Koreat allekirjoittavat sopimuksen, joka päättää virallisesti Korean sodan

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Korean sota päättyi 1953, mutta rauhansopimusta Koreoiden välille ei ole vielä kirjoitettu, joten ne ovat teknisesti olleet tähän asti sodassa keskenään.
Etelä- ja Pohjois-Korea aikovat allekirjoittaa rauhansopimuksen, joka päättää virallisesti Korean sodan tänä vuonna.

Asia julkistettiin uutiskanava CNN:n mukaan sen jälkeen, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in olivat käyneet kahdestaan puolituntisen keskustelun historiallisen tapaamisensa yhteydessä. Johtajat myös halasivat tapaamisen päätteeksi.

– Kaksi johtajaa ilmoittavat juhlallisesti, ettei Korean niemimaa ole enää sodassa ja että uusi rauhan aika on alkanut, Moon sanoi asiakirjojen allekirjoituksen jälkeen.


Johtajat vahvistivat lisäksi, että maat sitoutuvat siihen, että Korean niemimaa riisutaan ydinaseista.

– Johtaja Kim ja minä olemme yksimielisiä siitä, että niemimaa riisutaan ydinaseista kokonaan ja se on meidän yhteinen tavoitteemme, Moon sanoi.

– Ylistän johtaja Kimin rohkeutta ja omistautuneisuutta, hän lisäsi vielä Guardianin mukaan.

”Olemme odottaneet tätä pitkään”

Uutistoimisto AFP:n mukaan Moon aikoo vierailla vielä myöhemmin tänä vuonna Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

Kim ja Moon julistivat yhdessä, että kaksi Koreaa ovat yhtenäinen kansakunta, jonka tulee työskennellä yhtenäisyyden palautumisen eteen.

– Emme ole kansa, jonka pitäisi olla vastakkain toistensa kanssa. Meidän tulee elää yhtenäisenä, Kim sanoi.

– Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään. Me kaikki.


Kyseessä oli ensimmäinen kertaa sitten vuoden 2007, kun Koreoiden johtajat tapasivat.

Koreoiden johtajien tapaaminen edeltää Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mahdollisia neuvotteluja, joita on kaavailtu toukokuun loppuun tai kesäkuun alkupuolelle.