”Yövaanija” tunkeutui koteihin ikkunasta, raiskasi ja tappoi – Epäily: Sarjamurhaaja oli ex-poliisi ja eli tavallista elämää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Yövaanija” tunkeutui koteihin ikkunasta, raiskasi ja tappoi – Epäily: Sarjamurhaaja oli ex-poliisi ja eli tavallista elämää

Yhdysvaltain pahamaineisimpiin kuuluva sarjamurhien ja -raiskausten vyyhti saattoi ratketa keskiviikkona vuosikymmenien jälkeen.

26.4.2018 5:40

Alkuperäinen Yövaanija, Kultaisen osavaltion tappaja, Itäisen alueen raiskaaja – Yhdysvaltojen länsiosia vuosina 1973–1986 kauhun vallassa pitänyt mysteeririkollinen saattoi jää keskiviikkona vihdoin kiinni.

Vuosikymmenien ajaksi tuntemattomaksi jääneen Yövaanijan kontolla on 12 murhaa, 45 raiskausta ja 120 omaisuusrikosta. Vuonna 1986 rikossarja loppui kuin seinään. Poliisien käteen jäi musta pekka, kun tekijä pakeni yhtäkkiä maan alle.

Mysteeri saattoi saada päätöksen, kun keskiviikkona raskaasti varustautunut poliisi rynnäköi Sacramenton Citrus Heightsin vehreässä esikaupungissa sijaitsevaan omakotitaloon ja otti kiinni talon asukkaan, 72-vuotiaan Joseph James DeAngelon.

Tyttärensä ja tyttärentyttärensä kanssa elänyt eläkeläinen jäi käpälälautaan asuttuaan yli 30 vuotta samassa talossa.

Joseph James DeAngelo on 72-vuotias ex-poliisi.­

Kiinnostus sarjamurhaajaa kohtaan heräsi uudelleen alkuvuodesta, kun kirjailija Michelle McNamaran postuumi kirja aiheesta julkaistiin. Koomikko Patton Oswaltin vaimo McNamara ei ehtinyt nähdä arvoituksen ratkeamista, hän kuoli vuonna 2016. FBI oli tosin luvannut ratkaisevasta vihjeestä 50 000 dollarin palkkion jo vuonna 2016.

Sacramenton alueen syyttäjä Anne Marie Schubert kertoo, että tutkinnassa tapahtui läpimurto vajaa viikko sitten. Poliisit olivat tarkkailleet DeAngeloa ja saaneet häneltä ”hylky-DNA:ta”. Poliisi ei ole kertonut tarkemmin, onko DNA saatu esimerkiksi kotitalousjätteestä. Yhtä kaikki, saatu DNA sopi yhteen Yövaanijan DNA:n kanssa.

– Löysimme neulan heinäsuovasta, hehkutti Schubert lehdistötilaisuudessa.

Yövaanijan rikokset olivat kuin suoraan poliisisarjasta ja hakivat hävyttömyydessä vertaistaan.

Heavy.com -uutissivusto kertoo, että etenkin vuonna 1976 rikollinen tunkeutui ihmisten koteihin koteihin yön selässä ikkunasta tai ovesta. Hän hiipi asunnossa asukkaiden nukkuessa ja osoitti yhtäkkiä nukkuvaa taskulampulla. Sen jälkeen hän sitoi häikäistyneen nukkuvan.

Sen jälkeen hän ryösti arvoesineet asunnosta ja raiskasi naispuoliset uhrit. Jossain tapauksissa sidotun aviomiehen läsnä ollessa.

Hän vei asunnoista mukanaan pieniä esineitä, ikään kuin muistoina itselleen. Lisäksi Yövaanija leikki uhriensa hermoilla soittelemalla näille piinaavia puheluja tekonsa jälkeen.

Poliisin tunnistuspiirroksia Yövaanijasta.­

Otteet kovenivat vuonna 1978. Koiraa ulkoiluttanut pariskunta ammuttiin tielle. Merkit viittasivat yövaanijaan. Raiskaukset saivat rinnalleen murhia – tekotapa pysyi samana. Nuorin uhreista oli 12, vanhin 41 vuotta.

Poliisi ei tuntunut pääsevän rikollisen jäljille ja teot seurasivat toistaan. Vuonna 1981 ne yhtäkkiä loppuivat, kunnes taas vuonna 1986 tapahtui 18-vuotiaan tytön raiskausmurha: viimeinen lajissaan. Alkuperäisestä Yövaanijasta ei kuultu mitään sen jälkeen.

Epäillyn pihamaalta Citrus Heightsin kaupunginosassa etsitään todisteita rikoksiin.­

Keskiviikkona kiinniotettu Joseph James DeAngelo on entinen poliisi. Hän työskenteli Kalifornian Exeterissä vuosina 1973–1976. Samana aikana läheisessä Visaliassa tapahtui yli 85 omaisuusrikosta ja yksi murha. Yleisesti näitä tekoja pidetään Yövaanijan tekeminä.

Poliisin ura päättyi vuonna 1976 – hän sai potkut jäätyään kiinni myymälävarkaudesta: DeAngelo oli yrittänyt varastaa koirankarkotetta ja vasaran.

Lehdistötietojen mukaan DeAngelo oli myös merivoimissa palvellut Vietnamin sodan veteraani. Poliisitutkinnassa oli aiemmin arvioitu, että Yövaanijalla oli oltava sotilaskokemusta tai voimakas kiinnostus aiheeseen – hän toimi monessa asiassa koulutetun sotilaan tavoin.

DeAngelolla avioitui vuonna 1973. Perheeseen syntyi 3 tytärtä. Eräässä piinapuheluista uhri kertoi kuulleensa naisen ja lapsen äänen taustalla.

DeAngelon parisuhde päättyi eroon vuonna 1991.

Sacramento Bee -lehden haastattelemien naapureiden mukaan DeAngelo piti kotinsa äärimmäisyyteen asti siistinä. Hän usein kiroili ja puhui hävyttömyyksiä samalla kun hoiti pihaansa.

DeAngelo aikoi harrastaa eläkkeellä kalastusta, kuten poliisien sulkemassa pihassa olevasta veneestä voi päätellä.­

Naapureille hän kertoi jääneensä eläkkeelle pari viikkoa sitten. Ei ole tiedossa, missä hän työskenteli siihen asti.

Naapurit kertoivat, että mies aikoi viettää eläkepäivänsä kalastelemalla. Toistaiseksi DeAngeloa syytetään kahdesta vuonna 1978 tapahtuneesta murhasta – kyseessä ovat koiraa ulkoiluttaneen parin kuolemat.

Syyttäjät arvioivat, että syytteitä nostetaan hiljalleen yksi toisensa jälkeen. Jos poliisin todisteet pitävät paikkaansa, vaihtuvat kalastushaaveet vuosien vankeuteen tai kuolemantuomioon. Tosin Kaliforniassa ei ole pantu käytäntöön yhtään teloitusta vuoden 2006 jälkeen.

– Viimein, kaikkien näiden vuosien jälkeen voimme vastata piinaavaan kysymykseen, kuka nämä kauhea rikokset teki, sanoi poliisin tiedotustilaisuudessa Orange Countyn yleinen syyttäjä Tony Rackeuckas.

DeAngelon kiinniottamista seurasi suuri tiedotustilaisuus, jossa syyttäjät ja poliisi vastailivat lukuisiin kysymyksiin.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?