Ulkomaat

40 vuoden mysteeri ratkeamassa: Pelätty ”Yövaanija” tappoi ainakin 12 ja raiskasi 45 naista – FBI pidättänyt viimein epäillyn

Julkaistu: , Päivitetty:

Vuosikymmeniä vanha rikossarja saattoi ratketa Kaliforniassa.
Yhdysvalloissa odotetaan parhaillaan jännittyneinä tietoa vuosikymmeniä vanhan, paljon kammoa ja jopa kirjallista kiinnostusta herättäneen rikossarjan ratkeamisesta.

Kalifornialainen uutissivusto Sacramento Bee on uutisoinut viranomaisten kertovan myöhemmin tänään pidätyksestä, joka liittyy niin sanottuun East Arean eli Itäisen alueen raiskaajan eli EAR:n juttuun.

Se tarkoittaisi, että vähintään 12-kertainen murhamies, joka on raiskannut 45 naista ja murtautunut satoihin koteihin, olisi jäänyt vihdoin kiinni. Epäilty asuu Sacramenton alueella.

Hän saattoi aloittaa raiskaamisen jo vuonna 1976 ja tehdä ensimmäiset murhansa vuonna 1979.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekotapa yhdisti teot. Hän halusi erityisesti herättää pelkoa uhreissa. Hän saattoi vaania kohteitaan pitkään, murtautui sisään, sitoi uhrit, viilteli heitä ja halusi usein, että puoliso seurasi vierestä, kun raiskaus tapahtui.

Vuonna 1986 kaikki tuntui olevan ohi.

Tuntemattomasta tekijästä on vuosikymmenten varrella käytetty erilaisia kutsumanimiä kuten Itäisen Alueen Raiskaaja, Kultaisen Osavaltion (=Kalifornian) Tappaja, Alkuperäinen Yövaanija ja Timanttisolmu-Tappaja.

Liittovaltion poliisin FBI:n agentit ja Sacramenton piirikunnan ja Etelä-Kalifornian poliisivoimat tekivät keskiviikkona aamulla operaation erääseen taloon Citrus Heightissa lähellä Sacramenton ja Rosevillen rajaa.

Talossa on asunut 72-vuotias Joseph James DeAngelo ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan. FBI:n tiedottaja Angela Bell kertoi CNN:n mukaan, että yksi henkilö on pidätetty epäiltynä Yövaanijana. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet De Angelon olevan epäilty tekijä, mutta keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa odotetaan järjestettävän lehdistötilaisuus.
 • Alla olevalla videolla tutkijat kertovat murhaajan uhreilta keräämistään voitonmerkeistä.

Itäisen Alueen Raiskaajan epäillään raiskanneet 37 ihmistä Sacramenton ja Central Valleyn alueella ja tappaneen kaksi vuosina 1976-1978. Sieltä hänen arveltiin siirtyneen Bay Areaan ja Etelä-Kaliforniaan.

Jossain vaiheessa heräsi epäilys, että tekijällä saattaisi olla yhteys Australiassa tapahtuneisiin vastaavanlaisiin rikoksiin, mutta Sacramento Been haastatteleman lähteen mukaan nyt pidätetty henkilö on asunut koko ajan Sacramentossa.

Rikostietokirjailija Michelle McNamaran kirja I'll Be Gone in the Dark oli viime kuussa ykkösenä New York Timesin bestsellerlistalla, mikä nosti tapahtumat uudelleen huomion julkisuuden valokeilaan. Aiheesta nähtiin myös dokumentti aiemmin tässä kuussa Delta King -teatterissa Sacramentossa.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

 2. 2

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 3. 3

  Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

 4. 4

  Jaana on 50-vuotiaana elämänsä kunnossa: ”Itsestään huolehtiminen ei vaadi silikoneja ja fitnessiä”

 5. 5

  Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

 2. 2

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 3. 3

  Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

 4. 4

  Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

 5. 5

  Seiska: Suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen eroaa vaimostaan alle kaksi vuotta häiden jälkeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 5. 5

  Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

 6. Näytä lisää