Kim Jong-unin turva­mies­kaarti herätti huomiota huippu­kokouksessa: Johtajan tuolikin desinfioitiin ennen saapumista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kim Jong-unin turva­mies­kaarti herätti huomiota huippu­kokouksessa: Johtajan tuolikin desinfioitiin ennen saapumista

27.4.2018 9:23

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un astui rajan yli etelään yksin – mutta lähti takaisin 12 henkivartijan hölkätessä hänen mustan limusiininsa vierellä ja takana ihmismuurin muodostaen.

Mustiin pukeutuneiden miesten tunnusomaiset sinivalkoraidalliset solmiot vain läpättivät, kun he saattelivat johtajansa lounastauolle Etelä- ja Pohjois-Korean johtajien huippukokouksen aamupäivän keskustelujen jälkeen.

Yllä olevalla videolla Reuterin kuvaa Kimin poistumisesta lounaalle takaisin Pohjois-Koreaan.

Kimin henkivartijat tunnisti sinivalkoraidallisista solmioista.­

Panmunjomin yhteisellä raja-alueella pidettävät neuvottelut ovat historialliset, ja ne tarjoavat samalla ennennäkemättömän kurkistuksen myös maailman suljetuimman maan johtajan turvakaartiin ja sen toimintaan.

Henkivartijat näkyivät Kimin ympärillä heti aamulla, kun hän seuralaisineen asteli alas Panmungak-rakennuksen portaita. He siirtyivät taustalle, kun Kim suuntasi kohti rajalinjaa.

Henkivartijat varmistivat Kimin laskeutumista alas rappusia pohjoisen puolella.­

Joidenkin henkivartijoiden taskut pullottivat, toisilla oli korvanapit yhteydenpitoa varten kuin minkä tahansa maan johtajan turvamiehillä. Pohjois-Korean tapauksessa silmiinpistävää oli kuitenkin turvamiesten hyvin yhdenmukainen ulkonäkö: kaikki olivat selvästi pitempiä miehiä kuin heidän vartiointinsa kohteet.

Kun Kim lähestyi rajaa, hänen turvakaartinsa siirtyi taustalle. Selin odottamassa oli Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.­

Kimin henkivartiokaartista tiedetään, että heillä on ankara fyysinen seula, jossa painotetaan ampumataitoa ja eri taistelulajeja. Ilmiselvästi heille on asetettu myös ulkonäkövaatimuksia.

Pohjois-Korean johtajan ensimmäinen vierailu etelään oli turvallisuushaaste kummallekin osapuolelle. Uhkaa ei ehkä ollut odotettavissa ulkomaailmasta, sillä raja-alue on yksi maailman raskaimmin aseistetuista ja miinoitetuista alueista, jonne soluttautuminen on käytännössä mahdotonta. Etelä- ja Pohjois-Korean välillä vuosikymmeniä vallinnut sotatila ja keskinäinen epäluulo ei kuitenkaan pyyhkiydy pois hetkessä, joten kumpikin osapuoli varautui kaikkeen mahdolliseen.

Johtajat kättelivät yli rajalinjan betonikorokkeen.­

Kimin turvakaartin jäseniä oli siirtynyt etelän puolelle jo jonkin aikaa ennen johtajansa saapumista varmistamaan, että kaikki oli kunnossa. Uutistoimisto Reutersin mukaan he suorittivat neuvottelu­paikkana olevassa Rauhan talossa perusteellisen tarkastuksen vielä minuutteja ennen Kimin sisään­tuloa: Tilat tarkastettiin räjähteiden ja kuuntelu­laitteiden varalta, Kimille varattu tuoli pyyhittiin valkoisella liinalla ja siihen suihkutettiin tiettävästi jotain desinfiointi­ainetta. Saman käsittelyn saivat Kimin alle­kirjoittama vieraskirja ja jopa kokous­huoneen ilmaan suihkutettiin samaa ainetta.

Tv:ssä nähtiin lähikuvaa Kimin auton vierellä hölkkäävistä miehistä.­

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kim Jong-unin turvatoimet ovat kotimaassakin jatkuvasti huipputarkat. Kaikkien hänen läheisyyteensä pääsevien ulkomaalaisten pitää käydä läpi tunteja kestävät selvitykset ja luovuttaa pois kaikki elektroniset laitteensa.

Henkivartijat muodostivat ihmismuurin johtajansa auton ympärille.­

Kimin turvakaartissa toiminut pohjoiskorealainen loikkari Ri Yong Guk kirjoitti muistelmissaan vuonna 2013, että jopa kuusi erillistä turvaketjua ympäröi Pohjois-Korean johtajaa, kun tämä vierailee eri puolilla maata tarkastamassa tuotantolaitoksia tai armeijan tukikohtia.

– Kyseessä on yksi maailman tiukimmista turvaverkoista. Muurahaisenkin olisi vaikea löytää läpipääsyä, hän luonnehti.

Takaisin pohjoisen puolelle lounaalle.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?