Toronton yliajosta epäilty mies julisti incel-kapinan alkaneen – mistä on kyse?

Seksuaalisesti turhautuneiden miesten nettiyhteisö tunnetaan naisvihamielisyydestään.

Yliajon tapahtumapaikkaa siivottiin tiistaina Toronton Yonge Streetillä.

25.4.2018 23:27

Kanadan Toronton tahallisesta yliajosta epäilty Alek Minassian julkaisi Facebookissa naisvihamielistä materiaalia vain hetkeä ennen yliajoa, kertovat useat tiedotusvälineet. Kymmenen ihmistä kuoli ja 14 loukkaantui pakettiauton syöksyttyä heidän päälleen Torontossa maanantaina. Poliisin mukaan suurin osa uhreista oli naisia.

Minassiania syytetään 10 murhasta ja 13 murhan yrityksestä. Poliisin mukaan kyseessä oli Kanadan tuhoisin ajoneuvolla tehty isku.

Viranomaiset eivät ole vielä ottaneet kantaa Toronton yliajon motiiviin.

Minassian julisti Facebook-kirjoituksessaan "incel-kapinan alkaneen". Incel on lyhenne sanoista involuntarily celibate eli tahdonvastaisesta selibaatista. Sanaparia käytti alun perin kanadalainen nainen, joka avasi nettisivun kumppanin löytämisen kanssa kamppaileville ihmisille yli 20 vuotta sitten.

"Kukistamme Chadit ja Stacyt"

Sittemmin sanapari on lyhentynyt inceliksi ja sen ovat ottaneet käyttöönsä nettitrollit ja naisvihaajat. Incel-aiheisia verkkosivustoja ja keskustelualustoja on usein kritisoitu väkivaltaisesta sisällöstä, ja seksistiset, homofobiset ja anti-feministiset kommentit ovat niissä tyypillisiä.

Viime marraskuussa nettifoorumi Reddit sulki kymmenientuhansien käyttäjien incel-aiheisen keskustelualueen sen väkivaltaisen sisällön vuoksi.

Seksuaalisesti turhautuneita miehiä, jotka kantavat kaunaa naisille, voidaan kutsua "inceleiksi".

Minassianin Facebook-kirjoituksessa luki myös "kukistamme kaikki Chadit ja Stacyt". Chadeilla viitataan seksuaalisesti aktiivisiin miehiin, Stacyilla puolestaan viehättäviin ja saavuttamattomissa oleviin naisiin.

Lisäksi Minassian ylisti kirjoituksessaan Elliot Rodgeria, 22-vuotiasta amerikkalaista, joka surmasi kuusi ihmistä ja sen jälkeen itsensä Kaliforniassa vuonna 2014. Rodger oli kertonut olevansa turhautunut neitsyyteensä ja siihen, että naiset torjuivat hänet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?