Koreat järjestivät historiallisen tapaamisen: Näistä kaikista asioista Kim Jong-un ja Moon Jae-in sopivat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koreat järjestivät historiallisen tapaamisen: Näistä kaikista asioista Kim Jong-un ja Moon Jae-in sopivat

Rauhansopimuksen ja ydinaseriisunnan lisäksi johtajat sopivat muun muassa maiden välisen rajan rikkoneiden perheiden yhdistämisestä.

27.4.2018 14:01

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ilmoittivat perjantaisen tapaamisensa päätteeksi, että maat aikovat allekirjoittaa tänä vuonna rauhansopimuksen, joka päättää virallisesti Korean sodan.

– Ilmoitamme juhlallisesti, ettei Korean niemimaa ole enää sodassa ja että uusi rauhan aika on alkanut, Moon sanoi asiakirjojen allekirjoituksen jälkeen.

– Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään, totesi puolestaan Kim.

Korean sodan taistelut loppuivat vuonna 1953. Koreat eivät kuitenkaan ole kirjoittaneet rauhansopimusta, joten maat ovat teknisesti ottaen olleet sodassa keskenään 65 vuotta.

Kim ja Moon halasivat toisiaan julistettuaan asiansa kansainvälisille tiedotusvälineille.­

Johtajat vakuuttivat myös sitoutuvansa riisumaan Korean niemimaan ydinaseista. Moon kehuikin kansainvälisille tiedotusvälineille puhuessaan Pohjois-Korean aikaisempaa päätöstä jäädyttää ydinkokeet ja osa ohjustesteistä hyvin merkityksellisenä. Pohjois-Korea on luvannut lopettaa ydinkokeet ja kokeet mannertenvälisillä ohjuksilla.

Kim ja Moon sopivat lisäksi, että maiden rajalla oleva demilitarisoitu vyöhyke muutetaan ”rauhanvyöhykkeeksi” ja että maiden välinen propaganda loppuu 1. toukokuuta.

Lisäksi sovittiin rajan erottamien perheiden yhdistämisestä sekä rajan ylittävien rautateiden ja maanteiden yhdistämisestä ja parantamisesta.

Maat aikovat myös jatkossa osallistua yhdessä urheilutapahtumiin jo tänä vuonna järjestettävistä Aasian kisoista lähtien.

Miehet ylittivät aamulla maiden välisen rajan käsi kädessä.­

Johtajat esiintyivät perjantain aikana hyvin rentoina ja hymyileväisinä sekä halasivat tapaamisen päätteeksi ennen kuin jatkoivat matkaansa juhlaillalliselle vaimojensa kanssa.

Kysymyksessä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 2007, kun Koreoiden johtajat tapasivat. Tapaaminen edeltää Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mahdollisia neuvotteluja, joita on kaavailtu toukokuun loppuun tai kesäkuun alkupuolelle.

Myös Kimin ja Moonin lausuntoon on kirjattu kohta, jonka mukaan Koreat pyrkivät järjestämään tapaamisen, jossa ovat mukana molempien Koreoiden lisäksi Yhdysvallat. Maiden tavoitteena on lausunnon lisäksi järjestää yhteinen tapaaminen myös Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?