Video: Historiallinen hetki – Kim Jong-un astuu Koreoiden rajan yli

Pohjois- ja Etelä-Korean johtajien tapaaminen käynnistyi. Pohjois-Korean ydinaseohjelman odotetaan olevan keskustelujen aiheena.

27.4.2018 4:37

Koreoiden välinen historiallinen huippukokous alkoi Suomen aikaan aamuyöllä, kun hymyilevät Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kättelivät maiden välisellä vyöhykkeellä.

– Mukava tavata sinut, Moon sanoi Kimille tapaamisen aluksi.

  • Ilta-Sanomat seurasi johtajien tapaamista. Seurantaan pääset tästä.

Kumpikin johtaja otti symbolisen askeleen naapurimaan puolelle ennen siirtymistä Etelä-Korean puolella sijaitsevaan Rauhan taloon, jossa kokous pidettäisiin.

– Uusi historia alkaa nyt – historian alkupisteessä ja rauhan aikakaudessa, Kim kirjoitti Rauhan talon vieraskirjaan.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korean johtaja astui Etelä-Korean maaperälle sitten 1950-luvulla käydyn Korean sodan. Tätä aiemmin Koreoiden johtajat ovat tavanneet vain kaksi kertaa, vuosina 2000 ja 2007.

Johtajien odotetaan keskustelevan ainakin Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta sekä maiden suhteista. Korean sota loppui vuonna 1953, mutta virallista rauhansopimusta ei ole solmittu.

Ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korean johtaja astuu Etelä-Korean maaperälle sitten 1950-luvulla käydyn Korean sodan. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ottaa Kim Jong-unin vastaan.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoi perjantaina, että Kim aikoo keskustella "avoimin sydämin" kaikista kysymyksistä, jotka koskevat Koreoiden välistä suhdetta ja rauhan saavuttamista, vaurautta ja Korean niemimaan jälleenyhdistymistä. Uutistoimisto ei maininnut ydinaseohjelmaa, vaikka sen uskotaan olevan keskustelujen tärkeysjärjestyksessä korkealla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?