahtunutta. Ulkoministeriön tiedottaja sanoi Business Standardille, että kyseisenlaista tapausta ei ole tullut ministeriön tietoon. Rannikkovartiosto ei halunnut kommentoida asiaa lehdelle.

Lehden haastattelemat, rannikkovartiostoa lähellä olevat lähteet ovat kuitenkin kertoneet, että operaatio käynnistettiin sen jälkeen, kun Dubain hallitsija ja Arabiemiraattien pääministeri, sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoum oli lähettänyt henkilökohtaisesti viestejä, joissa hän pyysi apua tyttärensä ”siepanneen” purjealuksen pysäyttämiseen.

Jauhiaisen ja Jaubertin mukaan al-Maktoum luovutettiin Arabiemiraattien viranomaisille jo rynnäkön yhteydessä siitä huolimatta, että hän ilmoitti hakevansa turvapaikkaa. Kolmikon oli ollut tarkoitus rantautua Goalle ja edetä sitä kautta Yhdysvaltoihin.

Lähteiden mukaan operaatio ei ollut laiton, sillä viranomaisilla on oikeus pysäyttää maan aluevesillä ja niiden läheisyydessä liikkuvat ulkomaalaiset alukset muun muassa tulli- ja siirtolaislainsäädännön nojalla.

– Tässä tapauksessa toimimme, koska saimme tiedon, että aluksella olleita henkilöitä etsittiin Arabiemiraateissa tehdyn rikoksen johdosta, lähde kertoi Business Standardille.

Terroriepäilty luovutettiin Intiaan pian rynnäkön jälkeen

Lontoossa asuvan lakiasiantuntijan Abhimanyu George Jainin mukaan operaation toteuttaminen ilman virallista avunpyyntöä ja tarkempia faktoja saattoi kuitenkin rikkoa vähintään Intian velvoitteita, mikäli se tehtiin siirtolaisuuslailla perusteltuna.

Jainin mukaan Latifa al-Maktoumin palauttaminen rikkoi myös ”sekä kansainvälisiä että intialaisia lakeja”, mikäli Intia oli tietoinen siitä, että nainen saattaa joutua kidutetuksi Dubaissa. Ennen katoamistaan al-Maktoum oli julkaissut videon, jolla hän esitti voimakkaita väitteitä isästään ja kertoi joutuneensa aiemmin vangituksi ja kidutetuksi Dubaissa.

Hallituslähde myönsi Business Standardille, että Intia ei saanut virallista avunpyyntöä al-Maktoumin palauttamisesta kotimaahansa.

– Meidän täytyy kunnioittaa toisten maiden lakeja, sisäisiä poliittisia instituutioita sekä intressejä, jos me haluamme samanlaista kohtelua vastineeksi, lähde totesi.

Intialaislehdissä on uutisoitu jo aiemmin, että operaatio tapahtui samoihin aikoihin, kun Intian ja Arabiemiraattien viranomaiset olivat neuvottelemassa Mumbain vuoden 1993 terrori-iskusta epäillyn Farooq Yasin Mansoorin luovuttamisesta Intiaan. Mansoor palautettiin kotimaahansa 8. maaliskuuta.

Maat ovat tiivistäneet viime aikoina yhteistyötään myös energiasektorilla.

Dubain viranomaiset ovat olleet vaitonaisia tapahtuneesta, mutta emiraatin hallintoa lähellä oleva lähde kertoi Washington Postin mukaan aiemmin tässä kuussa, että al-Maktoum on Dubaissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?