Ulkomaat

Bernie Sandersin julkaisema video suomalaistoimittajasta leviää – ”Katsokaa Suomea, maailman onnellisinta maata”

Julkaistu:

Amerikkalaissenaattori haluaa esittää Suomen maana, josta Yhdysvaltojen kannattaa ottaa mallia.
Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkuudesta Hillary Clintonia vastaan kamppaillut senaattori Bernie Sanders julkaisi torstaina sosiaalisessa mediassa videon, jossa Suomi esitetään maana josta Yhdysvaltojen kannattaisi ottaa mallia monessa asiassa.

Yli neljäminuuttisella videolla Yhdysvalloissa asuva toimittaja-tietokirjailija Anu Partanen selittää, kuinka suomalainen yhteiskunta toimii, ja mitä etuja sillä on amerikkalaiseen järjestelmään verrattuna.

– Katsokaa mitä Suomi, maailman onnellisin maa, tekee. Jos Suomi pystyy tarjoamaan kaikille terveydenhuollon, ilmaisen yliopisto-opetuksen kaikille ja edullisen päivähoidon, miksi Yhdysvallat ei pysty?, Sanders kysyy videon yhteydessä julkaisemassa viestissään.

Sanders viittaa YK:n maaliskuussa julkaisemaan tutkimukseen, jossa Suomi nimettiin maailman onnellisimmaksi maaksi. Vertailussa otettiin huomioon esimerkiksi taloudellinen hyvinvointi, korruption vähäisyys, elinajanodote ja yhteiskunnan kansalaisille tarjoama tuki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin kuin Suomessa, Yhdysvalloissa ihmiset maksavat usein suuren osan tuloistaan sairastumisen varalta otettavina vakuutuksina. Tästä huolimatta sairastumista seuraavat sairaala- ja lääkemaksut ovat monille liikaa ja ajavat ihmisiä vararikkoon.

Myös yliopisto-opetus on Yhdysvalloissa kallista, ja monet amerikkalaiset alkavat säästää lastensa lukukausimaksuja varten jo näiden syntyessä. Opiskeluaikana monet ottavat jopa satojentuhansien dollarin suuruisia opintolainoja voidakseen suorittaa tutkintonsa, ja maksavat niitä takaisin vuosikausia.
Partanen julkaisi viime vuonna kirjan Pohjoinen teoria kaikesta, jossa hän vertailee amerikkalaista ja pohjoismaista järjestelmää. Sekä kirjassa että Sandersin julkaisemalla videolla Partasen viesti on, että suomalaisen järjestelmän tasapuolisuus tukee periamerikkalaisia arvoja, joista tärkeimpiin kuuluu kenen tahansa mahdollisuus menestyä.

– Ajattelemme usein että Yhdysvallat on todellinen vapauden maa. Amerikkalaiset todella arvostavat vapautta, ja pitkään he ovatkin olleet maailman vapaimpia ihmisiä, Partanen sanoo englanninkielisellä videolla.

Hänen mukaansa Pohjoismaita taas on pidetty sosialistisina hyysäysvaltioina, joissa ihmiset uhraavat osan vapaudestaan yhteisen hyvän vuoksi.

– Minä olen sitä mieltä että asia on toisin päin. Pohjoismaat tarjoavat nykyisin kansalaisilleen paljon enemmän vapautta kuin Yhdysvallat, Partanen toteaa.

Sosialistiksi itsensä julistanut Sanders on aiemminkin hehkuttanut pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Sandersin Facebook-sivulla video on kerännyt jo pitkälti yli kaksi miljoonaa katselukertaa ja Twitterissäkin tuhansia jakoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt