Ulkomaat

IS seurasi Koreoiden johtajien tapaamista – lupasivat rauhaa ja Korean niemimaan riisumista ydinaseista

Julkaistu: , Päivitetty:

Korean niemimaa
Koreoiden johtajat tapasivat perjantaina historiallisessa huippukokouksessa.
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un neuvottelivat perjantaina maiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä Etelä-Korean puolella.

Pohjois-Korean diktaattorista Kim Jong-unista tuli perjantaina ensimmäinen maansa johtaja, joka ylitti vuonna 1953 perustetun tulitaukolinjan ja astuu Etelä-Korean maaperälle.

 


Kim teki ”harppauksensa” yli betonikorokkeen, joka toimii rajan merkkinä YK:n valvomien sinisten kokousparakkien välissä.

Johtajat keskustelivat Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta sekä maiden suhteista. Tapaamisen päätteeksi he ilmoittivat sitoutuvansa riisumaan Korean niemimaan ydinaseista sekä allekirjoittavansa tämän vuoden aikana rauhansopimuksen, jonka seurauksena Korean sota päättyy virallisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korean sodan taistelut loppuivat jo vuonna 1953, mutta maat olivat teknisesti sodassa 65 vuotta, sillä rauhansopimusta ei ole allekirjoitettu.

Päätapahtumat

Tutkija Koreoiden neuvotteluista: Tilanne on yhä arvaamaton

Trump: "Vain aika näyttää!"

Mistä muusta johtajat sopivat?

Kim: Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään

CNN: Koreat aikovat allekirjoittaa sopimuksen, joka päättää Korean sodan

Näytä lisää(6 kpl)

Lopetamme live-seurannan

Ilta-Sanomien live-seuranta Korean johtajien tapaamisesta päättyy nyt. Seuraamme aihetta kuitenkin yhä tiiviisti verkkosivuillamme.

Trump kiitteli Kiinaa avusta Pohjois-Korean kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiitti Twitterissä vuolaasti Kiinaa avusta Pohjois-Korean kanssa luonnehtien presidentti Xitä "läheiseksi ystäväkseen".

- Ilman häntä prosessi olisi ollut paljon pidempi ja vaikeampi, Trump kirjoitti.

Tutkija Koreoiden neuvotteluista: Tilanne on yhä arvaamaton

Vaikka Koreoiden huippukokouksesta saatiin hyviä uutisia, tilanne on yhä arvaamaton, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola STT:lle.

Kokouksessa Koreoiden johtajat vakuuttivat muun muassa sitoutuvansa Korean niemimaan ydinaseriisuntaan. Aaltolan mukaan kyse on kuitenkin vain lupauksista, eikä ole mitään takuita siitä, että Pohjois-Korealla olisi todellista halua luopua ydinaseistaan.

Naton pääsihteeri: Edessä on vielä paljon työtä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Brysselissä pitämässään puheessa, että historiallisesta tapaamisesta huolimatta edessä on vielä paljon työtä.

- Pidän tervetulleena sitä, että nämä kaksi johtajaa pystyivät järjestämään tapaamisen. Tämä on ensimmäinen askel ja se on rohkaiseva. Toisaalta meidän täytyy huomioida, että edessämme on vielä paljon työtä, Stoltenberg muotoili.

Kommentti: Kimin hymy bluffaa – Rauhan­lupausten ei pidä antaa hämärtää tosiasioita

Kim Jong-un ei ikinä luovu ydinaseestaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius kommentissaan.

Voit lukea Aleniuksen kommentin kokonaisuudessaan tästä.

Japani toivoo konkreettisia tekoja Pohjois-Korealta

Japani, jolle on toistuvasti ollut uhkaa Pohjois-Korean ohjuskokeiden takia, pitää Korean johtajien tapaamista hyvänä suuntauksena.

Pääministeri Shinzo Abe kuitenkin toivoo, että tapaamisella ja sitä seuranneilla lupauksilla rauhasta ja ydinaseriisunnasta on myös konkreettisia seurauksia.

- Oletamme ehdottomasti, että Pohjois-Korea ottaa konkreettisia askelia tämän tapaamisen sekä myös tulevan Yhdsyvaltojen kanssa pidettävän tapaamisen jälkeen, Abe sanoi BBC:n mukaan ja korosti, että Japani seuraa tarkasti Pohjois-Korean toimia.

Trump: "Vain aika näyttää!"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti kantaa Kimin ja Moonin tapaamiseen Twitterissä. Myös hän piti tapaamisen antia hyvänä uutisena, mutta vaikutti twiittinsä mukaan suhtautuvan lupauksiin rauhasta ja ydinaseriisunnasta varauksella.

– Raivokkaiden ohjus- ja ydinkokeiden jälkeen historiallinen tapaaminen Pohjois- ja Etelä-Korean välillä tapahtuu nyt todella. Hyviä asioita tapahtuu, mutta vain aika näyttää! Trump kirjoitti.

– Korean sota on loppumassa! Yhdysvaltojen ja koko sen upean kansan tulee olla hyvin ylpeitä siitä, mitä Koreassa nyt tapahtuu, Trump twiittasi vielä hetkeä myöhemmin.

Venäjä: Hyvin positiivinen uutinen

- Tämä on hyvin positiivinen uutinen, Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi Koreasta kantautuneita uutisia rauhasta.

Mistä muusta johtajat sopivat?

Johtajat sopivat lisäksi, että demilitarisoitu vyöhyke muutetaan "rauhanvyöhykkeeksi" ja että propaganda-lähetykset televisiossa loppuvat 1. toukokuuta.

Lisäksi sovittiin rajan erottamien perheiden yhdistämisestä sekä rajan ylittävien rautateiden ja maanteiden yhdistämisestä ja parantamisesta.

Maat aikovat myös jatkossa osallistua yhdessä urheilutapahtumiin jo tänä vuonna järjestettävistä Aasian kisoista lähtien.

Johtajat vaimoineen siirtyvät illalliselle

BBC:n mukaan Kim ja Moon vaimoineen siirtyvät nyt illalliselle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kuin maidensa ensimmäiset naiset tapaavat.

- Olen iloinen kuultuani mieheltäni, että tapaaminen oli menestys, Kimin vaimo Ri Sol-ju sanoi Moonin vaimolle Kim Jong-sookille.

Johtajien allekirjoittaman ja englanniksi käännetyn julistuksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kim ja Moon halasivat tapaamisen päätteeksi

Kim Jong-un ja Moon Jae-in ilmoittivat juuri tapaamisensa päätteeksi, että Koreat aikovat allekirjoittaa tänä vuonna virallisen rauhansopimuksen.

Maat ovat olleet teknisesti sodassa 65 vuotta, sillä rauhasta ei ole sovittu ennen tätä, vaikka Korean sodan taistelut päättyivät vuonna 1953.

Johtajat esiintyivät tapaamisen yhteydessä rentoina ja hymyileväisinä pitkin päivää ja jopa halasivat toisiaan tapaamisen päätteeksi.

Historiallinen tapaaminen huipentuu vielä 10 ruokalajin illalliseen, jolle osallistuvat myös johtajien puolisot.

Kim: Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in julistivat yhdessä, että kaksi Koreaa ovat yhtenäinen kansakunta, jonka tulee työskennellä yhtenäisyyden palautumisen eteen.

- Emme ole kansa, jonka pitäisi olla vastakkain toistensa kanssa. Meidän tulee elää yhteinäisenä, Kim sanoi.

- Olemme odottaneet tätä hetkeä pitkään. Me kaikki.

Johtajat sopivat myös ydinaseista

Uutistoimisto AFP:n mukaan molemmat johtajat ovat sitoutuneet Korean niemimaan riisumiseen ydinaseista.

Lisäksi presidentti Moon aikoo vierailla myöhemmin tänä vuonna Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

CNN: Koreat aikovat allekirjoittaa sopimuksen, joka päättää Korean sodan

Uutiskanava CNN:n mukaan Etelä- ja Pohjois-Korea aikovat allekirjoittaa rauhansopimuksen, joka päättää virallisesti Korean sodan.

Asia julkistettiin sen jälkeen, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in olivat käyneet kahdestaan puolituntisen keskustelun historiallisen tapaamisensa yhteydessä.

Guardianin mukaan Kim ja Moon antavat pian odotetun yhteisen lausunnon Rauhan talon edessä.

Kimiltä harvinainen viittaus loikkareihin

Kim ei juuri puhu pohjoiskorealaisista loikkaireista, eikä Korea-johtajien odotettu koskevan aiheeseen tänäänkään. Kim on kuitenkin viitannut lyhyesti aiheeseen, eteläkorealainen uutispalvelu NK News kertoo.

Kim sanoi uskovansa, että kotinsa jättäneillä, loikkareilla ja Yeonpyeongin saaren asukkailla on suuria toiveita tämänpäiväisen tapaamiseen suhteen.

Kim lisäsi toivovansa, että tilaisuus kahden Korean haavojen parantamiseen käytetään.

"Raja ei ole korkea. Se pyyhkiytyy lopulta pois, jos suuret joukot ylittävät sen", Kim sanoi.

Johtajat suuntaavat takaisin Rauhan taloon

Moon ja Kim suuntaavat nyt takaisin Rauhan taloon neuvottelujen toista ja viimeistä osaa varten.

Kaksikko käy keskusteluja demilitarisoidulla vyöhykkeellä

Puunistutusseremonian jälkeen Kim ja Moon suuntasivat kävelemään demilitarisoidun vyöhykkeen vehreään ympäristöön, missä heidän keskustelunsa jatkuvat edelleen.

Kiina ylisti Koreoiden rohkeutta

Kiina ylistää Koreoiden rohkeutta järjestää huipputapaaminen. Kiinan ulkoministeriön edustaja kutsui Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kättelyä tänään historialliseksi hetkeksi.

Kiinan mukaan maa arvostaa Koreoiden poliittisia päätöksiä ja rohkeutta.

Lisää tietoa illallisesta

Uutiskanava CNN kertoo, että juhlavasta illallisesta on saatu lisää tietoa.

Illalliselle osallistuu 26 pohjoiskorealaista ja 34 eteläkorealaista. CNN:n tietojen mukaan illalliselle osallistuu myös 11 pohjoiskorealaista laulajaa, näyttelijää ja muuta taiteilijaa.

Julkisuuteen on kerrottu jo aiemmin tällä viikolla, että johtajat nauttivat 10 ruokalajin illallisen. Etelä-Korean presidentin kanslian mukaan jokaisessa ruokalajissa on mukana symboliikkaa.

Jo aiemmin on kerrottu, että tuokalistalla on pohjoiskorealaista tattarinuudelia, joka on versio sveitsiläisestä röstiperunasta, ja tällä kunnioitetaan sitä, että Kim Jong-un on opiskellut aikoinaan Sveitsissä. Presidentti Moonin kotikaupungin perinneruokaa, eli rumpukalamykyjä ja merimakkaraa on myös tarjolla. Kevään energiaa symboloi mangomousse.

Kim Jong-un: "Uusi kevät on koittanut"

Johtajat ovat istuttaneet puun. Kim Jong-un sanoi BBC:n mukaan symbolisen seremonian jälkeen, että "uusi kevät on koittanut maiden välillä".

- Toivon, että voimme olla aina vihreitä kuten mänty. Myös talviaikaan, Kim sanoi lisäksi.

- Se tulee olemaan niin, Moon vastasi.

Puun istutuksen jälkeen Kim ja Moon tekevät lyhyen kävelyn JSA:lla, minkä jälkeen keskustelut Rauhan talossa jatkuvat.

Puunistutusseremonia alkaa pian

Kim Jong-un on palannut takaisin Etelä-Korean puolelle. Kim ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in valmistautuvat parhaillaan aloittamaan puunistutusseremoniaa.

Korean niemimaan jälleenyhdistymisen toivossa puun istutuksessa käytetään maata, jota on tuotu paikalle sekä Hallasan-vuorelta Etelä-Koreasta että Baekdu-vuorelta Pohjois-Koreasta.

Johtajien nimet kaiverretaan kiveen puun eteen, samoin kuin teksti: ”rauhan ja vaurauden istutus”.

Kimin pikkusisko mukana neuvotteluissa

Brittilehti Guardian kertoo, että yksi harvoista ihmisistä, jotka osallistuivat johtajien aamuiseen tapaamiseen oli Kim Jong-unin pikkusisko Kim Yo-jong.

Sisar johti myös Pohjois-Korean delegaatiota Pyeongchangin olympialaissa helmikuussa ja hänen on jopa huhuttu todellisuudessa johtavan Pohjois-Koreaa.

Voit lukea lisää Kim Yo-jongista tästä.

Kimin turvamiehet silmiinpistävän yhdenmukaisia

Tapaaminen tarjoaa ennennäkemättömän kurkistuksen maailman suljetuimman maan johtajan turvakaartiin.

Joidenkin henkivartijoiden taskut pullottivat, toisilla oli korvanapit yhteydenpitoa varten kuin minkä tahansa maan johtajan turvamiehillä. Pohjois-Korean tapauksessa silmiinpistävää oli kuitenkin turvamiesten hyvin yhdenmukainen ulkonäkö: kaikki olivat selvästi pitempiä miehiä kuin heidän vartiointinsa kohteet.

Turvamiehet hölkkäsivät Kimin auton vieressä johtajan lähtiessä lounaalle takaisin Pohjois-Korean puolelle.

Johtajien puolisot tulossa illalliselle

Kimin ja Moonin puolisot liittyvät seurueeseen illemmalla, kun historiallinen tapaaminen päättyy illalliseen. Tähän asti heidän osallistumisensa on ollut epävarmaa.

Moonin vaimo Kim Jung-sook on klassinen laulaja, Kimin vaimo Ri Sol-jun entinen poptähti.

Aamupäivällä keskusteltiin rauhasta ja ydinaseriisunnasta

Kim ja Moon keskustelivat aamupäivällä ydinaseriisunnasta ja pysyvästä rauhasta Korean niemimaalla, Reuters kertoo. Eteläkorealaisen viranomaisen mukaan Moon on luonnehtinut keskusteluja suoriksi ja vakaviksi.

Guardianin mukaan neuvottelut kestivät täsmälleen sata minuuttia. Johtajat alkoivat jo laatia yhteistä lausuntoa.

Vaikka maailman katseet suuntautuvat nyt Kimin ja Moonin tapaamiseen, kaikki eivät tue sitä.

Eteläkorealaisessa Pajun kaupungissa lähellä rajaa on tänään osoitettu mieltä tapaamista vastaan.

Kokoushuone tulvii symboliikaa

Delegaatioiden kokoushuoneen sisustus pantiin uusiksi ennen tapaamista, CNN kertoo.

Kulmikas pöytä vaihdettiin ovaalinmuotoiseen avoimen keskustelun rohkaisemiseksi. Pöytä on 2018 millimetriä pitkä ja 1953 millimetriä leveä. 1953 oli vuosi, jona Korean sota päättyi.

Tuoleissa on koristeet, jotka esittävät yhtenäistä Korean niemimaata.

Seinät ovat perinteistä korealaista tyyliä. Sininen kokolattiamatto viittaa niemimaan vuoriin, jokiin ja uuteen alkuun.

Seinällä on Kumgang-vuorta esittävä taulu. Vuori symboloi Koreoiden välistä yhteistyötä.

Johtajat poikkesivat tarkasta suunnitelmasta

Kimin ja Moonin tapaaminen oli suunniteltu etukäteen pienintäkin yksityiskohtaa myöten, mutta miehet eivät antaneet sen kahlita itseään.

Ensimmäinen yllätys nähtiin, kun Kim tarttui Moonia kädestä ja johdatti tämän Pohjois-Korean puolelle rajaa.

Tapaamiseen on mahtunut rentoja hetkiä. Kim purskahti nauruun Moonin osoittaessa jotakin seremonian aikana. Kim vitsaili nuudeleista.

Kim lupaa matkustaa Souliin, jos kutsutaan

Kim Jong-un on luvannut vierailla Etelä-Korean Soulissa "milloin Moon vain hänet kutsuu", uutistoimisto AFP kertoo.

Moon sanoi ensin Kimille voivansa näyttää tälle paljon parempia maisemia, jos tämä tulee käymään Sinisessä talossa eli Etelä-Korean presidentin virka-asunnossa.

"Todellako? Tulen käymään Sinisessä talossa koska vain kutsut minut", Kim vastasi.

Johtajat pitävät lounastauon - eivät syö yhdessä

Koreoiden johtajien ensimmäinen yhteinen kokous on nyt päättynyt ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vetäytyvät lounastauolle. Johtajat lounastavat omilla tahoillaan.

Lounaan jälkeen neuvotteluja ja seremonioita jatketaan.

Kim kertoo olevansa erittäin liikuttunut

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kertoo olevansa erittäin liikuttunut astuttuaan Etelä-Korean maaperälle.

Hän kertoi Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inille, että raja oli niin helppo ylittää, että oli ihmeellistä, miksi siihen meni 11 vuotta. Edelliset neuvottelut pidettiin 2007.

- Kävelin noin 200 metriä valtavien tunteiden vallassa, hän kuvasi.

Kim Jong-unilla mukana raskas henkivartiokaarti

Uutistoimisto AFP kertoo, että Kim Jong-unilla on tapaamisessa mukanaan erittäin voimakas henkivartiokaarti.

Kimin henkivartijat tunnistaa sinivalkoraidallisista solmioista. Havaintojen mukaan heidän taskunsa ovat erittäin täynnä, mikä viittaa aseisiin.

Etelä-Korean Moon Jae-in: Toivon rauhansopimusta

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kertoo pyrkivänsä tekemään Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin kanssa sitonvan rauhansopimuksen.

- Toivon että voimme puhua suoraan ja saavuttaa vahvan sopimuksen, jonka voimme antaa lahjana Korean kansalle ja kaikille jotka tahtovat rauhaa, hän sanoi.

Voit katsoa tästä videon Kim Jong-unin historiallisesta rajanylityksestä.

Etelä-Korean Moon Jae-in ja Pohjois-Korean Kim Jong-un aloittavat yhteisen kokouksen. Suora lähetys paikalta jatkuu.

"Uusi historia alkaa nyt"

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kirjoitti nimensä tapaamisen aluksi Etelä-Korean vieraskirjaan. Hän kirjoitti nimensä yhteyteen "Uusi historia alkaa nyt"

Yhdysvallat toivottaa onnea tapaamiselle

Valkoinen talo kertoo virallisessa tiedotteessaan olevansa toiveikas, että Pohjois- ja Etelä-Korean tapaaminen johtaa maiden väliseen rauhaan ja koko Korean niemimaan vaurastumiseen.

- Olen iloinen voidessani tavata teidät, lausui Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kohdatessaan Kim Jong-unin rajalla. Miehet kättelivät pitkään ja jatkoivat matkaansa tapaamisrakennukseen. Jos Kim Jong-un kirjoitti nimensä vieraskirjaan.

Tapaaminen alkoi - Kim Jong-un asteli historiallisen kynnyksen yli

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin tapaaminen on alkanut. Kim Jong-un asteli historiallisen kynnyksen yli. Hän on ensimmäinen Pohjois-Korean johtaja Etelä-Koreassa 64 vuoteen.

Maiden johtajat tapasivat hymyillen.

Kim Jong-un saapuu

Pohjois-Korean johtaja on matkalla kohti tapaamispaikkaa

Tapaaminen alkaa näillä minuuteilla. Etelä-Korean presidentti on saapunut alueelle, jossa kohtaaminen tapahtuu.

Etelä-Korean presidentin autosaattue on saapunut tapaamispaikalle.

Etelä-Korean presidentin autoletka kulkee kohti Koreoiden rajaa. Suorasta lähetyksestä näkyy, että kohtaaminen on todella odotettu. Teiden sivuilla on hurraavien eteläkorealaisten joukkoja.

Koreoiden kohtaamisen H-hetki lähestyy

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on lähtenyt liikkeelle kohti Koreoiden välistä demilitarisoitua vyöhykettä.

Tapaaminen tapahtuu Panmunjomin rajakylässä. Tarkoitus on keskustella rauhasta ja valaa perustaa Pohjois-Korean Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kohtaamiselle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt