Trumpille vaaditaan jo Nobelin rauhanpalkintoa – ”Antakaa kunnia joka hänelle kuuluu”

rac

Julkaistu:

Koreoiden johtajien historiallisesta tapaamisesta tulee monien mielestä kiittää presidentti Donald Trumpia.
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat perjantaina ja julistivat yhdessä aikovansa riisua niemimaan kokonaan ydinaseista. Kaksikko myös kertoi aikovansa allekirjoittaa rauhansopimuksen, joka päättäisi muodollisesti yli 60 vuoden ajan jatkuneen sotatilan maiden välillä.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin tukijat ja maan konservatiivimedia ovat korostaneet Trumpin roolia maiden välisessä kehityksessä ja tapaamisen järjestämisessä. Myös Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha kiitti CNN:n haastattelussa Trumpia maiden välien keskustelujen avaamisesta.

Trumpin on itse määrä tavata Pohjois-Korean Kim lähiviikkoina. Kyseessä on täydellinen käännös Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisissä suhteissa, sillä vain kuukausia sitten maat varoittelivat toisiaan ydiniskun uhkasta, ja Trump nimitteli ohjusohjelmaansa jatkanutta Kimiä muun muassa ”pieneksi rakettimieheksi”.


Viime päivinä Trumpille on jopa ryhdytty vaatimaan Nobelin rauhanpalkinnon myöntämistä osuudestaan Koreiden välisen rauhan syntymisessä. Muun muassa Indianan osavaltion kongressiedustajana toimiva Luke Messier kirjoitti perjantaina Twitter-tilillään aikovansa ehdottaa tunnustusta Trumpille kehityksestä, jonka sanoo olevan Trumpin vahvan johtamisen ansiota.
Myös usein Trumpia kritisoiva republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoi Fox News -kanavan haastattelussa Trumpin ansaitsevan palkinnon jos rauha Korean niemimaalla toteutuu.

Amerikkalaisen The American Conservative -aikakauslehden kommentaattori Daniel McCarthy kirjoittaa australialaisen Sydney Morning Herald -lehden julkaisemassa kirjoituksessa, että maailman arvostetuin rauhanpalkinto on ollut tapana jakaa poliittisesti vasenta laitaa edustaville amerikkalaisille. Hän mainitsee myös palkinnon vuonna 2009 saaneen presidentti Barack Obaman, joka kriitikkojen mielestä sai tunnustuksen enemmän puheistaan kuin teoistaan.

– Tänä vuonna palkinto tulisi kerrankin antaa amerikkalaiselle johtajalle joka on sen ansainnut: Donald Trumpille, McCarthy kirjoittaa.

Konservatiivisen Fox News -kanavan kolumnisti Harry J. Kazianis muistuttaa menemästä asioiden edelle ennen kuin Koreoiden väliset sopimukset ovat sitovia. Hänen mukaansa maiden välisten johtajien tapaaminen ei kuitenkaan olisi koskaan tapahtunut ilman Trumpia.

– (A)ntakaa presidentti Trumpille se kunnia joka hänelle kuuluu. Hän on onnistuneesti purkanut suurimman uhkan: mahdollisen sodan Pohjois-Korean kanssa, jossa oltaisiin saatettu käyttää ydinaseita, johtaen miljoonien ihmisten kuolemiin. Tämä ei ole pieni saavutus, ja ehdottomasti Nobelin rauhanpalkinnon arvoinen, hän kirjoittaa.

Trumpille Nobelia ehdottavien joukkoon liittyi tunnettu brittiläinen tv-toimittaja Piers Morgan, joka kirjoitti asiasta Twitter-tilillään. Amerikkalaisen Eurasia Group -ajatushautomon johtaja Ian Bremmer taas kertoi kannattavansa palkintoa yhteisesti Trumpille, Kimille ja Kiinan johtajalle Xi Jinpingille.

Bremmer kirjoittaa arvostelleensa Trumpia viimeisen vuoden aikana monista ulkopoliittisista virheliikkeistä, mutta sanoo ettei läpimurto Koreoiden välisissä neuvotteluissa olisi onnistunut ilman häntä.

– Trump ansaitsee täyden kunnian, Bremmer kirjoittaa.
Etelä-Koreassa maiden yhdistymisen puolesta kampanjoivien aktivistien nähtiin kantavan kylttiä, jossa Trumpin sanotaan voittavan Nobel-palkinnon tänä vuonna.

Trumpin voittoon näyttävät uskovan myös vedonlyöjät. Brittiläinen Coral-vedonlyöntitoimisto antoi perjantaina pienimmät kertoimet Nobel-palkinnon voitosta Etelä- ja Pohjois-Korean johtajille yhdessä. Trump oli listalla toisena 10/1 -kertoimella, jättäen taakseen esimerkiksi yhden aiemmista ennakkosuosikeista, Paavi Franciscusin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt