Seitsemästä puolueesta kuusi havittelee Grönlannin itsenäistymistä – valtio olisi yksi Euroopan köyhimmistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Seitsemästä puolueesta kuusi havittelee Grönlannin itsenäistymistä – valtio olisi yksi Euroopan köyhimmistä

Tanskan tukirahojen menetys romahduttaisi talouden.

Kalastusaluksia Nuukin satamassa.­

24.4.2018 16:18

Tanskaan kuuluvassa Grönlannissa äänestetään tänään alueparlamentin vaaleissa. Grönlannin seitsemästä puolueesta kuusi havittelee alueelle täyttä itsenäisyyttä. Yksimielisyyttä ei sen sijaan ole siitä, milloin itsenäisyyshanke pitäisi toteuttaa ja miten se toteutetaan niin, että Grönlannin talous ei romahda.

Mielipidemittausten mukaan vihreän vasemmiston Inuit Ataqatigiit -puolue (IA) voittaa vaalit, joissa tarjolla on 31 parlamenttipaikkaa. Puolue löisi näin sosiaalidemokraattisen Siumut-puolueen, joka on hallinnut politiikkaa vuosikymmeniä.

Grönlannilla on laaja itsehallinto: Tanska päättää vain puolustuksesta ja ulkopolitiikasta. Perustuslain mukaan Grönlannilla on oikeus päättää itsenäisyydestään. Grönlannin budjetista 60 prosenttia kuitenkin tulee tukirahana Tanskasta, ja itsenäistyminen synnyttäisi Euroopan köyhimpiin kuuluvan valtion.

Vaalimainoksia Nuukissa.­

Mielipidemittausten mukaan Inuit Ataqatigiit -puolue (IA) voittaa vaalit.­

Mielipidemittausten mukaan ainoalla itsenäisyyttä vastustavalla puolueella eli Yhtenäisyyspuolueella on vajaan kolmen prosentin kannatus.

Luonnonvarojen käytöstä eri linjoilla

Vallasta kamppailevat pääpuolueet ovat erimielisiä saaren luonnonvarojen käytöstä ja uraanin louhimisesta. IA:lla on vahvaa kannatusta kaupungin nuorten aikuisten keskuudessa, ja puolue vastustaa uraanikaivoksia.

Pääkaupungissa Nuukissa asuva sihteeri Heidi Moller Isaksen, 51, kieltäytyi paljastamasta valintaansa vaaleissa. Itsenäistyminen on hänelle pitkän tähtäimen tavoite.

– Haluan, että itsenäistymme jonain päivänä mutta meidän on oltava realistisia. Askel kerrallaan, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?