Ulkomaat

40 vuoden mysteeri ratkeamassa: Pelätty ”Yövaanija” tappoi ainakin 12 ja raiskasi 45 naista – FBI pidättänyt viimein epäillyn

Julkaistu: , Päivitetty:

Vuosikymmeniä vanha rikossarja saattoi ratketa Kaliforniassa.
Yhdysvalloissa odotetaan parhaillaan jännittyneinä tietoa vuosikymmeniä vanhan, paljon kammoa ja jopa kirjallista kiinnostusta herättäneen rikossarjan ratkeamisesta.

Kalifornialainen uutissivusto Sacramento Bee on uutisoinut viranomaisten kertovan myöhemmin tänään pidätyksestä, joka liittyy niin sanottuun East Arean eli Itäisen alueen raiskaajan eli EAR:n juttuun.

Se tarkoittaisi, että vähintään 12-kertainen murhamies, joka on raiskannut 45 naista ja murtautunut satoihin koteihin, olisi jäänyt vihdoin kiinni. Epäilty asuu Sacramenton alueella.

Hän saattoi aloittaa raiskaamisen jo vuonna 1976 ja tehdä ensimmäiset murhansa vuonna 1979.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekotapa yhdisti teot. Hän halusi erityisesti herättää pelkoa uhreissa. Hän saattoi vaania kohteitaan pitkään, murtautui sisään, sitoi uhrit, viilteli heitä ja halusi usein, että puoliso seurasi vierestä, kun raiskaus tapahtui.

Vuonna 1986 kaikki tuntui olevan ohi.

Tuntemattomasta tekijästä on vuosikymmenten varrella käytetty erilaisia kutsumanimiä kuten Itäisen Alueen Raiskaaja, Kultaisen Osavaltion (=Kalifornian) Tappaja, Alkuperäinen Yövaanija ja Timanttisolmu-Tappaja.

Liittovaltion poliisin FBI:n agentit ja Sacramenton piirikunnan ja Etelä-Kalifornian poliisivoimat tekivät keskiviikkona aamulla operaation erääseen taloon Citrus Heightissa lähellä Sacramenton ja Rosevillen rajaa.

Talossa on asunut 72-vuotias Joseph James DeAngelo ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan. FBI:n tiedottaja Angela Bell kertoi CNN:n mukaan, että yksi henkilö on pidätetty epäiltynä Yövaanijana. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet De Angelon olevan epäilty tekijä, mutta keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa odotetaan järjestettävän lehdistötilaisuus.
  • Alla olevalla videolla tutkijat kertovat murhaajan uhreilta keräämistään voitonmerkeistä.

Itäisen Alueen Raiskaajan epäillään raiskanneet 37 ihmistä Sacramenton ja Central Valleyn alueella ja tappaneen kaksi vuosina 1976-1978. Sieltä hänen arveltiin siirtyneen Bay Areaan ja Etelä-Kaliforniaan.

Jossain vaiheessa heräsi epäilys, että tekijällä saattaisi olla yhteys Australiassa tapahtuneisiin vastaavanlaisiin rikoksiin, mutta Sacramento Been haastatteleman lähteen mukaan nyt pidätetty henkilö on asunut koko ajan Sacramentossa.

Rikostietokirjailija Michelle McNamaran kirja I'll Be Gone in the Dark oli viime kuussa ykkösenä New York Timesin bestsellerlistalla, mikä nosti tapahtumat uudelleen huomion julkisuuden valokeilaan. Aiheesta nähtiin myös dokumentti aiemmin tässä kuussa Delta King -teatterissa Sacramentossa.